G4Media.ro

Campanie de epurare a oficialilor anti-Trump din administrația SUA. Care sunt explicațiile…

Campanie de epurare a oficialilor anti-Trump din administrația SUA. Care sunt explicațiile unui fost angajat al Departamentului de Stat

Șeful personalului prezidențial al lui Donald Trump ar fi solicitat recent o listă a oficialilor „anti-Trump” care lucrează în diferite ramuri ale guvernului american pentru a fi îndepartați din funcții, în ceea ce criticii susțin că este o intensificare a eforturilor de „a curăța” actuala administrație de la Washington de cei care nu sunt considerați suficient de loiali liderului republican și de avertizorii de integritate care au dezvăluit dedesubturile afacerii Ukrainegate. John McEntee a cerut în timpul unei ședințe desfășurate joi identificarea așa-numiților „Never Trumpers” care lucrează în guvern. Campania de epurare, care s-a întețit după achitarea președintelui de acuzațiile aduse de democrații din Congres, a fost intens criticată, inclusiv de către Greg Kay, fost angajat în Departamentul de Stat, care a afirmat pentru G4Media.ro: „De la cele mai înalte niveluri ale guvernului, furia față de avertizorii de integritate și chiar răzbunarea sunt căutate în mod nerușinat, deschis ca pedeapsă pentru cei care dezvăluie ilegalitatile și conflictele de interese”.

Potrivit unor informații publicate de Axios, John McEntee – care fost recent numit în funcția de șef al influentului Presidential Personnel Office, ocupându-se de numirea funcționarilor în diferitele structuri ale guvernului federal – ar fi solicitat joi, la o întâlnire cu ofițerii de legătură de la mai multe agenții guvernamentale, identificarea oficialilor numiți politic în cadrul executivului american despre care se crede că sunt anti-Trump.

Trei surse citate de publicația electronică au afirmat că, în cadrul ședinței, McEntee ar fi a sugerat că unele dintre concedierile „oamenilor răi” și ale celor din „statul paralel” care „îl urăsc pe Trump” ar trebui să aibă loc după alegerile din luna noiembrie a acestui an, când americanii vor fi chemați la urne să aleagă președintele, membri ai Camerei Reprezentanților și ai Senatului.

McEntee ar fi explicat, de asemenea, modul în care acești funcționari ar putea fi sabotați până atunci, el spunând în cadrul ședinței că angajații considerați anti-Trump vor fi transferați între diferite agenții și astfel vor fi împiedicați să promoveze.

Axios a relatat în urmă cu o saptamână că Trump și-a propus să scape guvernul de așa-numiții „Never Trumpers” și că se așteaptă un val de concedieri în rândul angajaților din administrație.

„Oficialii administrației au afirmat pentru Axios că Trump se simte înconjurat de șerpi și vrea să-i elimine pe toți oamenii neloiali”, a scris publicația. Președintele i-ar fi dat mâna liberă lui McEntee, pe care îl consideră absolut loial, să desfășoare această campanie de epurare din funcții.

Reamintim că McEntee, care are 29 de ani și care a servit drept asistentul lui Trump înainte de a fi demis în martie 2018 după ce nu a putut obține o autorizație de securitate din cauza unor probleme cu jocurile de noroc, a preluat recent șefia personalului prezidențial de la Casă Albă. În momentul în care a fost îndepărtat de la Casa Albă de către John Kelly, șeful personalului în acel moment, McEntee era anchetat de către Serviciul Secret.

Epurarea oficialilor anti-Trump

Informațiile privind campania de îndepartare a oficialilor „Never Trump” vin în condițiile în care președintele, achitat recent de către Senatul de la Washington în procesul de impeachment, a declanșat o campanie intensă de readucere a unor persoane loiale la Casa Albă. Pe lângă John McEntee, liderul republican a reangajat-o pe fosta directoare de comunicații de la Casă Albă și apropiată a sa, Hope Hicks, care va lucra cu ginerele președintelui, Jared Kushner.

Ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, un alt susținător devotat al președintelui, a fost numit director interimar al serviciilor naționale de informații (DNI), anunțul că el urmează să supervizeze cele 17 agenții de informații fiind făcut pe Twitter de Donald Trump. Grenell nu a pierdut timpul și a trecut la revizuirea activităților comunității de informații. La cererea sa, Joseph Maguire, fostul director interimar al informațiilor naționale, și adjunctul său, Andrew P. Hallman, au demisionat vineri din funcții (detalii aici). În locul lui Hallman, un ofițer experimentat care a lucrat în CIA și în biroul DNI timp de trei decenii, Grenell l-a adus pe Kash Patel, pe care mulți îl văd ca pe un expert în propagarea de teorii ale conspirației legte de Administrația Trump (detalii aici).

În același timp, președintele Trump a decis îndepărtarea din funcții a unor funcționari din administrație pe care îi consideră neloiali. La doar două zile după ce a fost achitat de majoritatea senatorilor republicani de acuzațiile de abuz de putere și obstrucționare a Congresului în afacerea Ukrainegate, liderul republican i-a concediat pe doi martori-cheie ai acuzării: locotenent-colonelul Alexander Vindman, principalul expert în problema Ucrainei la National Security Council (NSC), și pe ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, fost donator al campaniei lui Trump.

Ambii avertizori de integritate depuseseră mărturii împotriva președintelui în timpul audierilor din Camera Reprezentanților, susținând că Trump a ordonat personal blocarea unui ajutor militar de 400 de milioane de dolari acordat guvernului de la Kiev până când oficialii ucraineni nu ar fi declanșat o anchetă împotriva lui Joe Biden și a fiului său, Hunter, acuzați de posibile acte de corupție în Ucraina.

De asemenea, Trump l-a îndepărtat de la NSC și pe fratele geamăn al lui Vindman, Evgheni.

Totodată, la începutul acestei săptămâni, Trump i-a cerut demisia lui John Rood, un oficial de vârf de la Pentagon care a confirmat anul trecut că Ucraina a făcut progrese suficiente în ceea ce privește măsurile anticorupție pentru a primi ajutorul militar în valoare de 400 de milioane de dolari autorizat de Congres. Rood a demisionat din funcție.

Referindu-se la această situație, ziarul Washington Post a scris că ea reflectă „o nouă etapă a unei campanii de răzbunare și restructurare înainte de alegerile din noiembrie”.

Curajul avertizorilor de integritate

Într-un material recent pentru G4Media.ro am scris că afacerea Ukrainegate a dovedit, din nou, rolul uriaș al avertizorilor de integritate, precum Vindman și Sondland, în dezvăluirea unor presupuse ilegalități realizate de oficiali guvernamentali americani. Fără dezvăluirile legate de presiunile lui Trump împotriva Ucrainei, acest caz nu ar fi existat.

Faptul că acești integratori își riscă carierele pentru a prezenta situațiile dubioase în care sunt implicați oficiali publici este un lucru demn de menționat, așa cum a fost cazul și în afacerea Ukrainegate, în care oficiali de la Casă Albă, membri ai serviciilor de informații și diplomați au depus mărturii publice despre ceea ce au numit eforturile lui Donald Trump de a forța ucrainenii să declanșeze anchetarea familiei Biden. Iar faptul că au ieșit în lumina reflectoarelor în ciuda barajului de critici, acuzații și chiar amenințări cu moartea la adresa lor este și mai meritoriu.

Este o opinie împărtășită și de Greg Kay, fost angajat în Departamentul de Stat de la Washington. Într-un interviu online acordat G4Media.ro, Kay a comentat campania de epurare a oficialilor anti-Trump:

„În ceea ce privește cariera mea, am fost angajat la Departamentul de Stat al SUA timp de 25 de ani, între 1990 și 2015. În acel sfert de secol în care am fost angajat al guvernului american, am lucrat atât în țară cât și în străînătate ca ofițer de servicii externe cu Corpul Diplomatic. Pe scurt, nici eu, nici vreunul dintre colegii mei nu am avut vreo teamă, de-a lungul a patru administrații prezidențiale – două democrate și două republicane – că guvernul nostru să caute în vreun fel să se răzbune împotriva avertizorilor de integritate care au fost martorii unor ilegalități, ale unor încălcări ale eticii sau ale unor reguli stabilite de mult.

De fapt, cultura (Departamentului de Stat) a fost foarte colegială și, în rândul profesioniștilor de carieră, s-a încetățenit ideea că orice încălcare a regulilor nu numai că trebuie adusă la cunoștința celor aflați în pozițîi de autoritate – pentru a lua măsuri corective -, dar știam noi înșine că aveam o obligație, ca angajați ai guvernului, de a raporta orice lucru care poate duce la risipă, fraudă sau abuz al banilor contribuabililor.

Ajungem acum rapid la ce se întâmplă astăzi, iar ceea ce mi se pare mie și altora, atât cei care sunt încă în serviciul federal, cât și colegilor mei pensionari, este faptul că, de la cele mai înalte niveluri de guvernare, furia față de avertizorii de integritate și chiar răzbunarea sunt căutate în mod nerușinat, deschis, ca pedeapsă pentru cei care dezvăluie ilegalitatile și conflictele de interese. Așa cum am observat în mass-media în ultimele luni, există persoane curajoase, cu diferite niveluri de salarizare, de la ambasadori în jos, care în mod admirabil au zguduit acest sistem de intimidare și au ajuns în fața publicului american (și a lumii), conștienți că spunerea adevărului era mai importantă decât teama pentru carieră sau avansarea lor profesională.

