G4Media.ro

Bugetul viitorului program-cadru UE Orizont Europa – redus de miniștrii cercetării. Mingea…

Bugetul viitorului program-cadru UE Orizont Europa – redus de miniștrii cercetării. Mingea e acum în terenul Parlamentului European. Cristian Bușoi, MEP: Cerem un buget ambițios

Miniștrii europeni responsabili cu cercetarea au decis, în Consiliu, ultimele detalii ale viitorului program-cadru european pentru cercetare și inovare. Ei au redus bugetele alocate diverselor programe incluse, pentru a se conforma deciziilor luate la summit-ul UE din vară, ceea ce înseamnă că este pe punctul să înceapă ultimele tratative – cele cu Parlamentul European.

Cercetătorii europeni speră de la acest for să reducă din tăierile impuse. Miercuri, parlamentarii europeni – printre care și românii Dan Nica și Cristian Bușoi – au oferit primele reacții: “Cerem un buget la fel de ambițios” pentru cercetare.

La summitul pe tema viitorului buget multianual european, cei 94,4 miliarde de euro propuși inițial pentru programul Orizont Europa au fost reduși la 80,9 miliarde de euro. Acum, miniștrii responsabili cu cercetarea au convenit, în Consiliu, să reducă bugetele, urmând să existe o suplimentare de câteva miliarde din noul fond pentru refacere post-pandemie, ce va fi derulat în 2021-2024. Unul dintre programe, Marie Curie, este suplimentat cu 200 de milioane de euro.

Anja Karliczec, ministrul cercetării al Germaniei – țară care a presat pentru reduceri, este citată de Science Business afirmând că toate țările și-ar fi dorit un buget mai mare, dar miniștrii au fost nevoiți să lucreze în limitele impuse de acordul politic din iulie, pe tema bugetului multianual european.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Cine ești tu, mă, să vii cu ambiții?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.