G4Media.ro

#CancelDemocrats. O rezoluție republicană cere interzicerea Partidului Democrat din cauza legăturilor din…

#CancelDemocrats. O rezoluție republicană cere interzicerea Partidului Democrat din cauza legăturilor din trecut cu sclavia

Un grup de membri republicani ai Camerei Reprezentantilor de la Washington, condus de congresmanul Louie Gohmert (Texas), a introdus o rezoluție care ar interzice efectiv Partidul Democrat din camera inferioară a legislativului american sau ar forța o schimbare a numelui formațiunii de stânga din cauza legăturilor pe care le-a avut în trecut cu sclavia.

Acțiunea republicanilor este percepută de analiști nu doar ca un răspuns la eforturile recente ale democraților de înlăturare a vestigiilor Confederației din Congres, ci și un mijloc prin care stânga americană este nevoită să sufere și ea efectele așa-numitei „culturi a anulării” pe care o promovează agresiv în ultima perioadă.

Documentul cere președintelui Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi (California), să elimine din Cameră și de pe proprietățile sale „orice obiect care numește, simbolizează sau menționează o organizație sau partid politic ce a deținut vreodată o poziție publică prin care a susținut sclavia sau Confederația.” Pe lista organizațiilor și grupurilor politice care au sprijinit istoric sclavia și statele confederate se află și Partidul Democrat.

Rezoluția H.R. 7573 citează în mod special sprijinul pe care platforma Partidului Democrat a acordat-o sclaviei între anii 1840 și 1856, precum și alte acțiuni rasiste ale membrilor formațiunii în primele decenii ale secolului trecut.

Rezoluția afirmă că un astfel de partid „trebuie să își schimbe numele sau va fi exclus de la participarea în activitățile Camerei Reprezentanților” .

Într-o declarație care a însoțit proiectul de lege, congresmanul Louie Gohmert le-a spus democraților că ar trebui să „se rebranduiasca” pentru „a evita să declanșeze” furia omenilor.

„După cum s-a subliniat în rezoluție, o mare parte din istoria Partidului Democrat este plină de rasism și ură,” a afirmat Gohmert. „Deoarece oamenii ne solicită să scăpăm de entitățile, simbolurile și amintirile aspectelor respingătoare ale trecutului nostru, atunci a venit si momentul ca democrații să recunoască trecutul detestabil și intolerant al partidului lor și să ia în considerare schimbarea numelui formațiunii lor în ceva ce nu este în mod atât de flagrant și ofensiv legat de sclavie, Jim Crow, discriminare și Ku Klux Klan.”

„Pentru a evita declanșarea furiei unor persoane nevinovate în legătură cu trecutul rasist al Partidului Democrat, aș sugera să-și schimbe numele. Acesta este standardul pe care ei îl cer tuturor ceilalți, deci trebuie ca schimbarea numelui să se producă și ea.”

Louie Gohmert a citat exemple de politici rasiste din istoria Partidului Democrat, inclusiv susținerea discriminării rasiale de către fostul președinte, Woodrow Wilson.

Partidul Democrat a sprijinit instituția sclaviei în perioada Războiului Civil, însă istoricii afirmă că Partidele Democratic și Republican moderne nu mai seamănă cu formațiunile politice din secolul al XIX-lea. După ce președintele Lyndon B. Johnson a semnat Civil Rights Act (Legea pentru drepturile civile) și Voting Rights Act (Legea privind drepturile de vot) în anii ’60, Sudul a votat în general cu Partidul Republican. Spre deosebire de Partidul Democrat, liderii republicani continuă să susțină și astăzi moștenirea Confederației pe care o consideră parte a istoriei Statelor Unite.

Co-sponsorii rezoluției H.R. 7573 sunt republicanii Andy Biggs (Arizona), Jody Hice (Georgia), Randy Weber (Texas) și Andy Harris (Maryland). Deoarece rezoluția este considerată „privilegiată,” ea are prioritate față de alte proiecte de lege din Camera Reprezentanților. Presupunând că documentul nu este eliminat prin vot verbal, congresmenii vor fi, probabil, obligați să voteze pe marginea lui, chiar dacă aceasta înseamnă fie că vor adopta o moțiune de a-l respinge, fie vor decide să-l trimită la o comisie.

Simbolurile Confederatiei, vizate de democrati
Analiștii afirmă că, deși este puțin probabil că proiectul de lege să fie aprobat în camera dominată de democrați, el pare a fi mai degrabă o critică a „ipocriziei flagrante” demonstrate de congresmenii Partidului Democrat care au votat în această săptămână o lege ce prevede înlăturarea simbolurilor Confederației din Congres.

