G4Media.ro

Bulgaria : Gazul se scumpește în decembrie cu aproape 20 la sută…

Sursa foto: European Council

Bulgaria : Gazul se scumpește în decembrie cu aproape 20 la sută după două luni de reduceri semnificative / Chiar și după scumpire, prețul este la jumătate față de septembrie

Autoritatea de reglementare a utilităților din Bulgaria a aprobat o creștere cu 18,8% a prețului reglementat al gazelor naturale din țară pentru luna decembrie, relatează Sofia Globe.

Astfel, noul preț este de 146,09 leva pe MWh, excluzând costurile de transport, accizele și taxa pe valoarea adăugată.

Aceasta a fost prima creștere după două luni consecutive în care autoritatea de reglementare a aprobat o reducere semnificativă a prețului gazelor naturale, după ce a redus prețul reglementat cu 34% pentru luna octombrie și cu 47,3% pentru luna noiembrie.

Comisia de Reglementare a Energiei și Apei (EWRC) a declarat pe 1 decembrie că majorarea prețului a fost rezultatul „prețului ridicat” al gazului din depozitul de la Chiren, referindu-se în special la cantitățile injectate în august și septembrie, când prețurile pe hub-urile internaționale de gaze „au atins niveluri extrem de ridicate”.

Ca urmare, cantitățile pompate de la Chiren pentru a satisface cererea în decembrie au fost mai scumpe decât gazele naturale din alte surse, a precizat autoritatea de reglementare.

Cu toate acestea, prețul pe care consumatorii bulgari îl vor plăti a fost „semnificativ mai favorabil” decât indicii hub-urilor internaționale de gaze pentru livrările din decembrie, care erau în prezent de 119 euro pe MWh, sau aproximativ 232,7 leva pe MWh, a precizat EWRC.

Autoritatea de reglementare a precizat că prețul pentru luna decembrie a fost totuși mai puțin de jumătate din prețul reglementat pe care l-a stabilit pentru luna septembrie, când a fost de 353,21 leva pe MWh.

În plus, EWRC a precizat că prețul din decembrie a fost mai mic decât cel pe care consumatorii bulgari ar fi fost nevoiți să îl plătească dacă relația contractuală cu Gazprom din Rusia nu s-ar fi rupt.

Dacă Gazprom, care a întrerupt livrările către Bulgaria în aprilie, ar fi continuat să livreze gaze în țară, prețul reglementat ar fi fost de 157 leva pe MWh, a precizat autoritatea de reglementare.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...