G4Media.ro

Cancelarul german Scholz, acuzat de „abuz flagrant de informații” clasificate, după ce…

sursa foto: Tobias SCHWARZ / various sources / AFP

Cancelarul german Scholz, acuzat de „abuz flagrant de informații” clasificate, după ce a dezvăluit că soldați britanici sprijină trupele ucrainene care lansează rachete Storm Shadow către ținte rusești

Germania a fost acuzată de un „abuz flagrant de informații (clasificate)” după ce a dezvăluit că soldații britanici sprijină forțele ucrainene care lansează rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, relatează The Telegraph.

Olaf Scholz a declarat luni că nu va livra Taurus, echivalentul berlinez al rachetei Storm Shadow, deoarece ar necesita soldați care să asiste la sol, făcând referire abordarea britanică și franceză cu propriile lor sisteme. Scholz a susținut că, dacă ar urma exemplul Marii Britanii, Germania ar deveni un „participant la război”.

Comentariile au fost considerate ca punând în pericol personalul militar și diplomatic britanic de pe teren.

Tobias Ellwood, fostul președinte al Comisiei de apărare a Camerei Comunelor, a declarat: „Acesta este un abuz flagrant de informații, conceput în mod deliberat pentru a distrage atenția de la reticența Germaniei de a înarma Ucraina cu propriul sistem de rachete cu rază lungă de acțiune. Acest lucru va fi, fără îndoială, folosit de Rusia pentru a escalada conflictul”.

Scholz a fost criticat și de parlamentarii opoziției germane.

„Declarația cancelarului cu privire la presupusa implicare a Franței și a Marii Britanii în operarea rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune folosite în Ucraina este complet iresponsabilă”, a declarat Norbert Rottgen, un deputat de rang înalt din fostul partid de guvernământ al Angelei Merkel, CDU.

Scholz se află sub o presiune tot mai mare pentru a livra racheta cu rază lungă de acțiune pentru a întrerupe liniile de aprovizionare ale Rusiei și pentru a împiedica Moscova să cucerească noi teritorii.

El a declarat luni că soldații germani nu-i pot urma pe colegii lor britanici și francezi în „modul de asistență și control al țintelor”. Storm Shadow este coprodusă de Marea Britanie și Franța.

„Soldații germani nu pot în niciun moment și în niciun loc să fie legați de țintele pe care acest sistem [Taurus] le atinge. Nici măcar în Germania”, a declarat Scholz.

Se știe că Marea Britanie furnizează informații despre țintele rusești, dar nu este clar ce nivel de sprijin este acordat trupelor ucrainene care trag cu rachetele sale la sol.

Marți, guvernul britanic a anunțat că are un „număr mic” de soldați desfășurați în interiorul Ucrainei, precizând doar că unii sunt implicați în antrenamente medicale.

Speculațiile lui Scholz cu privire la rolul jucat de trupele britanice în Ucraina au sporit îngrijorarea pentru siguranța diplomaților și a altor membri ai personalului staționat în această țară, au declarat surse din domeniul apărării pentru The Telegraph.

De asemenea, a crescut amenințarea unor potențiale operațiuni de informații rusești de peste mări pe teritoriul britanic, au adăugat sursele.

Ca răspuns la afirmațiile lui Scholz, Ministerul Apărării de la Londra s-a limitat marți să trimită întrebările la Kiev.

„Folosirea de către Ucraina a Storm Shadow și procesele sale de țintire sunt treaba forțelor armate ale Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt pentru The Telegraph.

„Marea Britanie, împreună cu alți aliați, furnizează o serie de echipamente Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei”.

Rachetele Taurus sunt capabile de lovituri mai profunde și conțin tehnologii mai sofisticate de distrugere a buncărelor decât rachetele de croazieră britanice Storm Shadow și cele franceze Scalp livrate anul trecut.

Racheta germană, care are o rază de acțiune de 498 de kilometri, ar putea lovi cu ușurință ținte sensibile din punct de vedere politic, cum ar fi Moscova sau podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea ocupată.

Justin Crump, directorul executiv al Sibylline, o companie de consultanță în domeniul informațiilor, a declarat: „Sprijinul britanic acordat Ucrainei nu este o noutate pentru Moscova, având în vedere scurgerile repetate (de informații), dar acest lucru a fost anterior învăluit în ambiguitate – bazându-se pe un truc din propriul manual de joc al Rusiei”.

„Scholz a străpuns însă mai clar acest văl. Afirmația sa este un cadou pentru propagandiștii ruși, formând deja o parte esențială a efortului Rusiei de a submina coeziunea NATO și sprijinul pentru Kiev în această perioadă critică înaintea alegerilor din SUA și Marea Britanie”.

„În mod mai imediat, va determina Rusia să își dubleze eforturile de a viza forțele străine prezente în Ucraina și să facă afirmații umflate privind pierderile.”

Scholz are o neîncredere profundă că Ucraina va ignora ordinele sale de a nu lovi aceste ținte, au declarat analiștii.

„A devenit foarte clar că motivul pentru care nu este în favoarea livrării rachetelor Taurus este că, în mod fundamental, nu are încredere în ucraineni că vor folosi aceste rachete într-un mod care [nu] va fi împotriva a ceea ce el percepe ca fiind interesele Germaniei”, a declarat Fabian Hoffman, cercetător doctoral la Oslo Nuclear Project.

„Scholz este absolut speriat de faptul că oricare dintre aceste rachete Taurus ar putea fi folosite într-un atac împotriva unei ținte sensibile din punct de vedere politic, fie în Ucraina, fie în Rusia.

Simpla capacitate teoretică de a lovi ținte până la Moscova cu sisteme de armament germane creează un blocaj în capul cancelarului… o teamă masivă de potențialul de escaladare și de consecințele pe care acest lucru le-ar putea avea pentru Germania”.

Experții spun că Germania și-ar putea depăși temerile legate de lovituri de escaladare prin preprogramarea rachetelor Taurus donate pentru a preveni astfel de atacuri.

Se știe că SUA au instalat un software de geoblocare pe lansatoarele de rachete HIMARS trimise Ucrainei, împiedicând forțele Kievului să tragă în teritoriul rusesc cu acest sistem de armament.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...