G4Media.ro

Cardinalul canadian Marc Ouellet, o vreme favorit pentru a deveni Papă, este…

Foto: (c) Remo Casilli/REUTERS via Agerpres

Cardinalul canadian Marc Ouellet, o vreme favorit pentru a deveni Papă, este acuzat de agresiuni sexuale

Influentul cardinal Marc Ouellet, citat o vreme printre favoriţi pentru a deveni Papă, este acuzat de agresiuni sexuale, într-o acţiune colectivă în justiţie făcută publică marţi în Canada, informează AFP, citată de Agerpres.

Ecleziastul în vârstă de 78 de ani, actual prefect al Congregaţiei pentru episcopi, una dintre funcţiile cele mai importante ale guvernului de la Vatican, ar fi atins în mod nepotrivit o stagiară între 2008 şi 2010, pe când era arhiepiscop de Quebec, potrivit acuzaţiilor cuprinse într-un document din acţiunea colectivă autorizată de Curtea Superioară din această provincie francofonă în luna mai a anului trecut.

Această plângere figurează printre mărturiile a 101 persoane care susţin că „au fost agresate sexual” de peste 80 de membri şi angajaţi laici ai diocezei Quebecului, din iunie 1940 până în prezent, arată documentele judiciare.

În cazul lui Marc Oullet, reclamanta, desemnată prin litera „F”, afirmă că a fost agresată de mai multe ori de cardinal. În 2008, potrivit femeii, cardinalul i-a masat umerii „cu forţă”, i-a mângâiat spatele, strângând-o în acelaşi timp „în mod ferm” către el, de mai multe ori. Ea a adăugat că în 2010 ecleziastul a „îmbrăţişat-o” şi „şi-a trecut mâna” de-a lungul spatelui său „până la fese”.

În 2020, „F”, care povesteşte că a fost victima unor agresiuni sexuale din partea unui alt cleric, s-a adresat Consiliului asupra abuzurilor sexuale al diocezei Quebecului. Organizaţia i-a recomandat să-i scrie o scrisoare Papei Francisc. În 2021, Suveranul Pontif a răspuns, numindu-l pe „părintele Jacques Servais să ancheteze asupra cardinalului Marc Ouellet”.

Deocamdată, nicio concluzie a anchetei nu a fost transmisă reclamantei.

Contactat de AFP, Vaticanul nu a reacţionat deocamdată. Marc Ouellet era citat printre favoriţii celui mai recent conclav la finalul căruia cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost ales Papă, în 2013.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Papa Pedo I

  2. În sfârșit unu normal….ca ăilalți ii cu băieții…

  3. din DEX: „Ecleziastul” – una dintre cărțile Vechiului Testament, care cuprinde teme disparate referitoare la înțelepciune.
    am înţeles că trebuie profanat tot ce unii consideră sfânt, dar cu limba română ce aveţi?
    ” Vorbiţi, scrieţi româneşte, pentru Dumnezeu!”

  4. L-au tras pe linie moarta din cauza ca era la feminin nu la masculin ,strica fotografia de grup.Ghinion .