G4Media.ro

Calendarul reformei justiției din Republica Moldova: Când și cum va fi implementată…

Sursa foto: Pixabay

Calendarul reformei justiției din Republica Moldova: Când și cum va fi implementată evaluarea extraordinară a magistraților pentru „curățirea sistemului”

Evaluarea externă a magistraților (vetting -n.red.) va începe în această primăvară de la 1 martie cu o primă fază numită „pre-vetting” în care se vor alege membrii Consiului Suprem al Magistraților (SCM) și Consiliul Superior al Procrurorilor (CSP) care răspund pe linia lor sectorială de corrdonarea juecătorilor și procurorilor, a declarat luni seară ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei emisiuni televizate de TVR Moldova.

„Pentru noi acest exerciţiu este fundamental, pentru că în momentul în care ajungi să ai un CSM curat cu persoane corecte, integre, evident că politica pe care o vor promova ei va fi similară. Vor promova la fel integritatea, vor exclude din sistem judecătorii, procurorii care au probleme de integritate. Săptămâna asta sper să votăm în lectura finală  şi, respectiv, cred că implementarea o începem de la 1 martie. Calendarul aproximativ este martie, aprilie, mai, în această perioadă urmează să aibă loc această verificare a candidaţilor la CSM şi CSP (pre-vetting) şi sperăm că mai spre sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie deja să avem CSM şi CSP cu persoane noi la conducere care respectă criteriul integrităţii”, a declarat Litvinenco.

În această săptămână, Parlamentul de la Chișinău, condus de majoritatea formațiunii pro-europene Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), va vota în cea de-a doua lectură un proiecte de lege care prevede evaluarea candidaților la aceste posturi din CSM și CSP pe baza integrității de către o comisie formată din șase membri (trei interni din Republica Moldova desemnați de Parlament și trei experți străini). În prima lectură, proiectul a fost votat de 57 din 101 deputați.

Litvinenco a mai spus că, până în prezent, s-au înscris la concurs circa 24 de candidaţi la Consiliul Suprem al Magistraților (CSM) şi 14 la Consiliul Superior al Procurorlor (CSP).

„Totodată, am deschis calea şi pentru cei care nu au aplicat până în momentul de faţă, ei vor avea vreo 15 zile până la 1 martie judecători care sunt la moment în sistem, dar care nu şi-au depus dosarul la început să îşi depună acum, ştiind că intră în acest pre-vetting”, a adăugat ministrul Justiției.

Republica Moldova a demarat în domeniul justiției una dintre cele mai ambițioase reforme din ultimii 30 de ani prin care se speră curățirea sistemul corupt clădit în 30 de ani de guvernările anterioare.

Sursa foto: Pixabay/ geralt

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. noi il avem pe MARELE GALBEN GRIVCO si USL care deja au rezolvat cu statul de drept, cu justitia , cu SIIJ, cu tot , acum se fac comisii pentru salvarea planetei de poluare