G4Media.ro

Camera de comerț româno-germană, AHK România, dezamăgită de votul negativ dat României…

Camera de comerț româno-germană, AHK România, dezamăgită de votul negativ dat României pentru intrarea în spaţiul Schengen

AHK România îşi anunţă dezamăgirea faţă de votul negativ dat României privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie europeană, menţionând că rămâne un susţinător fervent al intrării ţării noastre în Schengen.

„Suntem dezamăgiţi de votul negativ dat României privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie europeană. Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a fost şi rămâne un susţinător fervent al intrării României în spaţiul Schengen şi speră ca acest lucru să se întâmple într-un orizont de timp apropiat. Un succes în acest proces îl reprezintă eliminarea recentă a MCV (Mecanismul de cooperare şi verificare), impus României, odată cu aderarea la UE”, se spune în comunicatul organizaţiei, preluat de Agerpres.

AHK România consideră că statele UE trebuie să dea dovadă de unitate, mai ales în contextul războiului din Ucraina şi al celorlalte provocări de la nivel global. Conflictul cu Rusia, care a reconfigurat rutele de transport de mărfuri în Europa, a dus deja la scumpiri importante, iar industrii precum cea producătoare de materiale de construcţii, metalurgică şi chimică suferă din cauza scumpirii energiei.

„România a dovedit că îndeplineşte criteriile de aderare, fapt care a reieşit clar în urma controalelor efectuate de echipele de tehnicieni ai Comisiei Europene. State membre importante ale Uniunii Europene şi ale spaţiului Schengen, precum Germania şi Franţa, s-au pronunţat în multiple rânduri pentru includerea României în zona de liberă circulaţie europeană. Admiterea României ar fi un câştig pentru blocul comunitar, Europa ar fi mai puternică şi mai prosperă. Suntem foarte dezamăgiţi de acest vot, dar sperăm totuşi ca o decizie ˜pentru Schengen să fie luată în curând”, a declarat Andreas Lier, preşedintele AHK România.

Organizaţia precizează că libera circulaţie a bunurilor aduce beneficii economice semnificative transportatorilor şi mediului de afaceri în general, prin eliminarea obligativităţii controalelor suplimentare la frontierele interne ale Uniunii Europene, dar şi avantaje pentru investiţiile străine, prin crearea unui mediu economic de stabilitate şi încredere. Reducerea costurilor asociate timpilor de aşteptare în vămi, alături de reducerea întârzierilor în lanţurile logistice, fluidizează comerţul transfrontalier şi creează un preţ corect mărfurilor destinate cetăţenilor europeni. De aceea, este în interesul tuturor statelor membre ca România să facă parte din spaţiul Schengen. În egală măsură, este şi un semnal important pentru investitori.

„Ne exprimăm încrederea că acest lucru se va întâmpla cât mai curând posibil. Avantajele sunt multiple, nu doar pentru România, dar şi pentru întreaga Europă, iar companiile germane locale nu pot decât să susţină în continuare România în demersul său”, a spus Sebastian Metz, director general AHK Romania.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...