G4Media.ro

Bulgaria l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia

Foto: Sofia, Bulgaria / Sursa: pixabay.com

Bulgaria l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia

Bulgaria i-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia și pe doi preoți belaruși, acuzați că ar fi acționat în interesul geopolitic al Moscovei, au anunțat joi autoritățile bulgare, relatează The Guardian.

Agenția Națională de Securitate i-a acuzat pe cei trei clerici că au pus în aplicare „strategia hibridă a Moscovei de a influența în mod intenționat procesele socio-politice din Bulgaria în favoarea intereselor geopolitice rusești”.

Agenția, care i-a identificat pe bărbați doar prin inițialele și naționalitățile lor, le-a interzis intrarea în țară timp de cinci ani.

Ambasada Rusiei la Sofia a precizat, într-o postare pe Facebook, că unul dintre bărbați este reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia, arhimandritul Vasian.

„Actuala conducere bulgară și-a propus să distrugă (…) legăturile socio-politice, culturale și umanitare dintre statele noastre”, se arată în această postare, care descrie decizia ca fiind „nepoliticoasă (și) flagrantă”.

Membră a Uniunii Europene și a NATO, Bulgaria este o țară slavă și ortodoxă cu legături istorice și culturale strânse cu Rusia. Cu toate acestea, relațiile au fost tensionate de când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei, Sofia expulzând 70 de membri ai personalului diplomatic rus anul trecut.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Foarte bine, Bulgaria!
    Sper ca in RO, nu este o persoana cu functia asta!
    Ortodoxia…, cea rusă, in special… Ne-am lamurit cu ea!