G4Media.ro

Bulgaria blochează începerea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord/Ministrul bulgar de…

Ekaterina Zaharieva/Facebook

Bulgaria blochează începerea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord/Ministrul bulgar de externe invocă dispute legate de istorie şi limbă

Bulgaria a refuzat marţi să aprobe cadrul de negociere al Uniunii Europene pentru Macedonia de Nord, blocând astfel lansarea oficială a negocierilor de aderare cu această ţară, a anunţat ministrul bulgar de externe Ekaterina Zaharieva, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Şefa diplomaţiei bulgare a declarat că la ora actuală Sofia nu poate susţine începerea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la blocul comunitar, deja îndelung amânate, din cauza disputelor deschise pe care le are cu Skopje în chestiuni istorice şi privind limba.

Bulgaria contestă în special existenţa unei limbi macedonene şi vorbeşte despre un dialect bulgar. Cele două ţări îşi dispută, de asemenea, personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane.

Tratatul de prietenie, bună-vecinătate şi cooperare între Bulgaria şi Macedonia de Nord, semnat în august 2017, prevede crearea unei comisii alcătuite în principal din istorici pentru a soluţiona aceste diferende, dar activitatea comisiei a fost suspendată la cererea Macedoniei de Nord înaintea legislativelor din luna iulie.

  • ”În acest stadiu, Bulgaria nu poate susţine proiectul cadrului de negociere cu Republica Macedoniei de Nord şi desfăşurarea primei conferinţe interguvernamentale”, a declarat Ekaterina Zaharieva după ce miniştrii europeni au discutat acest subiect la o reuniune online.

Cât despre cadrul de negociere cu Albania, acesta a fost acceptat de Bulgaria

Statele UE au convenit în martie că Macedonia de Nord şi Albania pot începe negocierile de aderare, stabilind ca liderii europeni să decidă lansarea acestor negocieri la summitul din decembrie.

Sursa foto: Ekaterina Zaharieva/Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Foarte bine. Etzi, re malakas.

  2. bulgarii ar trebui sa fie mai umili. ca si boi, intrati pe usa din dos in UE, cu mari carente in ceea ce oriceste statul de drept, se dau mari in fata altor amarati in loc sa ii sustina. parca nu ar fi in interesul lor sa fie liniste si o bruma de prosperitate in balcani

  3. Poate nu s-a inteles bine pentru ca Bulgarii dau din cap a nu atunci cand sunt de acord cu ceva 🙂

  4. Era strict necesar sa se faca si Bulgaria de râs cu ceva.
    Sau i-or fi montat grecii sa mai bage ceva strâmbe.
    Nu tin minte sa fi mârâit Bulgaria ceva când a fost admisa Croatia, care avea (si mai are) dispute teritoriale cu vecinii.