G4Media.ro

Câte proprietăți are Vaticanul? Sfântul Scaun a publicat pentru prima dată informații…

Câte proprietăți are Vaticanul? Sfântul Scaun a publicat pentru prima dată informații detaliate despre proprietățile sale imobiliare

Vaticanul a publicat sâmbătă pentru prima dată informaţii despre proprietăţile sale imobiliare, dezvăluind că deţine peste 5.000 de proprietăţi, în cadrul celor mai detaliate dezvăluiri financiare făcute vreodată, transmite Reuters, citate de Agerpres.

Informaţiile au fost cuprinse în două documente, o declaraţie financiară consolidată pentru 2020 pentru Sfântul Scaun şi primul buget public pentru Administraţia Patrimoniului Sfântului Scaun (APSA).

APSA, un fel de birou de contabilitate generală, gestionează bunurile imobiliare şi investiţiile, plăteşte salariile şi acţionează ca birou de achiziţii şi departament de resurse umane.

Între cele două documente – fiecare cu un număr fără precedent de diagrame circulare, grafice şi hărţi – şi două interviuri explicative, Vaticanul a publicat peste 50 de pagini de material financiar.

Bilanţul de 30 de pagini al APSA arată că deţine 4.051 de proprietăţi în Italia şi aproximativ 1.120 în străinătate, fără a include ambasadele sale din întreaga lume.

Doar aproximativ 14% din proprietăţile sale din Italia au fost închiriate la preţul pieţei, în timp ce celelalte au fost închiriate la preţuri reduse, multe dintre ele angajaţilor Bisericii. Aproximativ 40% erau clădiri instituţionale, cum ar fi şcoli, mănăstiri şi spitale.

Documentele arată că APSA deţine proprietăţi ca investiţii în zone de lux din Londra, Geneva, Lausanne şi Paris.

Una dintre clădiri, situată în prestigiosul cartier londonez South Kensington, a dus la pierderi uriaşe după ce a fost cumpărată de Secretariatul de Stat al Vaticanului ca investiţie în 2014.

Marţi, va începe la Vatican procesul a 10 persoane implicate în achiziţionarea acesteia, printre care un cardinal proeminent. Aceste persoane sunt acuzate de infracţiuni financiare, printre care deturnare de fonduri, spălare de bani, fraudă, şantaj şi abuz de putere.

Părintele Juan Antonio Guerrero, şeful Secretariatului pentru Economie al Vaticanului (SPE), a declarat pentru site-ul oficial Vatican News că imobilul va fi vândut în curând.

Acesta a declarat că procesul va fi un „punct de cotitură” în ceea ce priveşte credibilitatea Vaticanului în materie economică şi că un eveniment similar nu s-ar mai putea repeta datorită măsurilor puse în aplicare de atunci.

Anul trecut, Papa Francisc a lipsit Secretariatul de Stat de controlul asupra fondurilor sale, transferându-le către APSA şi cu supravegherea SPE.

Un buget consolidat separat pentru Sfântul Scaun, publicat sâmbătă, arată un deficit de 64,8 milioane de euro în 2020, în scădere de la un deficit de 79,2 milioane în 2019.

Bugetul Sfântului Scaun include administraţia centrală a Bisericii Romano-Catolice, cunoscută sub numele de Curia, care supraveghează guvernarea Bisericii cu 1,3 miliarde de membri în întreaga lume, reprezentanţele sale diplomatice globale şi activităţile media.

Cetatea Vaticanului, ce include Muzeele Vaticanului şi Banca Vaticanului, are un buget separat.

Pentru a acoperi deficitul din 2020, aproximativ 50 de milioane de euro au fost luate din ”Obolo di San Pietro”, un fond de donaţii pentru a-l ajuta pe papă să desfăşoare activitatea Bisericii la nivel mondial.

Pandemia COVID-19 a afectat puternic veniturile Vaticanului în 2020.

Bazilica Sfântul Petru şi Muzeele Vaticanului, acestea din urmă o o importantă sursă de venit, care au primit aproximativ 6 milioane de vizitatori plătitori în 2019, au fost închise sau doar parţial deschise în mare parte din 2020.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Să dea din elea dosiști, oricum papa este iubitor maxim. În plus și pe doctrină merg la fel de bine împreună, de la stânga îndepărtată, la stânga catastrofală.

 2. Niste sarantoci!
  Daca-si publica BOR lista proprietatilor nu mai paraseste Papa Vaticanul de rusine, cand vede ce amarat este! 🙂
  Apropo, de ce nu procedeaza BOR la fel, sa-si publice „averea”?
  Si mai plateste Papa si impozite si taxe, nu ca smecherii din BOR…

  • Mafia BOR nu-si va publica in veci averea. Atata aroganta si ticalosie mai vezi doar la statul roman. BOR nu lucreaza pentru noi, doar ne stoarce de bani. BOR trebuie desfiintata, sa oprim hemoragia bugetara definitiv.

 3. Catolicismul (cu sectele subsecvente) a fost conceput ca partid de expansiune teritoriala si financiara. Singurul sistem de valori al catalocismului este banul in numele caruia s-a instituit si legalizat taxa religioasa pe care tot Occidentul o retine din salariul angajatilor, indiferent de apartenenta sau neapartenenta individului la o secta (catolicismul este tot o secta din care s-au desprins alte secte).

  • Se retine o taxa obligatorie. Se numeste impozit pe venit. Aceasta merge in bugetul de stat. Din bugetul de stat se finanteaza biserica ortodoxa , catolica sau care o fi ea.

   Deci dai bani fara sa vrei ca sa sustii imperiul.

 4. Esti in eroare. Nicio secta (catolicismul este secta) nu plateste. Dimpotriva, aduna taxa religioasa pe fluturs, luna de luna, de la toti angajatii companiilor occidentale, indiferent daca angajatii apartin sau nu vreunei secte (ei le spun „biserici”, desi nu intrunesc elementele definitorii ale unei „biserici”)

  • Parca ortodocsii s-au dezlipit de catolicism, din motive teologice, si nu invers… ceea ce ar face ortodocsii, in variantele sale (greaca, sirba, rusa etc.), secte…

  • @ nu conteaza

   Depinde ce considerati personal ca s-ar fi desprins din biserica primara, care ” universala si drept-credincioasa”.
   Modificarea Crezului de la Niceea s-a produs la cererea, daca vreti sa numiti actiunea asta doar ” sub influenta” regatului vizigot din Iberia, ei erau arieni. Pentru a deveni crestini au conditionat modificarea Crezului, doar un cuvant, si nu reiau istoria asta.
   Grecii nu au admis, considerau asta o blasfemie, dar clerul occidental, da. La inceput nici papii nu au admis, erau de provenienta greceasca.Unul dintre ei s-a legat cu lanturi de niste table de argint , prinse pe perete si pe care era inscris crezul niceean.
   Catolicii ( universali) i-au numit pe ortodocsi ( drept-credinciosi) schismatici, invocand primatul locului unde a fost ingropat Sf. Petru (Roma), in temeiul versetului din N.T. in care Iisus Hristos il declara pe Petru ” piatra pe care voi ridica biserica mea”.
   Ortodocsii, pe de alta parte, nu au recunoscut primatul papei, numit si prezent Episcop de Roma, potrivit rangului avut la tinerea sinodului de la Niceea din 325.

 5. Sarantoci in comparatie cu BOR