G4Media.ro

Bulgarii protestează împotriva ”statului din umbră”

Bulgarii protestează împotriva ”statului din umbră”

Bulgarii protestează contra lui Boiko Borisov, care ar dormi cu pistolul pus pe noptieră, lângă lingouri de aur. Controlul exercitat de el asupra societății nu mai trebuie ignorat la Bruxelles, scrie Alexander Andreev pe Deutsche Welle.

”Am spus că sunt un om simplu, care nu vorbește limba engleză, de aceea m-am făcut că nu înțeleg, iar apoi i-am păcălit”, afirmă premierul bulgar cu referire la conversațiile sale cu prim-miniștrii din alte țări ale UE, într-o conversație telefonică interceptată ilegal, a cărei autenticitate nu o neagă. Formulările originale utilizate în conversațiile interceptate sunt și mai grosolane, conținând numeroase cuvinte obscene.

Autenticitatea înregistrării nu a fost confirmată, însă toți cei care l-au cunoscut pe Borisov (inclusiv autorul acestor rânduri) recunosc foarte clar nu numai vocea, ci și modelele sale de gândire și atitudinea sa manipulatoare. Or, aceste lucruri devin o problemă tot mai mare. Nu numai pentru Bulgaria, ci și pentru UE.

Potrivit Transparency International, Bulgaria este de ani buni cea mai coruptă țară din UE. Constatarea este adesea ignorată la Bruxelles cu justificarea: ”Băieții răi” ai UE se află la Varșovia și la Budapesta, în timp ce la Sofia guvernează un european sadea, un partener de încredere. Însă aceasta este mai mult decât o simplă ”iluzie optică”, căci Borisov joacă întotdeauna rolul unui „bun european”, fie că-i vorba despre sancțiunile împotriva Moscovei, criza refugiaților, politica energetică comună, respectarea criteriilor financiare, ba chiar și în criza coronavirus.

Însă în tot acest timp, Borisov a subminat statul de drept în Bulgaria, a transformat economia (și mai presus de toate fondurile UE) într-o autoservire pentru oligarhi dubioși și prieteni loiali de partid, a călcat în picioare libertatea presei prin intermediari (Bulgaria ocupă locul 111 în lista anuală întocmită de ”Reporteri Fără Frontiere „) și a degradat politica democratică la nivelul unui vulgar one-man-show.

Supunerea totală a politicii, economiei, justiției și presei

Tocmai de aceea, de aproximativ o lună mii de persoane protestează pe străzile Bulgariei. Oamenii pur și simplu s-au săturat. Nu doar de scandalurile de corupție interminabile, în care sunt implicați mai mulți reprezentanți de rang înalt ai partidului de guvernământ GERB, nu doar de fotografiile făcute în secret în dormitorul lui Borisov, care îl arată pe acesta doarmind la cap cu pistolul, lingoul de aur și teancul de bancnote de 500 de euro. Nu doar de modul vulgar în care, în înregistrările apărute în spațiul public, premierul tratează președinți, șefi de parlamente și întreaga populație bulgară.

Mai presus de toate acestea, populația respinge controlul asupra politicii, economiei, justiției și a presei, care în timpul celor trei mandate ale lui Borisov a devenit în mod unul absolut. Trei mandate în care s-a consolidat un stat paralel, cu centre invizibile de putere și o justiție controlată aproape complet de executiv. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că manifestanții din Bulgaria solicită între altele demisia procurorului general Ivan Geșev – pseudo-jurist și vasal al celor puternici, care pune sub semnul întrebării separarea puterilor și percheziționează ilegal biroul președintelui.

Trei femei l-ar putea răsturna pe Borisov

Protestatarii solicită demisia lui Borisov și organizarea de alegeri anticipate. Pentru moment, nimeni nu știe dacă premierul va ceda sau dacă va găsi o formulă de compromis, ori dacă va face o manevră de ieșire din situație care să-i permită să supraviețuiască politic până la alegerile parlamentare la termen din aprilie 2021. Nu este clar nici cum ar putea arăta compoziția parlamentului nou ales.

Cert este însă că nici UE, nici Partidul Popular European (din care GERB face parte), nici guvernul de la Berlin sau noua procuroare generală a UE, Laura Codruța Köveși, nu mai pot închide ochii la ceea ce se petrece în Bulgaria. Demonstranții din Bulgaria, dar și mai mulți jurnaliști și cunoscători ai acestei țări au solicitat deja un lucru, care se cere repetat: Doamnelor Merkel, von der Leyen și Köveși, nu-l mai țineți în brațe pe Boiko Borisov!

Foto: Proteste în Bulgaria / Captură Youtube


 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Cine a lansat ideea, că doar nu Nicolai Dragnev?

 2. Sa stea in sir indian, nu in pararel. Astfel vor scapa de statul paralel. Oare noi, in Romania, de ce nu ne-am gandit la asta pana acum?

  Lasa ca nu spune Her President cum sa stam.

 3. Boris este Dragnea de Bulgaria.
  Mafiotul nostru este la închisoare spre norocul României și a cetățenilor care nu sunt de partea mafioților.

 4. „protesteaza impotriva” = jurnalist de spirtu haret

 5. Probabil aceasi lupta interminabila intre Partid si Securitate ca a distrus tara noastra in ultimii 10 ani. E rau cu ambele variante.

  • Parerea mea ca nu putem vorbi despre o lupta dintre partid si secu, mai degraba o alianta intre ele: clanurile economico-politice, aliate cu diverse factiuni din institutii ale statului, duc o acerba lupta pentru resursele tarii si control.
   O organizare tipica clanurilor mafiote americane. Insasi Caragiale se plangea de sistemul criminal care macina societatea.
   Romania nu a fost si niciodata nu va fi stat de drept. Derapajele ei vor fi tolerate de Occident atata timp cat nu vor atinge punctul critic care sa rastoarne balanta geopolitica din zona.

 6. E caniculă acum, stă și statul la umbra, ce-ati vrea să facă.

 7. Bulgarii au impresia ca anticoruptia in Romania o faceau procurorii :))))

 8. Tari bulgarii astia!

  organizatorii au fost evacuati din trei intersectii pe motivul real, ca blocheaza circulatia!

  incalca legea, dar isi asuma aceasta incalcare a legii..asta inseamna sa fi subiect in raport cu un adevar…

  numai la noi mitingurile au organizatori *anonimi*, dupa modelul Farfuridi, ca nimeni sa nu poata fi tras la raspundere!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.