G4Media.ro

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a respins ordonanța de urgență…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a respins ordonanța de urgență de amânare a dublării alocațiilor pentru copii

Camera Deputaților a respins miercuri, în calitate de for decizional, ordonanța de urgență a guvernului de amânare până în august a dublării alocațiilor pentru copii.

Ordonanța de urgență, care viza prorogarea până la 1 august 2020 a aplicării prevederilor Legii nr.14/2020 privind dublarea alocaţiilor pentru fusese respinsă încă din februarie și de Senat.

Au votat „pentru” respingere 209 deputaţi, 3 au votat „împotrivă”, iar 98 s-au abţinut.

Deputatul PSD, Olguţa Vasilescu, a declarat la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor că anul trecut, pe când social-democraţii erau la guvernare, la legea bugetului a fost adoptat un amendament al celor din Opoziţie, care prevedea dublarea alocaţiilor pentru copii.

„Deşi era prost făcut, se cerea ca banii să fie luaţi din excedentul de la pensii, care la vremea respectivă nu exista, am considerat că este oportun ca în Parlament să modificăm acel amendament, dar să lăsăm alocaţiile copiilor crescute. Nu ne-am plâns că nu avem bani, am găsit imediat resursele bugetare. Anul acesta este aceeaşi situaţie. De data aceasta vine Opoziţia cu o lege care prevede dublarea alocaţiilor. Nu am venit ca dumneavoastră cu un amendament care nu putea fi aplicat, ci o să vă dăm sursa de finanţare, de unde puteţi lua aceşti bani ca alocaţiile copiilor să fie dublate. Nu este nevoie de 7-8 miliarde până la finalul anului, cum s-a tot discutat, este nevoie de 3,2 miliarde. Puteţi lua aceşti bani prin relocare de la capitolul Bunuri şi servicii”, a spus Vasilescu.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a menţionat că pensiile şi alocaţiile vor fi majorate de liberali.

„PNL va majora alocaţiile.(…) Aţi prezentat nişte cifre, Ministerul de Finanţe vorbeşte de un impact financiar de 6,7 miliarde de lei. (…) O să vedem la şase luni rezultatele economice şi ştim deja factura neplătită de PSD pentru România, va trebui să vedem şi care sunt efectele pandemiei asupra celui de-al doilea trimestru, pentru că în primul trimestru am avut o soluţie foarte bună şi am terminat cu creştere economică. (…) Ne-am uitat şi la soluţiile dumneavoastră, însă noi vă propunem ca cea mai bună soluţie este să vă ţineţi de cuvânt. Haideţi, nu mai blocaţi impozitarea pensiilor speciale, avem acel amendament de impozitare la ordonanţa 29 care nu se discută de săptămâni întregi şi sigur că putem creşte şi alocaţiile şi pensiile, conform legii, dacă şi dumneavoastră veţi face ce aţi spus, în sensul că veţi fi de acord cu anularea pensiilor speciale. PNL va majora şi alocaţiile şi pensiile şi până la urmă vă vom forţa să renunţaţi şi la frăţia cu pensiile speciale”, a încheiat Roman.

Pe 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care sunt dublate alocațiile pentru

Premierul Ludovic Orban declarase cu câteva zile inainte ca șeful statului să promulge legea, că, cel mai probabil, soluția în privința alocațiilor pentru copii este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii care le dublează.

„Cel mai probabil soluția este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până vom avea posibilitatea să asigurăm resursele financiare în buget, care se poate face doar la rectificare, care se poate face după iulie”, a declarat Ludovic Orban în ianuarie.

Pe 18 decembrie 2019, Camera Deputaților a aprobat, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru  de la 150 la 300 de lei pe lună, măsură al cărei impact bugetar este de aproximativ șase miliarde de lei. Deputații PNL nu au votat nici ”pentru”, nici ”împotrivă”. Ei și-au scos cartelele din aparatele de vot.

Potrivit legii, „alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:

 • a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
 • b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3);
 • c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Cuantumurile alocaţiei de stat pentru copii, prevăzute la alin. (1), se majorează anual prin hotărâre a Guvernului, mai prevede legea.

”Prezenta lege intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care aceasta se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se mai arată în actul normativ.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

 1. Multa lume se va bucura nespus, pentru ca habar nu are sa calculeze urmarile. PSD puncteaza din nou pe seama ignorantilor mituiti pe moment.

 2. Un mic pas pentru omenire un mare pas spre prapastia pregatita de PSD.

 3. PSD-UL ne arata, pentru a cata oara, ca nu doi bani pe viitorul acestor copii.
  Au secatuit sistemul sanitar, sistemul de invatamant si acum investitiile.
  Cat de ticalosi puteti fii psd-istilor?

  • La fel de ticăloși ca cei care- i votează, fără voturile profitorilor și asistaților nu ar exista.

 4. Volguța are dreptate. Luați de la ”bunuri”-le baronilor de toate felurile, de la ”bunuri”-le speciale din pensiile nesimțite, și de la ”servici”-ile parlamentarilor. Fără amantă pe post de secretară, fără șofer, fără mașină la scară, fără…fără… ”bunuri și servicii”. Copiii merită alocații dublate, chiar triplate…pentru împrumuturile la care ne-au obligat psd și camarila lui și pe care le vor plăti când vor fi mari până le vor ieși ochii.

 5. start la facut copii ptr asistatii sociali ..

 6. PNL-ul fratiorul mai mic si mai batut in cap al PSD !

  In general are si ghinion cu ghiotura acest partid ! Se bate pt un amendament populist ! dar urma sa fie pus in practica de PSD cum-necum si apoi trebuie el sa il puna in opera dar… aici intervine ghinionul („Lebada neagra”) apare pandemia si totul se da peste cap !

  Treaba aia a lui Roman cu anularea pensiilor speciale e o garagata (nici penelistii de fapt nu vor asta) dar, de… in disperare de cauza…

  PS. Mare nenoroc pe capul penelistilor ! Macar daca ar putea fi atat de populisti si de farisei, de ipocriti precum pesedistii ! Nu ei sunt doar populisti si ipocriti dar nu l-a nivelul ce se cere in Romania ca sa pacalesti si sa prostesti !

 7. Foarte bine, asa cum sunt bani pentru „specialii” din Romania sa se gaseasca bani si pentru copii.

 8. Nu sunt psd ,dar foarte bine ca s-a votat. Cum au bani pt salarile lor si pensii speciale ,se mai găsește ceva mărunțiș si pt viitorul acestei țări.
  Nu zicea min.fin. ca este economia pe creștere?!