Legislația pentru înlăturarea statuilor confederaților a fost adoptată cu 301 de voturi pentru la 113 împotrivă, cu toți democrații, 72 de republicani și libertarianul Justin Amash (Michigan) votând în favoarea acesteia.

Documentul afirmă că „memorialele comemorative în onoarea bărbaților albi care i-au ținut în sclavie pe afro-americani nu mai trebuie să fie lăudate” în sălile Congresului american.

Măsura va avea nevoie de aprobarea Senatului. Liderul majorității republicane din camera superioară, Mitch McConnell, a respins anterior eforturile de „înfrumusețare a istoriei Capitolului” și a afirmat că decizia privind statuile ar trebui să fie lăsată la latitudinea statelor americane, care fiecare trebuie să trimită două statui pentru a fi afișate în sălile Congresului.

Adoptând o abordare mai agresivă, președinta Camerei, Nancy Pelosi, a înlăturat deja cele patru portrete ale fostilor lideri ai Camerei care au servit Confederația și a spus că legislația va viza 12 statui ale oficialilor Confederați și alte patru statui care onorează persoane care au exemplificat în mod similar „bigotismul și ura.”

„Cum putem căuta să punem capăt flagelului rasismului în America când permitem ca cei mai răi făptuitori ai acestui rasism să fie lăudați în sălile Congresului?” a spus Pelosi.

Democrații care susțin legislația au spus că efortul trebuia pus în practică de multă vreme și nu ar trebui să fie un substitut pentru o legislație mai substanțială care să combată „rsismul sistemic” și brutalitatea poliției pe care protestanții din multe orsase americane o cer adoptată cât mai rapid.

Votul privind înlăturarea simbolurilor Confederației a venit după câteva săptămâni de proteste la nivel național împotriva inegalității rasiale și a brutalității polițienești, declanșate de uciderea afro-americanului George Floyd. Protestele, multe dintre ele devenite violente, au vizat statui ale liderilor confederați, ale exploratorului Cristofor Columb, ale fostului președinte, Andrew Jackson, și ale multor altora.

#CancelDemocrats

Comentatorii au afirmat că rezoluția republicanilor de interzicere a Partidului Democrat este un mijloc prin care stânga americană este nevoită să sufere și ea efectele așa-numitei „culturi a anulării” pe care o promovează agresiv în ultima periodă.

Criticii au notat faptul că actuala campanie a democraților împotriva statuilor, brandurilor și simbolurilor Confederației este un exemplu clasic al așa-numitei cancel culture, fenomenul promovat de stânga liberală și progresistă din America prin care se „anulează” persoane, branduri, emisiuni, cărți sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarci sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.

Eforturile agresive ale acestora au fost însă contestate chiar de reprezentanți ai stângii. Cu câteva zile în urmă, intelectuali, scriitori, profesori și publiciști liberali din toată lumea au cerut stângii americane să abandoneze dogmatismul și extremismul ideologic care riscă să sufoce societatea.

Printre semnatarii scrisorii publicate de Harpers Magazine se numără Anne Applebaum, Noam Chomsky, Drucilla Cornell (Fondatorul uBuntu Project), Francis Fukuyama, Malcolm Gladwell, Garry Kasparov, J.K. Rowling și Salman Rushdie.

 • „Schimbul liber de informații și idei, elementul vital al unei societăți liberale, e tot mai restrâns zilnic. Dacă ne-am așteptat la acest lucru de la dreapta radicală, cenzura se răspândește mult mai larg în cultura noastră: o intoleranță a opiniilor opuse, tendința rușinii publice, ostracizarea și tendința de a dizolva problemele politice complexe într-o certitudine morală orbitoare. Susținem valoarea contra-discursului robust și chiar caustic din toate zonele. Însă acum este prea comun acum să auzim apeluri la o răscumpărare rapidă și severă ca răspuns la încălcările percepute ale vorbirii și gândirii. Și mai tulburător, liderii instituționali, în spiritul unui panicat damage control, aleg pedepse pripite și disproporționate în locul reformelor necesare. Editorii sunt concediați pentru publicarea de articole controversate; cărțile sunt retrase pentru presupusă lipsă de autenticitate; jurnaliștilor le este interzis să scrie pe anumite teme; profesorii sunt cercetați pentru citarea unor lucrări de literatură; un cercetător este concediat pentru că a transmis un studiu academic revizuit; iar șefii de organizații sunt renunțați pentru ceea ce sunt uneori doar greșeli stângace,” au afirmat semnatarii scrisorii.

Atunci când a prezentat rezoluția privind Partidul Democrat în Camera Reprezentanților, congresmanul Andy Weber a criticat și el „cultura anulării.”

