G4Media.ro

Casa Plic și Casa Cuib, două concepte noi pentru case prefabricate. Cum…

Casa Plic și Casa Cuib, două concepte noi pentru case prefabricate. Cum vor Ioana, Bogdan și Mihai, trei arhitecți români, să reinventeze locuințele noilor generații care oscilează între urban și rural

Ioana Goția-Ciurea, Bogdan Goția și Mihai Veg sunt trei arhitecți care locuiesc la Cluj-Napoca și împreună formează echipa  Prototip Studio, un centru de creație axat pe design si arhitectură.

În plină pandemie, cei trei au început lucrul la un concept adresat în special tinerilor care simt nevoia să locuiască sau să lucreze mai aproape de natură. Așa au apărut Casa Plic și Casa Cuib.

G4Media.ro a aflat de la ei, povestea celor două concepte.

”Preocuparea noastră principală este dezvoltarea de concepte și proiectarea designului onest și calitativ la diferite scări: de la obiecte la spații. Cu fiecare proiect, noi cei de la Prototip Studio ne provocăm în a găsi răspunsuri actuale, jucându-se la limita dintre parcursul analog-tradițional si cel digital-experimental” spune Ioana Ciurea Goția.

Cele două concepte sunt în prezent în faza de optimizare a producției. Adică cei trei tineri caută cele mai fiabile moduri de a le produce, la prețuri cât mai accesibile.

Mai multe despre concepte

”Proiectele caselor prefabricate sunt în desfășurare și au apărut ca un răspuns la nevoia de adaptare a spațiilor la locuirea contemporană pe care noile generații o reinventează și care oscilează între rural și urban, datorită avantajelor oferite în paralel de ambele contexte, confort și context social pe de-o parte, beneficiile naturii pe de alta parte.

Experiența profesională în proiecte variate în care eficiența folosirii resurselor a fost prioritară, de la spațiu, bugete și materiale, ne-a conturat noul concept de spațiu” a explicat Mihai Veg.

 

 • Arhitectura Casei Plic s-a născut din interior: spațiu funcțional, versatil, compact care integrează funcțiunile de bază într-un mod coerent. În cei peste 20 de metri pătrați utili există zona de gătit care se prelungește în zona de zi și de relaxare. Zona de noapte și depozitare este în vecinătatea băii, iar toate gravitează în jurul sobei, inima caldă a casei. Gesturile care au modelat Casa Plic urmăresc acțiunile și nevoile firești dintr-o locuință și din jurul ei iar detaliile precum locul de uscat hainele de lângă sobă, lumina naturală din bucătărie, colțul cu duș, toate dau fluiditate unui mod le locuire minimal. Suprafața construită a casei este 30,8 mp + terasa 16,8 mp iar suprafața utilă 23,8 mp (bucătărie+cameră 20,1 mp + baie 3,7 mp) – se arată într-o descriere a conceptului realizat de Prototip Studio.

”Soluțiile propuse reprezintă un mix între resurse și nevoie, realizând ce e esențial în nevoi și implementând în modul optim. Cei 25 de metri pătrați reprezintă camera de zi, un dormitor, baie și bucătărie iar pe terasă avem și ciubăr.

Design-ul spațiului și al modului de producție și asamblare oferă beneficiarului control asupra bugetului și a rezultatului final” – Ioana Ciurea Goția.

Depre Casa Plic și Casa Cuib

În ceea ce privește spațiul, cei trei tineri arhitecți spun că și-au dorit obțină o versatilitate pentru diferite scenarii de utilizare, nu atât prin conturarea unor spații individulale pentru fiecare funcțiune în parte, ci mai mult prin întrepătrunderea lor într-un mod cât mai echilibrat atât estetic cât și utilitar.

Arhitectura integrează mobilierul, interiorul fiind configurabil în funcție de necesități, devenind locuință, atelier sau birou.

 

”Ca implementare construcția va fi realizată cu module prefabricate pentru a putea controla procesul de producție și costurile.

Pe viitor prin noi proiecte urmărim dezvoltarea unui sistem de realizare Do It Yourself, ceea ce va permite beneficiarilor să își asambleze singuri propriile case.

Lipsa echipelor specializate din domeniu, trendul DIY și interesul crescut al oamenilor pentru meșteșug, ne-a făcut să creăm proiecte prin care unui om cu experiență minimală, îi oferim șansa de a se implica în procesul de asamblare și construcție” explică Bogdan Goția.

Cele două case prezentate fac parte dintr-un concept mai amplu demarat în 2020, în plină pandemie. Proiectul este în desfășurare și își propune oferirea unui acces mai mare la locuire aproape de natură pentru noile generații.

”Casa Cuib a fost realizată cu gândul la prietenii care trăiesc simplu în armonie cu natura, în mijlocul livezii, unde tradiția îşi face cuib în detalii” au scris cei de la Prototip Studio, pe contul lor de Instagram, unde sunt mai multe fotografii cu cele două case.

Casa cuib

Spațialitatea casei conferă deschidere pentru zona de zi şi un loc intim de dormit. Arhitecții spun că relația interior-exterior este cea pe care au pus accent, astfel încât casa să confere senzația de cuib în timp ce conexiunea cu exteriorul este facilă, prin cele două accese, prin terasa amplă şi vizual prin suprafețele vitrate.

