G4Media.ro

Burse mai mari în Cluj față de cuantumul prevăzut în legislația națională…

sursa foto: ziarulincomod.ro

Burse mai mari în Cluj față de cuantumul prevăzut în legislația națională / Buget local de 1,5 milioane de euro pentru bursierii din oraș

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, anunţă că elevii din municipiu vor primi burse majorate faţă de cuantumul prevăzut de legislaţia adoptată la nivel naţional, de la bugetul local al oraşului fiind suportate sume mai mari pentru bursele de merit, de studiu şi pentru bursele sociale, informează News.ro.

Efortul financiar făcut de la bugetul local este de 1,5 milioane de euro pentru asigurarea suplimentelor. De asemenea, în bugetul municipiului vor fi alocaţi peste 400.000 de euro pentru acordarea de vouchere cadrelor didactice din şcolile publice din oraş, pentru ca acestea să poată face cursuri acreditate de aptitudini digitale.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat, miercuri după-amiază, într-o conferinţă de presă, că elevii din municipiu vor primi burse mai mari decât cuantumul minim prevăzut de legislaţia în vigoare, suplimentele urmând a fi suportate de la bugetul local.

Emil Boc a declarat că bursele de performanţă, pe care le primesc elevii olimpici şi al căror cuantum este de 500 de lei, vor rămâne la acelaşi nivel. În schimb, alte tipuri de burse vor fi majorate de la bugetul local.

Astfel, bursa de merit va fi acordată pe două categorii: pe de-o parte elevilor cu media 10, care vor primi 275 de lei, iar pe altă parte elevii care au medii între 9,50 şi 9,99 vor primi 225 de lei.

Bursa de studiu va fi majorată de la 150 la 200 de lei pentru elevii din municipiul Cluj-Napoca, Boc explicând că s-a luat această decizie pentru că este vorba despre familii cu venituri mai mici, în timp ce bursa de ajutor social va fi majorată de la 200 la 250 de lei.

Impactul bugetar la nivelul municipiului Cluj-Napoca este de 1,5 milioane de euro pentru achitarea suplimentelor la bursele elevilor.

„Să sperăm că Guvernul îşi va onora promisiunea şi că sumele minimale le va asigura. Am pornit de la premisa aceasta, vom vedea. (…) Noi bugetar ne bazăm pe 26 de milioane de lei de la bugetul de stat ca să acopere sumele minimale. Noi mai punem încă 7,5 milioane de lei, cu alte cuvinte 1,5 milioane de euro şi atunci avem un pachet educaţional pentru bursele copiilor care spunem noi că răspunde după posibilităţile acestui oraş la susţinerea climatului de învăţare”, a declarat Emil Boc.

Proiectul va fi aprobat după aprobarea bugetului, în aceeaşi şedinţă a Consiliului Local Cluj-Napoca. Şedinţa va avea loc cel mai probabil în perioada 8-10 februarie, a precizat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Boc a mai anunţat că susţine o propunere a USR Cluj de acordare a unui „voucher educaţional” pentru profesorii din învăţământul preuniversitar de masă din municipiu. Astfel, 4.251 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar de masă vor putea să primească vouchere pentru pregătirea digitală în cadrul unor cursuri acreditate de Ministerul Educaţiei Naţionale, respectiv prin Casa Corpului Didactic şi structurile recunoscute de aceasta.

Conform datelor furnizate de Boc în urma discuţiilor cu Inspectoratul Şcolar, un curs de 120 de ore costă 500 de lei, un curs de 60 de ore costă 315 lei, iar preţul unui curs de 30 de ore este de 120 de lei.

„Noi am asigurat susţinere bugetară pentru toţi profesorii ca şi cum fiecare ar opta pentru un curs de 500 de lei şi în consecinţă avem 421.000 de euro puşi în buget pentru a acoperi această nevoie”, a precizat Boc, el menţionând că cel mai probabil o hotărâre a Consiliului Local urmează a intra în vigoare în luna aprilie.

sursa foto: ziarulincomod.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Alta poza nu aveti numai cu manelistul ala de shelly ?

  2. Adica in 2022 vor fi de trei ori mai mulți elevi cu media peste 9,50 decat au fost in 2020 cu media peste 8,50????
    Se înmulțesc geniile in Romania

    • Scuze, am scris comentariul pentru articolul din g4media.ro in care ministrul Campeanu afirma o absurditate. Dar întrucât din cauza ca un user a indraznit sa spuna ce gândește, s-a taiat (cel puțin in acest răstimp) rubrica pentru comentarii. Cam asa se procedeaza daca nu esti ca user de acord cu ce debiteaza acel personaj