G4Media.ro

Candidata Partidului „Șor” și candidatul independent susținut de PSRM, ambii pro-ruși, intră…

Foto: Gagauzia.md

Candidata Partidului „Șor” și candidatul independent susținut de PSRM, ambii pro-ruși, intră în turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei (rezultate preliminare)

Candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, și candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Grigorii Uzun, vor lupta în turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, regiunea semiautonomă a Republicii Moldova, transmite Ziarul de Gardă.

Ambii candidați au pledat în campanie pentru relații apropiate cu Rusia, deși conducerea centrală a Republicii Moldova a înscris țara pe o traiectorie pro-europeană și pro-SUA. Găgăuzia, o regiune cu circa 130.000 de locuitori, a avut duminică alegeri, toți candidații fiind pro-ruși.

Rezultatele preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei arată că niciun candidat nu a reușit să obțină mai mult de 50% din voturi pentru a câștiga alegerile din primul tur.

Datele preliminare arată că pentru candidatul susținut de socialiști și-au dat votul 14.849 de alegători, iar pentru candidata Partidului Șor au votat 14.890 de alegători.

57.019 alegători (57,8%) cu drept de vot din UTA Găgăuzia au participat duminică, 30 aprilie, la alegerile pentru funcția de bașcan, arată datele ​Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei. Alegerile sunt considerate valabile dacă la ele participă nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste.

Până în prezent funcţia de başcan a fost exercitată de Irina Vlah. Ea nu mai putea candida întrucât exercită deja al doilea mandat consecutiv. Potrivit legislaţiei în vigoare, „nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de guvernator al Găgăuziei decât pentru cel mult două mandate succesive”.

Miercuri seară, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, declarase, într-o emisiune televizată, că foarte mulţi candidaţi la funcţia de başcan al Găgăuziei sunt „mai degrabă agenţi ai Federaţiei Ruse decât politicieni care îşi doresc să lucreze pentru cetăţeni”. Şefa statului moldovean consideră că propaganda rusească are succes în Găgăuzia pentru că locuitorii nu cunosc limba română şi de aceea, Maia Sandu insistă să fie pus în aplicare un program de învăţare a limbii române, pentru ca oamenii să se poată integra.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bascanii Astia trebuie masați ca fasolea. Sa le intre Democratia in cap.