G4Media.ro

Capodopera maestrului renascentist Titian, găsită într-o stație de autobuz din Londra, ar…

sursa foto: Pexels

Capodopera maestrului renascentist Titian, găsită într-o stație de autobuz din Londra, ar putea fi vândută cu 32 de milioane de dolari

Un tablou al maestrului renascentist italian Titian, furat de două ori, care a fost găsit într-o pungă de plastic într-o stație de autobuz din Londra, ar putea fi vândut cu 32 de milioane de dolari la o licitație din luna iulie, scrie CNN.

„Odihna călătoriei în Egipt” va intra în licitație la Christie’s cu o valoare estimată 15 – 25 milioane de lire sterline (19 – 32 milioane de dolari), potrivit unui comunicat al casei de licitații.

Tabloul îi înfățișează pe Iisus, Maria și Iosif odihnindu-se în drumul lor spre Egipt după ce au aflat că Irod, regele Iudeii, vrea să îl ucidă pe tânărul Hristos.

Titian, al cărui nume real era Tiziano Vecellio, a realizat lucrarea în primul deceniu al secolului al XVI-lea, la începutul carierei sale.

Măsurând doar 46,2 centimetri pe 62,9 centimetri (46,2 cm x 62,9 cm), tabloul este mic în comparație cu unele dintre lucrările masive pentru care Titian a devenit cunoscut mai târziu în viață.

Lucrarea în ulei pe pânză are o istorie remarcabilă.

După ce a trecut din mână în mână la diverși aristocrați europeni, tabloul a fost furat de trupele napoleoniene în timpul ocupației franceze a Vienei în 1809 și dus la Paris.

S-a întors la Viena în 1815 și a trecut din nou prin colecții private înainte de a ajunge la John Alexander Thynne, al patrulea marchiz de Bath, în Wiltshire, Anglia.

În 1995, pictura a fost furată din Longleat, casa urmașilor lui Thynne, și a dispărut timp de șapte ani, înainte de a fi găsită într-o stație de autobuz din Londra de către detectivul de artă Charles Hill.

„Acesta este un tablou care a fost râvnit de aristocrați, arhiduci și împărați deopotrivă: apreciat pentru scena sa viu colorată de afecțiune familială în cadrul lumii naturale”, a precizat Christie’s în declarație.

„La fel ca personajele sale, „Odihna călătoriei în Egipt” a avut parte de o călătorie lungă și plină de evenimente – o călătorie care este departe de a se încheia.”

Tabloul va fi scos la licitație în cadrul evenimentului Old Masters Part I de la Christie’s din Londra, pe 2 iulie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „Restul” calatoriei in Egipt. Cat a fost? 2 lei?
    #vaidecapulnostru

  2. Acum, pe bune, nu ma pot abtine! Restul??? The Rest on the Flight into Egypt – traducerea ar fi cam asa – Odihna in timpul fugii in Egipt! (rest – odihna) io am inteles ca asa a tradus google, dar macar un pic de engleza tot tre’ sa stiti, zic.