G4Media.ro

Camera Deputaților a adoptat proiectul Guvernului privind carantinarea și izolarea. Arafat: Proiectul…

Camera Deputaților a adoptat proiectul Guvernului privind carantinarea și izolarea. Arafat: Proiectul de lege este acoperitor pentru orice situaţie de risc epidemiologic sau biologic

Camera Deputaţilor a dezbătut joi seara proiectul Guvernului privind carantinarea şi izolarea. După dezbatere – la care a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență – proiectul a fost adoptat cu 266 voturi pentru, 11 împotrivă şi 8 abţineri.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, Senatul fiind forul decizional.

„Proiectul de lege, care este acoperitor pentru orice situaţie de risc epidemiologic sau biologic, este cu scopul de a proteja comunitatea şi de a permite luarea măsurilor de sănătate publică, de prevenire şi de combatere a riscului epidemiologic şi biologic. Au fost luate în considerare toate aspectele sesizate de CCR privind modul de implementare a măsurilor, predictibilitatea termenelor şi posiblitatea contestării măsurilor”, le-a explicat Arafat deputaților, conform Agerpres.

Arafat a precizat că proiectul permite stabilirea regulilor de prevenire şi combatere a riscului epidemiologic în mod gradual şi cu implicarea experţilor în domeniu, stabileşte validarea măsurilor de urgenţă luate de comandantul acţiunii, precum şi mecanismul de luare a acestor decizii.

Potrivit articolelor adoptate, legea reglementează unele măsuri necesare în domeniul sănătăţii publice cu caracter temporar, în situaţii de risc epidemiologie şi biologic pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul naţional. Aplicarea prevederilor prezentei legi se realizează exclusiv pentru apărarea sănătăţii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi a ordinii publice. Toate măsurile dispuse vor fi proporţionale cu situaţia care le-a determinat şi vor fi aplicate în mod nediscriminatoriu.

În proiect este prevăzută definirea mai multor termeni, printre care şi carantina şi izolarea. Astfel, carantina persoanelor este o „măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilită prin decizie motivată a Direcţiei de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conţine menţiuni cu privire la data şi emitentul actului, numele şi datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege”.

Izolarea este „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi/sau aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor şi numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate”.

Carantina persoanelor în spaţii special desemnate, la domiciliu sau la o locaţie declarată, se instituie pe baza datelor ştiinţifice oficiale, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu sau au intrat în contact direct cu persoane confirmate cu o boală infectocontagioasă, prevede textul adoptat.

Persoanele care nu au respectat măsura de carantină la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suportă de către Ministerul Sănătăţii, au mai stabilit deputaţii.

Prin hotărâre a Guvernului se stabilesc lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu sau în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează. Măsurile de izolare se aplică pentru persoanele bolnave, cu semne şi simptome sugestive sau purtătoare ale agentului patogen.

Pentru persoanele asimptomatice, purtătoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locaţia declarată, cu excepţia situaţiilor în care, pe baza datelor ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unităţile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului. Când măsura izolării a fost luată faţă de o persoană bolnavă în a cărei ocrotire se află un minor, o persoană pusă sub interdicţie, o persoană căreia i s-a instituit tutela sau curatela ori o persoană care, datorită vârstei, bolii sau altei cauze, are nevoie de ajutor, autoritatea competentă este încunoştinţată, de îndată, în vederea luării măsurilor legale de ocrotire pentru persoana respectivă. Prin excepţie, în situaţia în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară şi informează Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, pentru maximum 24 de ore, mai prevăd alte texte adoptate.

În situaţia în care, într-un caz individual, un medic pe baza examinărilor clinice şi paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informează Direcţia de Sănătate Publică, ce poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Decizia va conţine menţiuni cu privire la data şi emitentul actului, numele şi datele persoanei carantinate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege, a mai stabilit Camera Deputaţilor.

Carantina zonală se instituie prin ordin al comandantului acţiunii la nivel naţional, în baza hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică teritorială şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Autorităţile publice centrale sau locale au obligaţia de a asigura necesarul de hrană, tratament, precum şi livrarea acestora pentru persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu, în condiţiile în care persoanele se află în imposibilitatea de a-şi asigura procurarea acestora. Cheltuielile ocazionate vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Ordinele comandantului acţiunii la nivel naţional, emise în temeiul prezentei legi, se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile publice locale şi centrale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare.

