G4Media.ro

Bulgaria relaxează restricțiile pe fondul unor cazuri tot mai numeroase de COVID:…

Bulgaria relaxează restricțiile pe fondul unor cazuri tot mai numeroase de COVID: Restaurantele au fost deschise, elevii s-au întors la școală și au fost permise excursiile

După mai bine de trei luni de interdicții în Bulgaria, începând cu data de 1 martie, localurile (cu excepția celor de noapte) își deschid porțile pentru clienți, toți elevii pot merge fizic la școală, pot frecventa centre educaționale și lingvistice, pot fi organizate congrese, conferințe și seminarii, excursiile în țară sunt permise, precum și frecventarea sălilor de jocuri de noroc și cazinouri.

Toate acestea au intrat în vigoare de la 1 martie, prin ordin al ministrului bulgar al sănătății, deși săptămâna trecută în Bulgaria s-a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi de COVID-19 de la începutul anului. Unele dintre dispoziții au fost date de prim-ministrul Boiko Borisov, pentru altele ministrul sănătății a convenit cu ministrul bulgar al turismului, Mariana Nikolova, și cu organizațiile turistice din domeniu.

La ultimul briefing cu privire la situația legată de COVID în Bulgaria, președintele Comandamentului Operativ pentru Combarerea Coronavirusului, generalul Vențislav Mutafciiski, a anunțat că în ultimele șapte zile incidența în Bulgaria este de 216 de noi infectați la 100 de mii de locuitori. Pragul, indicat în mod condiționat de autoritățile sanitare, în urma căruia trebuie luate decizii de înăsprire a măsurilor, este de 200 de noi infectări la 100 de mii de locuitori pentru o perioadă de două săptămâni.

Începând cu data de 1 martie, orele cu prezență fizică pot fi organizate de toate centrele lingvistice și școlile educaționale, activități distractive și extracurriculare cu elevi de toate vârstele. Distanța trebuie respectată, măștile trebuie purtate, cu dezinfectate și ventilate. Cu toate acestea, antrenamentele sportive și competițiile pentru cei sub 18 ani, cu excepția sportivilor înregistrați în federațiile sportive, continuă să fie interzise.

După cum a dispus premierul Boiko Borisov, de la 1 martie, restaurantele vor fi deschise pentru clienți (dar nu și noaptea) la o capacitate de până la 50%, vor funcționa între orele 6:00 și 23:00 și până la șase persoane pot sta la o masă. Personalul trebuie să-și acopere nasul și gura cu o mască. Ordinul prevede că și cluburile de noapte vor fi deschise pentru clienți de la începutul lunii viitoare. Cazinourile și sălile de jocuri de noroc primesc clienți începând de la 1 martie (de la 6:00 la 23:00), cu utilizarea a până la 50% din capacitatea unei camere. Atât personalul, cât și vizitatorii trebuie să poarte măști.

De la începutul lunii martie sunt permise excursii turistice organizate în Bulgaria, iar de la 1 aprilie – în străinătate. Toți cei care sosesc în Bulgaria trebuie să prezinte un rezultat negativ al unui unui test PCR efectuat cu până la 3 zile (72 de ore) înainte de intrarea în Bulgaria, pentru a nu fi supuși unei carantine de zece zile. Aceasta poate fi anulat la sosire, dacă se face un test PCR și are un rezultat negativ în termen de 24 de ore de la intrarea în Bulgaria.

Începând din data de 1 martie, expozițiile sunt, de asemenea, permise și (similar cu piețele) trebuie organizat un trafic unidirecționat și trebuie respectată o distanță de 1,5 metri între vizitatori. Sunt permise, de asemenea, congrese, conferințe, seminarii, competiții, antrenamente, teambuilding-uri. Cerința este de a folosi 30% din capacitatea camerei în care are loc evenimentul, de a păstra o distanță de 1,5 metri, de se a purta măști, de a se dezinfecta și a se ventila regulat încăperile.

Fără a menționa în mod explicit în ordin, se poate concluziona că reluarea congreselor și a conferințelor este o oportunitate pentru politicieni și pentru viitorul început oficial al campaniei electorale din 5 martie (alegerile parlamentare în Bulgaria sunt pe 4 aprilie anul acesta).

Sursa: Dnevnik / Articol de Zlatina Zehirova / Traducerea: Mirela Petrescu (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Corect, viata trebuie sa isi reia cursul firesc. Lockdown-ul a ajutat mult prea putin iar costurile au fost foarte mari(economic+starea pishica a oamenilor). Nu e obligat nimeni sa mearga la teatru, restaurant, cine e fricos poate sa stea linistit acasa.

    • Nu e chiar asa de simplu…
      Intr-adevar, nu e nimeni obligat sa mearga la petreceri, restaurante, dar si cei fricosi sunt obligati sa mearga la munca, la scoala, unde se intalnesc cu cei viteji care merg la petreceri, restaurante si risca sa se infecteze. De asta trebuie impuse restrictii. Degeaba te protejezi tu, daca celui de langa tine nu-i pasa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.