G4Media.ro

Catedrala Notre Dame din Paris se va redeschide pentru public peste un…

Sursa foto: Pixabay / Leif Linding

Catedrala Notre Dame din Paris se va redeschide pentru public peste un an, în 8 decembrie 2024, după mai mult de cinci ani de la incendiul devastator

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și pentru slujbele catolice la sfârșitul anului 2024, după mai mult de cinci ani de la incendiul devastator din aprilie 2019.

În prezent, proiectul de restaurare este pe drumul cel bun pentru a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi gata la timp pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024, transmite Euronews.

„Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, declara în martie generalul Georgelin, responsabil de proiectul de reconstrucție.

„Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun.”

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru „nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că „în 2025 vor mai fi încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția catedralei Notre Dame

Reconstrucția a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca artizanii să poată începe reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

„Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul faptului că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

„Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

O expoziție despre Notre Dame

O expoziție intitulată „Notre-Dame de Paris: în inima șantierului” a fost deschisă la începutul acestui an, aducând un omagiu sutelor de artizani care au lucrat la reconstrucție.

Expoziția poate fi găsită într-o instalație subterană situată în fața catedralei, iar intrarea este gratuită.

Aceasta evidențiază operațiunile în curs de desfășurare pentru restaurarea catedralei, prezintă expertiza și abilitățile meșteșugarilor și prezintă unele opere de artă salvate din incendiu.

Între timp, la Luvru, o expoziție despre „Catedrala Notre-Dame: De la origini până la Viollet-le-Duc” este prezentată până la 29 ianuarie 2024. Aceasta oferă o istorie condensată a tezaurului catedralei prin intermediul a peste 120 de lucrări.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează