G4Media.ro

Canada a legalizat canabisul recreaţional, după un secol de prohibiţie

Canada a legalizat canabisul recreaţional, după un secol de prohibiţie

Canada a devenit miercuri prima ţară din G20 care a legalizat canabisul recreaţional, după aproape un secol de prohibiţie, o reformă istorică aşteptată atât de consumatorii acestui drog uşor, cât şi de pieţele bursiere, ce au părut cuprinse de euforie, relatează AFP, preluată de Agerpres.

La trei ani după alegerea sa, guvernul liberal condus de Justin Trudeau a dus la îndeplinire unul dintre cele mai emblematice angajamente din campania electorală: Canada devine al doilea stat din lume care autorizează comercializarea şi utilizarea marijuanei în scopuri recreaţionale, după Uruguay, care a adoptat această măsură în 2013.

Implementarea acestei măsuri va fi examinată şi disecată atât de canadieni, care vor fi chemaţi anul viitor la urne pentru alegerile legislative, ale căror rezultate se anunţă incerte, dar şi de statele aliate guvernului de la Ottawa, dintre care unele au autorizat deja utilizarea canabisului în scopuri terapeutice.

La miezul nopţii (02:30 GMT, miercuri), primul magazin legal de canabis şi-a deschis porţile în St. John’s, capitala provinciei canadiene Newfoundland şi Labrador, situată în zona Atlanticului de Nord.

În Quebec, magazinele deţinute de Société québécoise du cannabis (SQDC) îşi deschid porţile la ora 10:00 (14:00 GMT).

Pentru început, SQDC va avea douăsprezece magazine, însă vizează deschiderea altor unităţi – până la 150 în următorii trei ani. Provinciile Manitoba (centru) şi Alberta (vest) au decis să liberalizeze această industrie şi mai multe puncte de vânzare private vor fi deschise începând de miercuri.

Guvernul a dorit ca fiecare provincie să aibă posibilitatea de a organiza comerţul cu această plantă şi, de la Montreal până în Vancouver sau din Toronto în Winnipeg, fiecare regiune şi-a alcătuit propria sa strategie pentru gestionarea acestei pieţe profitabile, evaluată la aproximativ 6 miliarde de dolari (4 miliarde de euro) pe an, notează AFP.

Însă, Doug Ford, premierul din Ontario (centru), l-a acuzat marţi pe Justin Trudeau că a lăsat pe umerii autorităţilor locale povara acestei reforme fără precedent. „Unde este Justin Trudeau?”, a spus conservatorul în faţa asociaţiei poliţiştilor din această provincie canadiană, cea mai înstărită şi cea mai populată din ţară.

Ca el, opoziţia conservatoare din Parlamentul din Ottawa şi-a multiplicat în ultimele zile atacurile împotriva acestei măsuri care, conform oponenţilor lui Trudeau şi unor medici, a fost precipitată şi ascunde mai multe pericole la adresa sănătăţii şi a siguranţei publice.

„Sunt cel puţin doi ani de când colaborăm cu diferite autorităţi guvernamentale”, a răspuns marţi Justin Trudeau, repetând că legalizarea trebuie să permită restrângerea accesului minorilor la acest drog şi să „elimine banii din buzunarele organizaţiilor criminale”.

16% fumători 

În campania electorală din 2015, Justin Trudeau a recunoscut că a fumat câteva ţigări cu marijuana, inclusiv pe vremea când a fost deputat în opoziţie. Însă, premierul canadian susţine că nu are de gând să repete experienţa. ”El nu intenţionează să cumpere sau să consume canabis odată ce va fi legalizat”, a anunţat biroul său, marţi, pentru AFP.

Totuşi, pentru mulţi canadieni, data de 17 octombrie 2018 va rămâne o zi istorică şi, de la Pacific până la Atlantic, zeci de petreceri vor fi organizate pentru a sărbători această măsură, în special în Toronto şi Montreal.

Legalizarea canabisului recreaţional este de asemenea sărbătorită la bursa din Toronto, unde miliarde de dolari au fost investite în această nouă industrie în ultimele luni. Spre exemplu, liderul de piaţă, Canopy Growth, a câştigat 448% într-un an şi era evaluat marţi seara la 13,88 miliarde de dolari.

Potrivit statisticilor oficiale, 16% din populaţia canadiană a fumat canabis în 2017, ceea ce reprezintă 773 tone de droguri uşoare.

Pare inevitabil ca cei 120 de producători autorizaţi în prezent să nu reuşească să satisfacă toate cererile imediate. Însă, pentru Bill Blair, ministrul responsabil cu Reducerea criminalităţii organizate, este posibilă reducerea cu 25% a veniturilor de pe piaţa neagră până la sfârşitul anului şi aproximativ cu jumătate din aceasta în decurs de un an.

„Mulţi oameni cred că legalizarea este un eveniment, însă este un proces”, a spus Blair pentru AFP. „De aproape un secol, grupurile criminale au deţinut controlul deplin al pieţei, 100% din producţie şi distribuţie, şi au obţinut în fiecare an profituri de miliarde de dolari”, a amintit el.