Deputaţii au introdus mai multe texte referitoare la procedura de contestare a măsurilor de carantinare şi izolare

Judecarea acţiunilor introduse împotriva actelor administrative se face de urgenţă şi cu precădere. Soluţionarea cauzei se face cu audierea reclamantului, cu excepţia situaţiei în care starea sănătăţii acestuia nu o permite. Audierea reclamantului se realizează printr-un mijloc de telecomunicare audio-vizuală care permite asigurarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii. În caz de imposibilitate tehnică sau materială de a recurge la un asemenea mijloc pentru audierea reclamantului, aceasta se realizează prin orice mijloc de comunicare electronic, inclusiv telefonic. Citaţia va cuprinde menţiunea corespunzătoare în acest sens. Încheierea de şedinţă va consemna şi operaţiunile astfel efectuate. Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea hotărârii se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare. Hotărârea primei instanţe este executorie şi poate fi atacată cu apel, în termen de două zile de la comunicare, au mai decis deputaţii.

Alte articole adoptate se referă la detaşarea personalului pentru îngrijirea pacienţilor infectaţi.
„Pe durata instituirii măsurilor în domeniul sănătăţii publice, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conducătorii instituţiilor implicate pot dispune detaşări pe durată limitată, de maximum 30 de zile, a personalului medical, paramedical şi auxiliar specializat, prin ordin al ministrului Sănătăţii, al comandantului acţiunii sau, după caz, al conducătorului instituţiei. Solicitarea detaşării personalului se face de către Direcţia de Sănătate Publică sau Inspectoratul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul în care s-a constatat deficitul de personal. Pe perioada detaşării sunt asigurate cazarea, masa şi transportul detaşatului din bugetul instituţiei care beneficiază de serviciile personalului detaşat, al unităţii administrativ-teritoriale sau al Ministerului Sănătăţii, după caz. Ordinul de detaşare poate fi atacat, în termen legal, la instanţa de contencios administrativ”, au mai stabilit deputaţii.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. CCR A MAI PUS UN ZID DE PROTECTIE PENTRU INFRACTORI!
  SA FIE BLESTEMATI PANA LA A SAPTEA SPITA!

 2. Procedura e simpla si rapida. Trebuie aplicata copy-paste si pentru cazurile de coruptie. Proprietatea e oricum un moft, iar libertatea e o iluzie.

  Sper ca neamtu sa intoarca legea, ca au sarit calul rau de tot.

 3. DIICOT SE OCUPA DE TREI FIRE DE CANEPA, DE UN FALSIFICATOR DE BANI, DE UN PEDOFIL.

  DE DOSARUL 10 AUGUST NU ! SCULELE PARTIDULUI FOLOSITE PENTRU A CASAPI PE CEI CARE PROTESTEAZA IMPOTRIVA INSTAURARII DOMNIEI INFRACTORILOR SUNT PROTEJATE!

  • Aia a fost o magarie ceruta de afara iar ai nostrii s-au executat si USRul si psdul si jandarmeria.

 4. ARAFAT E OMUL MAFIEI PESEDISTE ?

 5. legea dictaturii sanitare. Sa nu va mai inflamati aici de Putin ca suntem in standardele Partidului Comunist Chinez. Cand esti arestat macar ai dreptul la avocat. Aici esti luat fara drepzt de apel de pe strada pentru ca esti suspect de a fi infectat. Joianis si Securitatea care tradeaza la ordin extern vor instaurarea neocomunismului in Romania.

  • victoras, tata! vin vremuri tulburi. sa nu uiti ce ai scris….daca te paleste covidul…ai sa te rogi de medici sa te izoleze/interneze in spital si nu or sa mai fie locuri…din cauza unor bizoni ca tine…
   sa nu uiti

 6. :))))))))

 7. Dementza continua si ia forme sofisticate.
  Repet: „Decidentilor”, veti fi judecati pentru crime impotriva umanitatii. Nu sunteti pe cale sa va usurati dosarul. Opriti-va.