Ceea ce pare să se întâmple acum (chiar în timp ce angajați guvernamentali, precum ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, a devenit director interimar al Oficiului de Informații Naționale) este o îngrijorare profundă că partizanatul va guverna, iar cei din serviciul federal considerați că sunt „Never Trumpers” pot fi arătați cu degetul și hărțuiți pentru că nu își asumă vreo fidelitate față de tabăra Trump. Desigur ca acest lucru rămâne de văzut, dar cred că în toată sfera guvernului are loc un efect inhibator pentru orice potențial avertizor de integritate. Acest efect, dacă este lăsat necontrolat, ar putea în cele din urmă să dăuneze societății civile și normelor democratice.

Știu că vorbesc pentru mulți când spun că aș regreta profund ca acest lucru să se întâmple în societatea americană și as vrea să încurajez acei oameni curajoși – și sunt încrezător că există mulți în cadrul guvernului federal – să trăiască după regulile și standardele pe care ei le știu și în care au încredere, știind că această administrație nu va dura la nesfârsit. Cu toate acestea, moravurile bune și standarde ridicate, vor dura, îndraznesc să spun, pentru totdeauna, și putem fi siguri că o societate solidă, care respectă legea, va exista mult timp după ce această conducere și personalul ei de la Casa Albă vor fi plecati din funcții.”

Surse: Axios, The New York Times, Washington Post

Sursa foto: White House 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. „Curajul avertizorilor de integritate” :)))
  I_am vazut cat de curajosi au fost pe vremea lui Obama si pe urma in timpul alegerilor cu H Clinton la 96%.
  Sunt curajosi doar cand e vorba de Trump, e un soi de curaj selectiv inclinat spre stanga si indreptat doar impotriva lui Trump.
  Da.

 2. Daa, are cineva ceva cu trumpeta, e clar, e o conspirație care face parte dintr-un plan mai amplu, îndreptat și împotriva prietenilor Kim, Xi, Erdogan, Putin și a celorlalți dictatori pe care îi admită bătrânul babuin schizofrenic.

  • Mă-ta pe cine admiră?

  • A venit Spawn, slugoiul PSD/Rusia, cu inteligenta lui de lingau de partid.

   Daca pierde Trump alegerile, in ciuda ajutorului hackerilor rusi, abia astept sa te vad plangandu-te pe aici de cat de nedrept e, exact cum face Trump – sluga sustinuta de Putin.

  • @Aveti ce votati, vezi, băi, prostane, că deocamdată Rusia îl susține pe nen-tu Bernie, așa că shut the fuck up and eat it!

  • Trolul analfabet care ”se repetă” +1 respawnat soros, argat bolșevic la mafia PRO-PSD-ALDE vorbește iar de mă-sa aia cu un”i” care făcea ”bleah-bleah” când a avortat un loser negru și urât mirositor după ce a stat constipată 9 luni.

 3. Astia sunt *minori* in raport cu noi!

  pai ei daca schimba la alegeri 200 de persoane in timp ce la noi sunt schimbate cel putin 200.000 si se numeste *depolitizare* si sustinerea principiului *meritocratiei*!

  si, in plus, noi o facem din 1996…

  cum spuneam, suntem inaintea americanilor cu aproape 25 de ani!

 4. Trump si-a luat tara pe persoana fizica si o exploateaza pentru a se imbogati.

  E in interesul personal al lui Trump sa dea afara toti angajatii cu integritate si sa instaleze lingai la toate nivelele din statul american.

  • Îi dă afară doar pe homalăii comuniști din Partidul Democrat.
   Plângi?

  • Trolul pedeserast Spawn ar vrea să ”dea afară” și la el, tovarășii comuniști de la mafia PRO-PSD-ALDE, când îl sodomizează, că iar ”se repeta” și fată un alt loser anlafabet care face ”bleah-bleah! și ”he-he”.

  • @Bad@
   „ar vrea să dea afară și la el” – LOL, bă, dar cât de analfabet poți să fii?!!?? Ai făcut măcar cele patru clase primare? Bă, da’ mă-ta cu tac-tu nu te-au învățat cât de cât limba română? Sunteți neam de țâgani? Bă, dar nu-ți crapă obrazul din cauza agramatismelor pe care le înșiri la fiecare postare?

  • Scumpule … de ce crește susținerea lui Trump ? Pentru că îl urăsc americanii ? Pentru că e comunist ? Nu, prostule, pentru că e cu adevărat anti-comunist și îi “epureaza” pe simpatizanții neo-marxiștilor soroșiști din administrație. Și e ca și ales pentru al doilea mandat.

