G4Media.ro

California: Referendum pentru destituirea guvernatorului Democrat Gavin Newsom, cu potențiale implicații pentru…

foto: Gavin Newsom Facebook/Larry Elder Twitter

California: Referendum pentru destituirea guvernatorului Democrat Gavin Newsom, cu potențiale implicații pentru politica națională în Statele Unite

Scrutinul de “rechemare” care urmărește revocarea guvernatorului Californiei, Gavin Newsom (Partidul Democrat) va avea loc marți 14 septembrie 2021 în cel mai mare stat al SUA, cu o populație de aproape 40 de milioane.

Pe buletinul de vot vor figura două întrebări: la prima, alegătorii vor răspunde cu DA sau NU dacă Newsom ar trebui revocat din funcția de guvernator. La a doua, alegătorii vor opta pentru înlocuitorul lui Newsom dacă acesta este revocat. Este necesar un vot majoritar pentru DA la prima întrebare pentru ca guvernatorul să fie revocat. Candidatul cu cele mai multe voturi la a doua întrebare ar câștiga atunci alegerile pentru guvernator, indiferent de procentaj.

În petiția de revocare, susținătorii au afirmat că Newsom a gestionat greșit răspunsul statului la pandemia de Coronavirus, nu a făcut suficient în problema persoanelor fără adăpost, a susținut politicile orașelor sanctuar pentru imigranții ilegali și a raționalizat apa.

În replică, Newsom a numit efortul “o revocare Republicană – susținută de Comitetul Național Republican, extremiști anti-mască și anti-vaccin și forțe pro-Trump care doresc să răstoarne rezultatul ultimelor alegeri și s-au opus la multe din cele făcute de mine pentru a combate pandemia.” În sprijinul petiției au semnat până la termenul limită 17 martie peste 1,7 milioane de alegători, pragul necesar convocării scrutinului de revocare fiind puțin cub 1,5 milioane.

Newsom a fost ales guvernator în 2018 cu aproape 62% din voturi. În noiembrie 2020 Joe Biden a obținut în California 64% din voturi față de 34% pentru Donald Trump, cu cinci milioane de voturi mai multe, diferența la votul popular la nivelul Statelor Unite fiind de șapte milioane.

În California Democrații au câștigat 42 din cele 53 de mandate ale statului în Camera Reprezentanților. Democrații au și cei doi membri ai statului California în Senatul Statelor Unite, iar Republicanii nu au mai câștigat aici un scrutin la nivel statal din 2006 când Arnold Schwarzenegger a fost reales în funcția de guvernator. Ei au majorități și în ambele camere ale legislaturii statale, practic fără întrerupere de 50 de ani.

Din 1911, au existat 55 de încercări de revocare a unui guvernator al Californiei. Singura campanie de revocare reușită a fost în 2003, când alegătorii l-au destituit pe guvernatorul Democrat de atunci, Gray Davis. Candidatul Republican, Arnold Schwarzenegger, a fost ales ca înlocuitor al lui Davis, cu 48,6% din voturi dintre nu mai puțin de 135 de candidați.

De data aceasta sunt în cursă “numai” 46 de candidați, dintre care 24 de Republicani și nouă Democrați. Sondajele îl plasează în frunte pe Republicanul Larry Elder, un prezentator conservator de talk show la Los Angeles cu 27%. Democrații îl prezintă pe Elder ca pe un candidat extremist, chiar mai radical decât Donald Trump, opus avorturilor, în favoarea pedepsei cu moartea și anti-imigrație, adică exact opusul lui Newsom, un politician progresist. Elder a negat că ar fi mai radical decât Trump, dând ca exemplu opoziția sa față de tarifele vamale introduse de fostul președinte și reducerea numărului de trupe din Afganistan decisă de Trump.

Sondajele arată un raport de 42 – 57% împotriva revocării lui Newsom, dar dacă se iau în calcul doar cei absolut siguri că vor merge la vot pe 14 septembrie diferența se reduce la la 47 – 50%.

Rezultatul acestui scrutin ar putea deveni crucial pentru politica națională americană. Unul dintre cei doi senatori ai Californiei este Diane Feinstein în vârstă de 88 de ani, și dacă ea decide să se retragă din funcție înainte de sfârșitul mandatului ei în 2024, atunci pentru restul mandatului guvernatorul numește un înlocuitor.

Iar dacă Elder devine guvernator, el ar putea numi un senator Republican, ceea ce ar reda controlul Senatului oponenților președintelui Democrat Biden cu 51 – 49. La ora actuală raportul este 50 – 50, cu vicepreședinta Kamala Harris având votul de departajare în caz de egalitate.

Dacă Republicanii preiau controlul Senatului, atunci ei ar putea bloca toate numirile în posturi federale propuse de președintele Biden, spre exemplu la Curtea Supremă, unde judecătorul Stephen Breyer, decanul de vârstă Democrat al curții are 83 de ani și a menționat recent posibilitatea unei retrageri, spunând însă că nu a hotărât nimic în această privință. (foto: colaj Gavin Newsom și Larry Elder)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...