 8. Starea de alerta se mai prelungeste?

 9. Unii chiar nu vor sa inteleaga ca e groasa. Ce interese ar avea Statul sa va tina in casa, in loc sa va cheltuiti toate agoniselile(care aduc bani la buget) asa, dampulea ? Sunteti chiar cretini. Dati in judecata Statul dar o sa pierdeti. Chiar nu va e mila de doctorii care de abia mai respira de atata munca ? N-aveti creier, ma jur. Numai aberantipe site-ul asta, nici nu stiu de ce mai comentez … N-aveti parinti cu probleme/bunici/nimic ? Nu e de joaca, cretinilor.

  • Nu imi e mila de doctorii care au refuzat sa-mi interneze bunica care a murit de fractura de sold si dementa. Se numeste crima prin abandon medical. Nici ei nu se joaca nici noi. Feuer frei!

  • -hipocrate .” iainte sa vindeci pe cineva, intreaba-l daca este pregatit sa renunte la ceea ce il imbolnaveste”….
   -unii nu pot, altii sunt platiti …linisteste-te…in tara asta faci ordine numai cu bata.
   -democratia nu poate functiona la un popor de idioti…
   — ce a spus tzutzea (marele legionar/nationalist)?…ca a facut 14 ani de puscarie pentru un popor de idioti…
   incearca sa ai grija de tine si de cine te roaga
   in rest..Dumnezeu cu mila si cu…selectia naturala
   sa ne „re-citim” cu bine si dupa craciun

  • Omule, în primul rând condoleanțe. Am trecut prin fix același lucru acum niște ani.
   De-aia îți spun cu mâna pe inimă că șanse de supraviețuire nu avea bunica ta, Dumnezeu s-o odihnească.
   Chirurgical nu se mai intervine pentru fractură de col femural sau de bazin de la o vârstă încolo, și presupun că buna doamnă era trecută de 70 de ani. Faptul că suferea de demență complica și mai mult o situație oricum fără ieșire. Avea 90% șanse să moară pe masa de operație și se stingea sigur în post-operator.
   Prima grijă a unui medic e să nu facă mai mult rău prin intervenția lui. Orice intervenție în cazul descris de tine grăbea și mai tare sfârșitul. Cum ziceam… am trecut prin asta. Nu e ușor de acceptat, dar știam de când am auzit diagnosticul ăsta pus bunicii mele că nu o mai poate salva nimeni.
   Poți să mă crezi sau să nu mă crezi, întreabă orice ortoped din lume și îți va spune același lucru.

 10. CCR ARE UN SINGUR ROL: SA PUNA STAMPILA PE GASELNITELE „AVOCATILOR” MAFIEI!

 11. Unii chiar nu vor sa inteleaga ca e groasa. Ce interese ar avea Statul sa va tina in casa, in loc sa va cheltuiti toate agoniselile(care aduc bani la buget) asa, dampulea ? Sunteti chiar cretini. Dati in judecata Statul dar o sa pierdeti. Chiar nu va e mila de doctorii care de abia mai respira de atata munca ? N-aveti creier, ma jur. Numai aberanti pe site-ul asta, nici nu stiu de ce mai comentez … N-aveti parinti cu probleme/bunici/nimic ? Nu e de joaca, cretinilor.

 12. CURTEA DE CONTURI: 35 MILIOANE DE EURO PE AN!
  PENTRU CE ? CE FOLOS AU CETATENII?
  VICEPRESEDINTE ESTE CIORDITORUL BADALAU ! CIORDITORUL B A D A L A U !

  • Cocos, ai luat-o complet razna. Bea niste apa. Nu te baga nici ma-ta-n seama si nu stii cum sa atragi atentia ? Du-te la un control. Si asa, fraierii ca tine sunt egali cu zero barat. Numai aberatii turui. Du-te si detoneaza-te pe Kiseleff, dar vezi sa nu faci mizerie …

