G4Media.ro

Camera Deputaților a respins legea USR care definea țigările electronice și dispozitivele…

Camera Deputaților a respins legea USR care definea țigările electronice și dispozitivele de încălzit tutunul ca fiind toxice și interzicea sponsorizările pentru produsele din tutun / USR acuză PNL și PSD: ”Banii industriei tutunului au fost mai puternici decât interesul public legitim de a ne proteja copiii de invazia acestor dispozitive care răspândesc moartea”

Camera Deputaților a respins marți, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă a USR care prevede, între altele, interzicerea acţiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun şi similare, introducerea contribuţiei pentru sănătate aplicate corespunzător tuturor formelor de produse din tutun, precum și introducerea noţiunii de „produs similar produselor din tutun”, pentru a reglementa şi acele produse utilizate ca substitut al fumatului – ţigara electronică sau dispozitivele de încălzire a tutunului.

Legea a fost respinsă cu 233 de voturi ”împotrivă”, 29 de voturi ”pentru” și 23 de abțineri.

Deși printre inițiatorii propunerii legislative se numără parlamentari de la toate partidele, iar legea a fost adoptată tacit de Senat, PSD și PNL nu au mai susținut actul normativ în Camera Deputaților, ceea ce i-a determinat pe cei de la USR să îi acuze pe liberali și social-democrați de blat cu industria tutunului.

”Banii industriei tutunului au fost mai puternici decât interesul public legitim de a ne proteja copiii de invazia acestor dispozitive care răspândesc moartea. În total dispreț față de jurământul solemn depus în Parlament, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, pesedistul Florin Buicu, a organizat sau participat, în mai multe rânduri, la ședințe de promovare a produselor toxice ale industriei tutunului, chiar în Camera Deputaților, alături de hoața de Sorina Pintea, fostă ministru al Sănătății. La aceste întâlniri au promovat minciunile încălzite ale industriei tutunului și alte figuri triste din PNL ca europarlamentarul Bușoi Cristian sau, și mai grav, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, Alexandru Rafila. Tentaculele caracatiței mafiei tutunului s-au întins până în Ministerul Sănătății, acolo, „săgeata” poartă un nume, Georgeta Bumbac, și agentul mafiei industriei tutunului este reprezentanta JTI, Gilda Lazăr”, a scris deputatul USR Emanuel Ungureanu, autorul inițiativei legislative, pe Facebook.

Proiectul prevedea eliminarea expunerii şi publicităţii produselor din tutun şi produselor similare la punctele de vânzare, cu excepţia magazinelor special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse, interzicerea acţiunilor de promovare a produselor din tutun, cu excepţia magazinelor special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse, interzicerea acţiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun şi similare.

De asemenea, inițiativa mai viza interzicerea fumatului în vehiculele în care se afla minori şi femei însărcinate, introducerea posibilităţii ca persoanele cu afecţiuni psihice internate în unităţi sanitare, în baza unei hotărâri emisă de o instanţă de judecată să poată fuma doar în spaţii special amenajate, în exteriorul clădirilor, cu respectarea condiţiilor tehnice, introducerea contribuţiei pentru sănătate aplicate corespunzător tuturor formelor de produse din tutun, conform redefinirii acestora.

Comisiile de sănătate, cultură şi buget ale Camerei Deputaţilor au decis, luni, să propună plenului respingerea proiectului de lege.

„În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor 3 comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor respingerea proiectului de Lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun având în vedere că Directiva Uniunii Europene 2015/1535 transpusă prin Hotărârea Guvernului nr.1016/2004 impune parcurgerea procedurii de notificare a Comisiei Europene prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Această procedură de notificare nu a fost realizată, ceea ce, conform jurisprudenţei Curţii de justiţie a Uniunii Europene, ar determina inopozabilitatea prevederilor legii faţă de terţi în eventualitatea unui litigiu”, se precizează în raportul comisiilor de specialitate.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. @British American Tobacco& JT international
  De ce trebuie sa bagati glicerină in tigarile electronice. Sărurile de nicotina nu fac fum dar nici nu distrug plaminul. Credeti ca trag astia pt fum? Nope. Trag ca da senzatia de bine de calm fara sa sedeze. Plm e ca efedrina , numa ca dă dependenta. Tigarile electronice erau ultima voastra sa şansă. Va descalificati si cu asta. Nu cer empatie ca nici eu nu mai am. Doar o gîndire rationala pe termen lung.
  Tutunul incalzit tot are jeg/nitrosamine in fum deci strica sanatatea.

  In calitate de fost fumator de 10 ani,

 2. Daca USR se refera la tigara electronica cu aburi de glicerina vegetala atunci n-ar trebui restrictionat nimic, ajuta fumatorii sa renunte la fumat si duce la scaderea vanzarilor de tigari.
  Daca se refera la tigarile electronice care prajesc tutun atunci intr-adevar ar trebui restrictionate la fel ca tigarile clasice.

  Daca imi dau exemplu ca sunt periculoase pentru ca in SUA niste tineri au amestecat droguri cu lichid pentru tigara electronica, ca sa se drogheze in public, apoi au ajuns la spital, inseamna ca nu stiu sa citeasca si bat campii. In plus, in UE sunt reguli mult mai stricte decat in restul lumii referitoare la puritatea substantelor.

  • Citim si noi mai intai articolul ca sa vedem la ce se refera USR? Si, abia apoi, comentam ! Nu este nici asta obligatoriu daca nu avem nimic de spus !
   Vedem insa ca lobby ul este foarte puternic intr-o tara africana,asa cum suntem noi!
   Iar ce aflam despre marele specialist Alexandru Rafila este trist….
   Despre Busoi,nimic nou….doar imi aduce aminte de ceva iarasi trist:stransa prietenie a acestuia cu președintele tarii! Nu mai zic de prietenia Alina Gorgiu-Iohannis.
   Cu astfel de oameni faci Romania Educata?

  • @adrian d, citim si noi proiectul de lege? Ce se spune ma rog la articolul 2 despre „produse similare”, ai? Exact, baietii astia ar fi vrut sa interzica si produsele care nu contin tutun. Felicitari usere, ati castigat in relevanta, ha, ha. Noroc cu g4media care va mai popularizeaza.

 3. USR-isti!!!Sunteti prea tineri pentru termenul de prohibitie!!!Orice interdicție produce pierderi în buget și mărește evaziunea fiscală!!!Asta va spune ceva???De ce nu va ocupați de cei care trag pe nas???Poate acolo veti reusi sa impuneti restricții!!!

  • Ei sunt pentru tras pe nas, ce, nu stiai?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.