  • Ahahhahaaaaaa:)))) eram sigur că, dacă-i pun propozițiile invers în frază, cade în capcană, fiindcă este agramat. Subiectul ”trolul pedeserast” vine cu predicatul ”ar vrea”, asta e prima propoziție. Ce ” ar vrea”? urmează a doua propoziție, în care subiectul este ”tovarașii comuniști”- cu predicatul ”să dea” adică ei ”să dea” cum?-”afară”, unde -” la el”. Fiecare propoziție e cu subiectul și cu predicatul ei dar sunt aranjate mai altfel în frază, așa că, pentru un analfabet cu școală puțină, e greu să se prindă. Deh, dacă nu doar ”mă-sa”, dar și ”tac-su” s-a înghesuit să-l ”învețe”, unul călare pe altul, uite ce-a ieșit: o progenitură agramată. Ce e haios e că se asmute dar asta e și ideea, să riposteze, ca să se facă de râs, să-și dea seama toată lumea cu cine are de a face: e prost, incult, analfabet și ticălos pentru că trolează pentru mafia PRO-PSD-ALDE deci ”ideile” lui sunt bune de ”dat afară”.

 5. Trebuie făcut oleacă de curățenie acolo că nu se mai poate…

 6. Stirilea astea comuniste ma dispera.
  Bravo, Trump! Schimba ciuma rosie din SUA!

 7. Păi da, ar trebui ”curățat oleacă” butoiul de murăturile fleșcăite care s-au împuțit pe post de ”conserve”

 8. Trump ar face, daca ar putea, ceea ce a facut Erdogan in Turcia: i-ar baga la inchisoare pe toti cei de o alta orietare politica decat el si care-i arata cu degetul ilegalitatile si slabiciunile.

 9. E adevarat ca informatiile vehiculate par sa indice ca Rusia l-ar sprijini pe Sanders. Adevarul e ca Rusia nu poate alege pe nimeni in US: n-a putut si n-o sa poata, dar le place sa-i conidere lumea atat de dati dracului incat s-o poata face. In US au ales si vor alege cetatenii americani si asta-i tot.
  In ceea ce-l priveste pe Trum: nici macar in Romania nu conteaza cum arata un gigel sau o gigelina care candideaza, cu atat mai putin in US. Despre prostie nu stiu ce sa spun, nu cunosc omul, dar vad ca economia US o duce foarte bine, vad ca a luat niste decizii (pe care eu le consider) corecte in politica externa si interna. Nu conteaza ce parere am eu, evident, dar vad ca Trump sta bine in sondajele din US. Democratii ar face bine sa propuna un candidat caruia sa-i arate meritele, faptul ca-l injura si demonizeaza pe Trump de patru ani n-a ajutat la nimic si n-o sa duca nicaieri. Sanders nu-i o alternativa potrivita pentru nimeni, nici macar pentru democrati. Nu ma certati pentru asta, Clinton ne-a aratat tuturor ce crede despre Sanders si cititi ce spun democratii despre el. Pana si CNN (care-i democrat pana in maduva) se leaga de Sanders. Socialismul ar fi o alternativa buna si viabila in Rusia, dar nu in US.

 10. Și-n România, ”economia o duce foarte bine”, o repetă la punctaj fiecare trol al mafiei PRO-PSD-ALDE care are, la extern, misiunea să sufle în trumpetă. Oare de toți cei care își arată susținerea pentru bătrânul babuin sunt, în același timp, niște marxiști cocliți, cu o mentalitate bolșevică de tip totalitar, cărora le place autoritarismul pe îl au impregnat în conștiință pentru că au fost educați în spiritul dictaturii de tip stalinist care promovează incompetența, hoția, impostura, minciuna? Pentru că, între mafia pedeserastă și orice adunătură de bișnițari eșuați, combinatori fâsâiți, de oriunde de pe planetă, cum sunt și cei din jurul martalogului senil, sunt foarte multe asemănări în obiective, mod de acțiune, fel de a gândi.

  • Domnu’ Bad, asa vad ca arata indicii bursieri si rata somajului din US: bine. In plus, daca nu-i adevarat, atunci in US o sa se intample ce s-a intamplat la noi: o sa pice republicanii in cap si la fel o sa faca si Trump. Daca la alegeri vor avea rezultate bune republicanii si Trump, atunci dumneata o sa te intorci aici si-o sa-ti ceri scuze, asa-i? E bine ca esti combativ, dar niciodata nu-i o idee buna sa contrazici realitatea de dragul umorilor si mancarimilor personale.
   ( e o idee foarte buna sa-l sprijini pe Sanders si democratii si sa-i acuzi pe ceilalti de „marxism”, dar e posibil ca o parte dintre noi sa fim chiar mai destepti decat dumneata si sa nu te credem).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.