 13. Bai fratilor, voi nu vedeti ca se intampla in toata lumea grozavia asta ? Ce drac de interes ar avea Arafat cu Tataru si Rafila sa va tina pe voi in casa si mai ales pe bani ? Nu vedeti numarul de morti fata de aceeasi perioada din alti ani ? sau nu vedeti ca nu mai este loc la ATI in anumite judete? Cine credeti ca are vreun interes sa nu mai consumati voi bani prin mall-uri ca oile? Nu vedeti ca primim interdictii de intrare in tot mai multe state ? N-ati vazut ce nebunie a fost in Italia sau Spania sau UK ca nu mai stiau pe unde sa bage sicriele ? Cand s-a mai murit atata, de alte boli intr-un timp atat de scurt ? Sunteti aceeasi care ati inghitit galusca si cand va vindea Dragnea povestea cu statul paralel , care va asculta voua telefoanele, de parca si contau discutiile voastre de autobaza pentru cineva. Sunteti niste prosti adunati gramada si nicidecum niste sofisticati cum va credeti cate unii si puneti in pericol pe cei de langa voi, inclusiv propriile familii . Sper sa fie in stare autoritatile sa puna in aplicare niste legi beton care sa nu mai poata fi intoarse la CCR si sa va dea amenzi ca in occident sa vedeti cum ascultati atunci si nu mai carteste unul. Turmele trebuie conduse cu biciul ca altfel te calca in picioare

 14. sa-ti bati joc de oameni simpli

  si de asta tara asta va ajunge sub 10 mil locuitori in 50 ani

  fug romanii din propria tara

  le e mai bine printre straini

 15. Turmele trebuie conduse cu biciul ca altfel te calca in picioare

  🙁

  • Cred ca omul a spus-o serios.

   Asta e mentalitatea celor aflati la putere in Romania.

   Ei sunt Organizatii si isi pun mintea cu amarastenii.

   Le distrug viata !

   Penibil !

  • Ce grija avea de identitatea lui.

   Si cum isi bate joc de a altora.

   Cu tot ce rezulta din asta.

   🙁

 16. Judecatorii CCR au dreptate când anulează restricțiile și pedepsele mafioților ce nu respecta legea. Nu e firesc că un mafiot superior ierarhic să-și execute inferiorul pentru nerespectarea statului de drept.

 17. Deci, LEGEA trimisa de Guvern la care au lucrat specialisti e facuta praf de „specialistii” lui Ciolacu alaturi de ONGistii care constesta Vaccinurile, COVID 19…
  La TVurile prietene, il auzim pe tractoristul Marcelica Ciolacu decretând savant „să-i lăsăm pe specialişti să vorbească, să hotărască, să nu se mai bage politicienii”, după care, a doua zi, politicienii partidului dumnealui fac praf o Lege dată de specialişti, de experţi, de medici. Cum să rezişti unor asemenea inepţii?!
  La final, însă, nu Covid 19 ne va omorî, ne va termina, ne va îngenunchea definitiv, ci „Politicovid 20”.
  Virusul politic 2020 va fi sfârşitul speranţelor noastre într-o Românie şi-o lume normală DACA nu ii orpim pe acesti escroci!
  In nici o Tara din Lume nu se intampla asa ceva, ieri LE MONDE scria:
  „România a ajuns rușinea Europei. Decizia care ne-a făcut de râs în toată lumea.
  Am ajuns din nou rușinea Europei.
  Ultima decizie luată de Curtea Constituțională a României privind carantinarea și izolarea cetățenilor, ne-a făcut de râs în toată lumea.
  Prima reacția apare în presa franceză, la publicația Le Monde.
  ”Ai simptome? Eşti testat pozitiv cu covid-19? Ai fost spitalizat?
  Nicio problemă, în România Curtea Constituţională GARANTEAZA tuturor bolnavilor infectaţi deplina LIBERTATE de mişcare”, scrie Mirel Bran.
  Potrivit sursei citate, hotărârea luată de CCR stabileşte că o carantină impusă de Guvern în vederea îndiguirii efectelor noului coronavirus este ”o adevărată privare de libertate” şi ”o restricţie a drepturilor fundamentale”.
  Totodată, presa franceză concluzionează că toate măsurile luate de Guvern pentru a controla răspândirea coronavirusului în țară sunt considerate anticonstituţionale.
  Oamenii pleacă din spitale.
  Confirm noii decizii a CCR, românii care au fost infectați cu noul coronavirus și se află în spital sub supraveghere, pot de-acum să plece de la spital printr-o simplă cerere.”
  In timp ce in Italia Guvernatorul Regiunii Venetto a dat o Ordonanta de urgenta care ii trimite la PUSCARIE pe cei infectati care umbla pe strazi!
  N-au carait nici CCRul Italiei, nici avocata poporului italian, nici Opozitia italiana..
  Ei n-au Ciolacu, Tariceanu Ponta, Ciutacu si nici RTV si Antena 3!!!