„Legea HR 7573, care a fost aprobată ieri (miercuri), a fost greșită la un nivel profund. Nu mă voi alătura trenului culturii anulării care spune că trebuie să renunțăm la orice menționare sau amintire a cuiva sau ceva cu care nu suntem de acord, sau care ar fi spus ceva ce nu ne place, nu ne-a plăcut sau care ar fi putut să susțină ceva cu care nu suntem de acord,” a spus Weber.

La rândul sau, într-un material de opinie publicat pe pagina Breitbart, un site considerat apropiat de extrema dreaptă americană, Gohmert a scris: „În loc să anulăm cultura noastră, este timpul să #CancelDemocrats.” Congresmanul s-a plâns că democrații încearcă „să învinovățească republicanii” pentru istoria rasismului sistemic din America și a cerut partidului „să se debaraseze de numele lui.”

Surse: FoxNews, The Hill, Salon, Breitbart, YouTube

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

35 comentarii

 1. Pai si cand au trecut toti rasistii de la democrati la republicani, de asta nu mai discutati? Republicanii sunt fix ca PSD-ul, niste ticalosi pana in maduva oaselor.

  • @Vladimir Putin e un gunoi Amice, ești idiot!

  • @omul vitruvian, lasa-l, bietul de el, ca nu stie care e stanga si care e dreapta, e o varza in capul lui.
   Urla ca psd sunt comunisti si apoi zice ca republicanii, care sunt cei mai hardcore capitalisti, sunt ca psd-ul.
   Si ii sustine pe democrati care sunt socialisti prin excelenta.
   Repet, omul e o varza murata.

  • Omul Vitruvian si Arcturus sunt niste ticalosi mincinosi angajati sa-l apere pe Trump de adevar, asa e cand nu te duce capul sa faci o meserie, ajungi sluga putinista.

   Da, republicanii sunt ticalosi ca PSD-ul, nu mai mintiti ca PSD sau republicanii ar avea ideologie, ei sunt doar hoti si sunt exact la fel, sunt lipsiti de constiinta si intotdeauna lacomi.

   Daca vreti sa vedeti cum rasistii au trecut de la democrati la republicani, cititi aici:https://www.theroot.com/how-the-republican-party-became-the-party-of-racism-1827779221

   Deci actiunea lui Louie Gohmert e de o ipocrizie uriasa. Trump e imposibil de aparat, mai ales ca e prieten cu Ghislaine Maxwell si Jeffrey Epstein, asa ca republicanii trebuie sa distraga atentia de la ce mizerie e Trump folosind tactici de teatru.

  • Ita la arcturus asta
   Crede ca lumea e impartita in doua, si el e cu aia Vrednici (Ca sa nu zic drepti hoho)

   Lua-mi-ai pe stangu in ochiu drept

 2. It is about fu@king time.

  • Enjoy Trump losing, you piece of trash.

  • De unde ati aparut ma. Incredibil

   Credeam ca mi se pare da chiar sunt romanasi platiti sa faca campanie republicana prin commenturi.

   Bravo ba baeti.
   Succes la “scapa cel mai bun”

  • @vladimir putin e un gunoi,
   Boschetarule, in noiembrie o sa urli iar ca a furat Putin alegerile in SUA, dupa ce Trump ii fa e terci pe democrati. Pentru ca esti bou, mă, si vei pierde mereu

  • Stai linistit @arcturus ca Nu a castigat nimeni inafara de politicieni alegerile. Si tu ai pierdut cu castigu fiecarui buzunar de politician plin cu banii tai.

   Din nou atitudinea “scapa cine poate“, “king of the hill” sau “battle royale” are un singur castigator. Si sunt destul de sigur ca nu esti tu. Poate angajatorul tau. Sau fosta ta prietena careia vrei sa ii demonstrezi cv. Cine mai stie, si cui ii mai pasa atata timp cat esti asa destept incat sa te bucuri de reusitele unui Evazionist din alta tara.
   Bun baiat

 3. Sa interzica Statele Unite ca in trecut au avut sclavi, niste prosti americanii astia :))

 4. Americanii o iau razna rău de tot.

 5. g4. mnoa. Deveniti si voi dubiosi. Citati din Fox News & Breitbart. Timpu sa trag apa la buda.

  • Arcturus si cu Omul Vitruvian unde sa lucreze daca nu la oficinele de propaganda putinista, gen Fox News si Breitbart?

   Dar adevarul va invinge, iar cultul lui Trump se va scufunda, a se vedea cat de putini oameni mai vin sa-l vada la evenimentele lui cretine.

  • Nu-ți place? Dă-i pe CNN, nyt și antena3.

