G4Media.ro

Cât de mult aspartam este sigur? Ce efecte are și în ce…

Sursa foto: Pixabay.com

Cât de mult aspartam este sigur? Ce efecte are și în ce produse se găsește acest îndulcitor clasificat de OMS a ”posibil cancerigen”/ Consumul unui suc dietetic din când în când probabil că nu va avea un impact uriaș asupra sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat aspartamul ca fiind un „posibil cancerigen „. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a menționat că doza zilnică acceptabilă (DZA) de aspartam este în continuare de 0-40 mg/kg de greutate corporală. Experții recomandă să fiți mereu conștienți de cantitatea de aspartam pe care o consumați, asigurându-vă că vă mențineți în limita DZA stabilită de IARC, relatează Health.com

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), ramura de cercetare a OMS pentru cancer, a declarat că popularul îndulcitor fără zahăr este posibil periculos pentru oameni, pe baza faptului că există dovezi limitate că substanța este cancerigenă pentru oameni.

IARC are patru niveluri diferite pe care le folosește pentru a clasifica capacitatea unei substanțe de a provoca cancer:

 • Grupa 1: Cancerigenă pentru om, ceea ce înseamnă că există suficiente dovezi că substanța contribuie la apariția cancerului la om.
 • Grupa 2A: Probabil cancerigenă pentru om, ceea ce înseamnă că există dovezi limitate că substanța contribuie la apariția cancerului la om.
 • Grupa 2B: Posibil cancerigenă pentru om, ceea ce înseamnă că există dovezi limitate la om și dovezi mai puțin decât suficiente la animale că substanța contribuie la apariția cancerului.
 • Grupa 3: Nu se poate clasifica în ceea ce privește carcinogenitatea pentru oameni, ceea ce înseamnă că există dovezi insuficiente, atât la oameni, cât și la animale, că substanța contribuie la apariția cancerului.

IARC a menționat că, deși clasificarea este un element de luat în considerare, doza zilnică acceptabilă (DZA) de aspartam este în continuare de 0-40 mg/kg de greutate corporală.

Înainte de a ajunge la această decizie, IARC a colectat și analizat peste 7.000 de referințe și a examinat aproximativ 1.300 de studii.

Ce este aspartamul?

Aspartamul a fost aprobat inițial de FDA în 1974, dar nu a fost aprobat ca îndulcitor de uz general până în 1996.3 De la aprobare, a fost folosit ca îndulcitor de masă, dar și în băuturi, alimente preparate și gumă de mestecat, precum și în medicamente precum dropsurile pentru tuse.

Aspartamul este unul dintre cei șase îndulcitori artificiali aprobați în Statele Unite și este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zaharoza (un zahăr natural), a declarat pentru Health Georgios Kyriazis, PhD, profesor asistent de chimie biologică și farmacologie pentru The Ohio State University College of Medicine.

Acest îndulcitor a fost controversat și a fost în discuție încă de la aprobarea sa de către Food and Drug Administration (FDA) în anii 1970, a declarat Jagdish Khubchandani, PhD, profesor de sănătate publică la New Mexico State University.

„[Dar] numeroase evaluări de la aprobarea FDA nu au arătat dovezi solide privind efectele [canceroase]”, a spus Khubchandani, inclusiv cercetări efectuate de OMS și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

Produse care conțin aspartam

Aspartamul poate fi găsit într-o serie de produse fără zahăr, inclusiv:

 • Sucuri dietetice
 • Amestecuri de băuturi sub formă de pudră
 • Gumă de mestecat
 • Gelatină și budinci
 • Înghețată
 • Cereale pentru micul dejun
 • Amestec de cacao fără zahăr
 • Condimente precum siropul fără zahăr
 • Alimente ambalate fără zahăr

Cum influențează aspartamul asupra organismului

Efectele fizice ale aspartamului pot varia de la o persoană la alta, a declarat Mona S. Jhaveri, PhD, cercetător în domeniul cancerului și fondator al Music Beats Cancer, o platformă de finanțare pentru cercetarea cancerului, a declarat pentru Health.

„Simptomele raportate au cuprins dureri de cap, amețeli, afecțiuni digestive și reacții alergice”, a spus ea.

Bineînțeles, simptomele pe care le veți experimenta vor depinde de cantitatea pe care o consumați, a explicat Khubchandani.

„Cu toate acestea, primele efecte pe care le-ați putea observa în timp ar fi în mod clar legate de anomalii metabolice și de creșterea în greutate înainte ca alte organe (cum ar fi ficatul) să fie afectate”, a spus el. „Următoarele ar putea fi tensiunea arterială ridicată și colesterolul”.

Dacă sunteți îngrijorat de consumul de aspartam, Jhaveri sugerează să fiți conștient de ceea ce mâncați și beți. „Este prudent să examinați cu atenție etichetele produselor pentru conținutul de aspartam atunci când căutați să restricționați sau să evitați consumul acestuia.”
OMS recomandă să nu se folosească înlocuitori de zahăr pentru pierderea în greutate

Cât de probabil este ca aspartamul să provoace cancer?

Clasificarea aspartamului ca posibil cancerigen înseamnă că, pe baza unor dovezi limitate, îndulcitorul ar putea provoca cancer.

„OMS are standarde specifice pentru clasificarea substanțelor în diferite categorii, cum ar fi posibil cancerigen, pe baza evaluării riscurilor”, a declarat Kyriazis.

În timp ce unele dintre cercetările limitate disponibile indică faptul că un consum mai mare de aspartam contribuie la un risc mai mare de cancer, acesta se situează adesea în afara dozei zilnice acceptabile.

Pentru consumatorul mediu, șansele ca aspartamul să provoace cancer sunt probabil foarte mici, a declarat Kyriazis. „Dacă o cola dietetică sau două pe zi ar fi fost suficiente pentru a provoca în mod independent un risc crescut de cancer, am fi știut deja, deoarece aspartamul și alți îndulcitori artificiali se află în alimentația noastră de zeci de ani.”

De la aprobarea sa de către FDA, aspartamul a fost investigat și dezbătut pentru potențialul său cancerigen, a declarat Khubchandani. „Dar majoritatea studiilor au limitări și acesta ar putea fi motivul pentru care nu l-am etichetat ca fiind un carcinogen cert, dar [în schimb] plutește în zona de a fi un carcinogen potențial.”

Cu alte cuvinte, consumul unui suc dietetic din când în când probabil că nu va avea un impact uriaș asupra sănătății dumneavoastră.

„Pentru oricine care urmează o dietă echilibrată și consumă aspartam în mod rar sau în cantități mici – cum ar fi câteva pliculețe în cafea sau un suc dietetic la o masă – s-ar putea să nu conteze”, a spus Kyriazis.

Khubchandani a adăugat că tot ceea ce este în exces este rău pentru dumneavoastră, așa că este important să fiți judicioși, mai ales pentru că studii recente arată că băuturile îndulcite artificial nu reprezintă doar un risc de cancer, ci pot crește și riscul de boli de inimă.

„Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că toată lumea va fi la risc. În cele din urmă, depinde și de alți factori, cum ar fi stilul de viață, dieta, mediul înconjurător, doza de aspartam și multe altele.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...