Deși sunt tineri (au puțin peste 30 de ani), Ioana, Bogdan și Mihai s-au remarcat în ultimii ani printr-o serie de proiecte creative. Printre altele, fac design de produs (precum ochelarii OO Eyewear sau căștile din lemn), colaborează cu diferite festivaluri pentru care au creat instalații permanete sau temporare (TIFF, Electric Castle, Jazz in the Park) și realizează proiecte de design interior pentru rezidențial si horeca.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. intr-o tara normala, mizeriile astea neomologate la pompieri si sanepid, fara canalizare, electricitate sau instalatie de gaze standardizate ar fi expuse doar la muzee

  Dar in Romania, jumatate din popor se caca deja in curte.

  • Intr-o tara normala, ai fi reusit sa si-ntelegi ce citesti si sa nu-ti pui intreg comentariul la „Nume*”.
   Intr-o tara normala, ai fi reusit pana si tu sa-ntelegi diferente dintre niste propuneri/concepte si proiectul final
   Intr-o tara normala, ai fi inteles pana si tu ca exista oameni care gandesc diferit si care-si doresc altceva decat ce-si doreste „turma”. Ai fi inteles probabil conceptul de inovatie, de dezvoltare, si mai mult ai fi putut intelege ca nu te obliga nimeni sa cumperi/faci ceva ce nu-ti place!
   Intr-o tara normala, oameni cu idei, cu studii si cu viziune chiar ar fi apreciati…chiar daca propunerile lor par „futuriste”
   Si in final, intr-o tara normala, unu’/una ca tine n-ar fi existat! Dar, din pacare, nu suntem intr-o tara normala, prin urmare, unu’/una ca tine ce n-au facut decat un mare kkt in varfu’ patului, isi da (prost) cu parerea despre orice!!

  • Ti-am spus deja ca bojdeuca exista de milenii pe Dambovita. Vreau, dupa milenii de rupt spinarea in slujba grofilor, o locuinta conforma cu munca pe care o depun, nu o cosmelie care sa permita nemtilor si austriecilor sa se lafaie si s-o frece.

   I will not live in the pod. I will not eat the bugs.

   Citeste si celelalte comentarii.

  • Am inteles, nu-ti place, nu-i nimic inovator, nu-i nimic futurist pentru tine! De acord!
   Dar de ce nu poti intelege ca astfel de proiecte pot „prinde” la altii??
   Acest articol, aceasta prezentare a unor concepte (sau chiar a unor proiecte in lucru) nu reprezinta pentru tine sau pentru altii asemenea tie, O OBLIGATIE de a cumpara/face ceva. Nu-ti impune nimeni nimic!
   Si-atunci, de ce te grabesti sa etichetezi si sa arunci cu kkt in munca/ideile unora care nu-s ca tine?!
   Esti liber sa-ti faci orice vrei tu, pe banii si pe munca ta. Iti poti ridica palat, daca-ti permiti… sau si mai bine te poti indatora la banci sa cumperi cutii de chibrit la preturi de vile de lux, de la clanuri de camatari convertiti in mari afaceristi, dezvoltatori imobiliari! E ALEGEREA TA!
   Si daca tu ai posibilitatea de a alege, altii de ce n-ar avea?

  • Pe ‘Discovery’ se difuzeaza un serial pe tema asta,

   unde tot felul de perechi

   (nu le pot spune sot-sotie ca mi pun comunitatea in cap)

   care (n-) au copii / catei

   s-au saturat sa stea ca OAMENII (sa aiba 2 camere si bucatarie)

   si vor cu toata energia lor (minte nu stiu cat au, deci nu ma pronunt)

   sa stea inghesuiti intr-o cladire mica,

   unde stai ca la un refugiu,3 spatii intr-unul singur,

   cu un pod in care nu poti sta decat in genunchi.

   Asta e planul cu Resetarea.

   De fiecare data ‘actorii’ spun

   „Nu ma asteptam sa fie atat de mare !”

  • Cand am citit

   „conexiunea cu exteriorul este facilă, prin cele două accese”

   am crezut ca sunt „abcese”.

   Ne englezim cu spirit de raspundere !

 2. Și copiii?! Unde stau?

 3. Vorbe goale, poze frumoase fotoshop, unde este alimentarea cu apă, evacuarea apelor uzate, alimentarea cu energie electrica și gaze? Acolo în „natura”?

 4. Sunt foarte frumoase, abia astept sa incepeti sa produceti. Ma uit de mult la asa ceva. Bravo voua! Astea sunt cu adevarat frumoase. Desigur, comenteaza multi care stau la bloc… pentru ei e inuman sa vada altceva. Ati intuit bine ce era de intuit, succes!

 5. Avem deja casa cotet (zisa si apartament) sau casa mausoleu (facuta cu nea gigi dupa ce muncesti cu carca 10 ani pe anglea); bine ca avem si casa cuib acum. Daca se pot face in sir inghesuit, ca puii de rata dupa mama, cu curte de maxim 50m2 si credit pe toti atatia ani cred ca va fi un real succes.

 6. varza a la Cluj sau hipstereala ieftina! Luati pix si creion noobilor: lemn pe jos in baie = niciodata, usa la intrare fara copertina etc= niciodata, loc gol sub terasa nu va creste iarba ci va fi un loc de c4ca de pisici, etc, balta aia pe colt aoleu si tulai! Ba copii, puneti mana si lucrati 10 -15 ani pe langa arhitecti seriosi din Europa sau SUA si mai apoi faceti una alta inovatie etc.

  • Stai linistit ca e doar un concept; va fi ca la masini, concept-ozn si pe piata o troaca cu o tichie in plus. Deci pana la urma vor fi tot 4 pereti dar cu semnatura de designer si pret pe masura. Intr-un week-end ploios (nu e cazul acum) cand nu are ce face, oricine poate scoate ceva la fel de fara sens pentru ca si softul nu doar hartia suporta orice.