  IESITI la VOT, acest PSD trebuie sa dispara incet-incet, acesti Ciolacu, Solomon, Stanescu, Taricenau, Ponta, Olguta etc, TREBUIE sa dispara din politica romaneasca, sa iesim MASIV la VOT si sa curatam Romania de ei!

  • Concluzie:
   Alegerile anticipate INAINTE de starea de urgenta ar fi fost raul cel mai mic.
   Vom ajunge mai rau decat estimaseram ca ar putea fi daca in loc sa luam masuri de criza COVID19 am fi facut intai DERATIZARE in parlament.
   Opozitia majoritara nu are alt obiectiv decat blocarea oricarei actiuni a guvernului (buna-rea nu are importanta) si instigarea la nesupunere. Nimic altceva nu conteaza pentru ei.
   Mi-e groaza sa ma gandesc ce va fi, daca se va ajunge din nou la situatia care impune declalarea Starii de urgenta!
   Dupa cum este acum montata populatia prin actiunile demente ale PSD si ciracilor, violenta va fi imposibil de controlat.

  • @ Inapasevedeinvers: Populatia va avea ce merita!
   Daca vor pune botul la manipularile si aberatiile PSD+ALDE+PRO Romnaia, ca in 2016 si NU va iesi MASIV la VOT, Populatia va fi iar fericita cu PSD+AALDE+PRO Romania lu’ Ponta!
   Modelul il stie, Populatia sa ALEAGA!!
   La cati analfabeti avem, RISCUL e urias, din acest motiv IESIREA MASIVA la VOT e imperios necesara!

  • @lili
   Hm… un scenariu inca si mai sumbru: majoritatea covarsitoare a votantilor psd (atatia cati cunosc) sunt convinsi ca aceasta campanie cu covidul e o facatura si ca riscul este inventat. Asadar, „la chemarea partidului” EI vor iesi masiv la vot fara sa-si puna prea multe intrebari.
   S-ar putea sa avem tot o participare slaba si anul asta, de teama riscului de infectare, dar putem banui cine va participa fara teama in acelasi numar ca data trecuta…
   Voturile lor raman valabile si dupa eventualul deces.
   Deci, Da!! participarea MASIVA la vot este singura scapare, altfel vom avea sa vedem cum „ciuma” ramane sa administreze „covid” … si mai asteptam inca 4 ani, ma rog, cati rezistam dupa dubla pandemie…
   De iesit in strada pasnic, probabil ca nu se mai pune problema.

 18. Si de ce sunteti atat de suparati,cetateni?Nu e – fiecare din noi „statul” ?Nu noi ii alegem pe cei care – prin alegerea noastra-sunt indrituiti sa ne faca legile ? alegem smecheri ?avem legi „smechere”?ne-am lasat cumparati-unii cu ceva ulei,faina,umbrele,galeti ?avem reprezentanti care fac legi prin care-pe langa uleiuk,faina etc cu care sa ne cumpere data viitoare -au grija si de bietele lor nevoi si ale celor care i-au „ajutat”in felurite chipuri,sa ajunga sa cumpere voturi…altii s-au lasat cumparati cu vorbe-degeaba vad,cu ochii lor,ce se intampla de 30 de ani (de cand cam aceiasi indivizi „invechiti in rele””…”ne fac legi si ne pun biruri,ne vorbesc democratie”),dar ii cred neclintit tot pe aia…poa’sa crape o lume intreaga pentru ca nu poate opri un virus blestemat,daca „alesii”acestia ne spun ca virusul „s-a blegit”, „nu exista”…nu exista, s-a blegit si gata!buzna la distractie !acuma,intreb si eu : daca mi se pare ca as putea fi infectat ,cererea la DSP trebuie sa o fac eu,sau medicul la care m-am prezentat? dosar cu sina trebuie?martori ,adeverinte etc ? cum ne programam ca sa fim primiti pentru aprobarea la DSP? stam la coada ,dupa bunele noastre traditii ? cred ca nu degeaba reprezentantul absurdului a fost un roman…

 19. Ei,dragii mosului,credeti ca a fost intamplator faptul ca reprezentantul de marca al teatrului absurd s-a nascut aici ? mediu mai prielnic nu a existat si nu exista…