G4Media.ro

Buletin de București: Familia de politicieni care golește conturile instituțiilor din Sectorul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Buletin de București: Familia de politicieni care golește conturile instituțiilor din Sectorul 4 / Un frate este șef al unei direcții, firma celuilalt primește contracte / Daniel Băluță anunță că îl concediază din nou

În ultimii șase ani, din conturile mai multor instituții din Sectorul 4 au plecat, pentru mentenanță IT, aproape 620 de mii de euro către o firmă cu doi angajați. Aceasta este deținută de Marius Bîrdac, fratele unui „protejat“ al primarului Daniel Băluță, cu putere de decizie în administrația locală a Sectorului 4.

În timp ce curgeau contractele pentru firma fratelui său, Cristian Bîrdac trecea dintr-o structură la alta a primăriei, ajungând în cele din urmă să ocupe funcția de șef al Direcției de Mobilitate Urbană a Sectorului 4, una dintre cele mai importante instituții locale. Structura gestionează un buget de peste 31 milioane de euro și se ocupă, printre altele, de gestionarea parcărilor din sector, scrie Buletin de București.

Frații Bîrdac au candidat amândoi din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP) la alegerile locale din 2016. Cristian Bîrdac, fratele mai mare, a optat pentru Consiliul General al Municipiului București, în timp ce Marius Bîrdac, fratele mai mic, pentru Consiliul Local al Sectorului 2.

În 2018, Cristian Bîrdac spunea public că protestatarii de pe 10 august trebuiau „mitraliați, nu stropiți cu apă“. Atunci, Daniel Băluță a anunțase, într-o declarație pentru G4Media, că l-ar fi demis.

După întrebările transmise de reporterii Buletin de București, Daniel Băluță trimite Corpul de Control. Decizia preliminară: Cristian Bîrdac trebuie să fie concediat din nou. Data trecută nu ar fi putut fi îndepărtat din funcţie, din raţiuni juridice.

Majoritatea contractelor primite de firma cu doi angajați de la instituțiile din Sectorul 4 au fost pentru mentenanță și asistență tehnică IT, însă, la nevoie, compania s-a adaptat și altor tipuri de servicii. De exemplu, în timpul pandemiei de COVID-19 a vândut dezinfectanți unei direcții din același sector şi indicatoare rutiere unei alte instituţii.

Un calcul simplu arată că, în fiecare an, între 2018 și 2023, firma patronată de Marius Bîrdac, Aridom Serv SRL, a primit în medie câte 100.000 de euro din banii Sectorului 4.

Aridom Serv SRL a început să primească contracte prin încredințare directă de la instituțiile din Sectorul 4 în luna mai 2018, la nici măcar un an de la înființarea firmei.

Primul contract public a venit de la Direcția de Mobilitate Urbană Sector 4, la două luni după ce fratele patronului Airdom Serv SRL, Cristian Bîrdac, a devenit director adjunct al instituției. Contractul a fost încheiat în august 2018 pentru „Mentenață și administrare IT“ și a avut o valoare de peste 15.000 de euro.

În perioada în care Cristian Bîrdac a fost director adjunct al Direcției de Mobilitate Urbană Sector 4, firma fratelui său a primit de la această instituție aproape 80 de mii de euro.

În paralel, în conturile Airdom Serv SRL vărsau bani și alte instituții din sectorul condus de Daniel Băluță. Doar Direcția de Impozite și Taxe a virat, în mai puţin de cinci ani de zile, aproape 150.000 de euro lui Marius Bîrdac pentru servicii IT.

De asemenea, din rapoartele financiare analizate de reporterii Buletin de București reiese că aproape 70% din veniturile Airdom Serv SRL din perioada 2018-2022 sunt de la instituții din subordinea Primăriei Sectorului 4.

Citește integral pe Buletin de București.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. redistribuirea doar pe baza principiului jus sanguinis …la toate nivelurile

  2. Catalinul, Edifarc, Covrig, argonautu – acum 2 saptamani comentati cu sarg cum munceste Baluta pentru locuitorii sectorului… si cum atrage el fonduri europene, declarandu-i saraci si defavorizati pe locuitorii din Brancoveanu sau Berceni… Poate comentati si la acest articol!