 6. Ce chestie! Tocmai unul din Texas! Mare dreptate are @Vasile.

 7. Pai daca introducem in calculator linia de cod care spune ca trebuie sa desfiintam statuile cu Cristofor Columb pentru ca e initiatorul sclaviei in Americi, urmeaza concluzia logica sa desfiintam si organizatiile care au avut sclavi in trecut.
  Turing compleate.

 8. „Cultura anularii” ! Bine isi mai cunosc democratii istoria, istoria tarii lor si a partidului lor !
  Tare mi-e teama ca in curand „Cultura anularii” sa nu se transforme in „Cultura demolarii”!
  Nu de alta dar stiu ca fundatiile Casei Albe au fost facute de sclavi negri in 1793 ! Democratii lui Nancy Pelosi au aflat chestia asta ? Ca daca au aflat, harst ! Jos cu Casa Alba ! :))

  PS. Dar Capitoliul ? Nu cumva ?… :)))

  • Un nou episod „Noaptea mintii”, produs, regizat de SUA! Prostia este uniform distribuita pe Terra.

 9. Și uite-așa se opări fanăria pesedeului vorba vine, trădare să fie da să știm și noi! De unde, de neunde comunismul covizant al Chinei fu dat instant uitării și luat ca atare, engleza declarată limbă chineză, deci inaccesibilă și logica conform căreia stânga e mâna dreaptă pe care pui ceasul declarată corectă conform gândirii burții doritoare de statut victimizat, câștigător potențial de moka multă,direct proporțională cu lătrătura blm-like și cu temerea că jignirea socialismului științific aduce inerent sculatul la 6 și ,ferească Lenin, munca!Dacă vrea mușchiul nostru că e așa și tu vii cu Istoria care nu e ce vrea antemenționatul mușchi, te înjurăm cu gura plină și astfel, semnalizăm rasistul ca să sară toate căcărezele semianalfabete să te spurce din trei vorbe că poate se face și aici să se supravegheze dujmanii popoului și noi să fie ăia care supraveghează benevol când nu se cerea și am luptat.Înafară de prostia puerilă și furiile cu mucii la nas și cu ba pe-a mătii -cel mai mult mă înduioșează loialittatea față de visul de proprie mărire și fascinația narcisică față de autosuficiența adolescentină prin care se străduiește tovărășelul să pară serios și dăștept, fără că neapărat să facă parte din vreuna dintre clase din simplul motiv că nu poate deosebi lozinca de argument.

 10. Mulțumesc.

 11. PfffffHAHAHAHAHAHAHA….bună asta 🙂

 12. In America s-a batut un nou record al prostiei si al ipocriziei.

 13. La ce nivel de imbecilitate s-a ajuns in SUA. OTV BLM EPISODUL 294. Problema este de saracie, de politie fascista, asazisul razboi inpotriva drogatilor creati de big pharma si CIA, automatizarea joburilor platite, etc. Rasizmul functioneaza in ambele sensuri. Vezi violuri omoruri, batai, etc.

 14. QED

 15. Eram convins c-o să am reacții de la căcăreze autentice.QED

 16. Un nou episod „Noaptea mintii”, produs, regizat de SUA! Prostia este uniform distribuita pe Terra.

 17. Lol, ce le-au dat-o la ficatei 🤣🤣🤣

 18. din păcate, ideile xxxxxxx social – economice ale unor neomarxisti cu privire la nașterea și formarea ,,imperiului libertății,, au fost preluate de anumite ,,grupuri de extremă dreapta,,. Mass media & cetățenii sunt amețiți de propaganda / temele de campanie ale unor leaderi …și nu prea înțeleg faptul că conflictele sociale sunt inevitabile într-o democrație – practic, niciun popor nu a fost scutit de la astfel de lecții.
  Problema e că acest soi de materialism dialectic- istoric se folosește de suferința din trecut a unor minorități …iar teoriile lor cu privire la ,,genocidul asupra populației indigene/ dreptatea & justiția …baptismului , ura față de lumea arabă, cultura ignoranței, asuprirea sclavilor în vechile colonii, fomarea societății industriale pe baza sclavagismului,,…au dat naștere ,,unei culturi a albilor,, a nerespectării drepturilor civile în USA și că aceasta contribuie în mod direct la ,,starea de sărăcie,,. Reconstruirea este un pic cam dificilă, cu un leader care susține conflictele/ un Congres blocat din toate pozițiile și o Curte Supremă – mult prea politizată . Din fericire, Amendamentele 14 și 15 nu pot fi șterse …iar acestea pot sta la baza unei noi politici de respectare a drepturilor civile 🙂

 19. Cum zice romanu’: republicanii le-o dat democratilor „a taste of their own medicine”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.