Potrivit documentelor Departamentului de justiţie, citate de mass-media canadiene, eradicarea pieţei negre va dura cel puţin patru ani.

Guvernul federal a cheltuit mai multe zeci de milioane de dolari pe campanii de informare şi de prevenire, în special în şcoli. 14 milioane de familii au primit o broşură care le explică noua reglementare, riscurile pentru sănătate, necesitatea de a păstra produsele departe de copii şi de animale, etc.

Unii canadieni se declară îngrijoraţi de o recrudescenţă a accidentelor rutiere provocate de conducerea automobilului sub influenţa canabisului. Un studiu publicat recent de institutul oficial Statistique Canada a dezvăluit că un consumator de canabis din şapte (14%) ce deţine permisul auto şi-a condus deja vehiculul în primele două ore după ce a consumat marijuana.

Pentru a contra acest risc, peste 800 de poliţişti au beneficiat de un curs de formare profesională pentru a putea să îi recunoască pe conducătorii auto care îşi conduc vehiculele în timp ce se află sub influenţa canabisului. Alţi 1.500 de poliţişti canadieni vor urma acest curs în anii următori, a promis guvernul federal. Ei sunt în special antrenaţi pentru a preleva mostre salivare, ce vizează detectarea urmelor de THC (tetrahidrocanabinol) în timpul controalelor rutiere.

O nouă generaţie de aparate a fost aprobată în luna august, însă anumite secţii de poliţie au anunţat deja că refuză să le utilizeze, întrucât acestea sunt prea scumpe şi puţin fiabile, după opinia lor. Dispozitivele funcţionează la perfecţiune doar la temperaturi cuprinse între 4 şi 40 de grade Celsius şi ar fi, deci, prea puţin adaptate la rigorile lungilor ierni canadiene.

Însă Jean-Sebastein Fallu, specialist în toxicomanie şi profesor la Universitatea Montreal, consideră că, atunci când lucrurile sunt puse în balanţă, toate aceste riscuri nu cântăresc mai greu decât virtuţile legalizării canabisului.

„Canabisul nu este bun pentru sănătate, dar prohibiţia este extrem de nocivă şi mai rea decât canabisul”, a declarat el într-un interviu pentru AFP. „Toate argumentele se bazează pe teama generată de creşterea consumului, însă acest lucru nu este ceva ce poate fi prevăzut, cel puţin nu pe termen scurt, pe baza unor studii realizate în lume şi pe baza unor sondaje”. „Eu prefer un consum puţin mai mare de canabis şi câteva mici infracţiuni în plus decât consecinţele catastrofice ale prohibiţiei în materie de stigmatizare, violenţă, criminalitate, economie ilicită, etc”, a rezumat acelaşi specialist.

Citește și:

Foto: pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. bine ca acum satanistii useristi ciolosisti de diaspora canadiana, mai de cacat decat aia germana, au devenit oficial si drogalai… sa nu mai avem dubii!

    • Bai Asistatule, de ce nu te intorci acasa in patria ta mama Russia?Pierzi vremea pe aici. Noi oricum suntem impotriva rusilor din gena noastra asa ca ai face bine sa sugi o ceapa.

    • Bah troll userist, “voi” securistoizii cu ADN ul in sange, n-aveti cum sa fiti impotriva rusoilor, pt ca sunteti creatia lor! Asa ca, hai, fuguta la Realitatea si semneaza adeziunea pt partidul micului kagebist! Si bmw, cat va plateste ciolos?

  2.   ▲
    ▲ ▲

  3. Fiecare cu ce-l doare : Canada cu canabisul recreational, Romania cu unul care comanda legi, OUG, OG si Hotarari de Guvern „pe persoana fizica” si a… sa nu uit, cu trolli pe care ii mananca-n cur din cauza diasporei canadiene !

    PS. Distractie mare si acolo si aici ! 😉

  4. Draga g4media, in calitate de donator recurent, va rog sa considerati sa il banati pe Asistat, care delireaza si „spurca” aproape toate paginile voastre. E clar ca se plictiseste grav omul, dar nu inteleg de ce permiteti sa se kc pe pagina voastra. Nu incurajez cenzura, dar nici prostia publica.

    • Ca sa intelegem mai bine si noi, trolii astia care spurcam, daca nu se executa bravii angajati ai g4media si fac ce le zic “platitorii grei”, astia ca tine, mogulii, le inchideti robinetu, este?!?
      Bah troll userist, mai plimba ursu, ca nu mai tin securismele!

    • Pentru a preveni cele de mai sus, sugerez redactiei sa implementeze de urgenta sistemul folosit pe Hotnews unde:
      Inregistrarea este unicat si nu poate fi duplicata
      Prin voturile noastre acordate comentariilor, noi cititorii decidem daca vrem ca un comentariu sa fie vizibil sau nu.

  5. astazi e zi de doliu pentru „mafia” canadiana a canabisului, deja consumatorii vor cumpara drogul stiind ca si se platesc impozite si are de unde sa creasca pensiile, creste „sustenabilitatea”, se adauga oficial 6 mliliarde la economie, banii apar real dar nu pe hirtie peste noapte ca la olguta