G4Media.ro

Candidatul unei coaliții între stânga și ecologiști, ales primar al Zagrebului/ Tomislav…

Candidatul unei coaliții între stânga și ecologiști, ales primar al Zagrebului/ Tomislav Tomasevic (39 ani) a câștigat capitala Croației cu un mesaj anticorupție

Candidatul unei coaliţii stânga-ecologişti, Tomislav Tomasevic, a fost ales duminică primar al Zagrebului, învingându-l pe rivalul său de dreapta în al doilea tur de scrutin, potrivit rezultatelor oficiale aproape complete, notează AFP, citată de Agerpres.

Tomislav Tomasevic a obţinut peste 65% din voturi, învingându-l pe cântăreţul folk Miroslav Skoro. El îi va urma în funcţie lui Milan Bandic, primar al Zagrebului peste douăzeci de ani, acuzat de corupţie şi decedat în februarie în urma unui infarct.

Tomasevic este considerat ca simbolul unei noi generaţii de politicieni croaţi fără legătură cu niciunul dintre cele două partide politice dominante. De la independenţa Croaţiei de Iugoslavia în 1991, puterea a oscilat între partidul conservator HDZ, aflat la putere, şi social-democraţi, în prezent în opoziţie.

Tomasevic, 39 de ani, a făcut campanie cu promisiunea de a elimina clientelismul şi „caracatiţa corupţiei” din capitală. El s-a angajat să facă capitala „mai verde, mai echitabilă, mai eficientă şi mai transparentă”.

Coaliţia condusă de partidul său Mozemo (We Can) a câştigat 23 de locuri în adunarea municipală de 47 de locuri la alegerile locale naţionale în urmă cu două săptămâni. Tomasevic a mai candidat pentru primărie în 2017, dar a obţinut doar 4% din voturi atunci.

El a devenit deputat atunci când partidul său Mozemo a intrat pentru prima dată în parlament anul trecut. Asta nu îi împiedică pe unii să sublinieze lipsa lui de experienţă.

Una dintre provocările sale principale va fi reconstrucţia oraşului vechi, grav afectat de un cutremur în martie 2020.

sursa foto: Facebook\ Tomislav Tomašević

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.