G4Media.ro

Bundesbank se aşteaptă la stagnarea economiei germane în trimestrul trei din 2023

Sursa foto: Pixabay

Bundesbank se aşteaptă la stagnarea economiei germane în trimestrul trei din 2023

Germania, motorul economiei europene, va stagna în actualul trimestru, a estimat luni Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmit Reuters şi AP.

În perioada aprilie-iunie 2023, PIB-ul a stagnat, după scăderile din precedentele două trimestre, Germania fiind afectată de preţul ridicat al energiei, creşterea costurilor de împrumut şi slăbiciunea economiei Chinei, partenerul comercial cheie.

Luna trecută, FMI avertiza că Germania va fi singura economie majoră care se va contracta anul acesta, chiar dacă şi economia globală va avea o evoluţie slabă, în contextul majorării dobânzilor şi al inflaţiei ridicate.

În raportul lunar al Bundesbank nu se constată o îmbunătăţire a situaţiei economiei Germaniei: „În trimestrul trei din 2023, PIB-ul Germaniei va rămâne probabil nemodificat”.

Cheltuielile private vor continua să se redreseze, în urma situaţiei stabile a pieţei forţei de muncă, a majorării salariilor şi a reducerii inflaţiei, în timp ce producţia industrială va rămâne probabil la un nivel redus din cauza scăderii cererii externe, iar costurile de finanţare ridicate vor afecta în continuare investiţiile, apreciază Banca Centrală a Germaniei.

Instituţia estimează că inflaţia de bază a atins probabil nivelul de vârf dar presiunile asupra preţurilor se atenuează prea lent şi este în creştere riscul ca inflaţia să depăşească 2%.

În ultimii doi ani, băncile centrale au luat măsuri pentru a contracara inflaţia ridicată dar există temeri că stadiul final al reducerii preţurilor de la 3% la 2% ar putea fi mai dificil de realizat decât s-a estimat.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează