G4Media.ro

Bruxelles-ul se pregăteşte pentru revenirea lui Boris Johnson

Bruxelles-ul se pregăteşte pentru revenirea lui Boris Johnson

Boris Johnson, favoritul cursei pentru succesiunea Theresei May la conducerea guvernului de la Londra, înainte de a deveni şef al diplomaţiei în ţara sa a fost corespondent al presei britanice la Bruxelles, unde nu a lăsat amintiri plăcute, scrie AFP miercuri într-un reportaj preluat de Agerpres.

El este perceput în capitala europeană drept un oportunist care şi-a construit cariera cu relatări părtinitoare despre UE în timp ce era jurnalist, pentru ca apoi ca politician să-şi păcălească alegătorii la referendumul privind Brexitul.

Totuşi, dintre cei care l-au cunoscut de-a lungul deceniilor, unii nu exclud posibilitatea ca el să reuşească în final să încheie un acord privind Brexitul cu europenii pe care-i critică.

Avem două opinii, explică pentru AFP Pierre Sellal, fost reprezentant permanent al Franţei pe lângă UE, care l-a cunoscut pe Boris Johnson pe vremea când acesta era corespondent al Daily Telegraph la Bruxelles şi apoi ministru.

„Există cei care consideră că funcţia modifică persoana” şi că, odată devenit prim-ministru, Boris Johnson îşi va schimba atitudinea, „şi cei care consideră că personalitatea sa este aceeaşi pe care nici măcar conducerea Foreign Office nu a schimbat-o cu adevărat şi că el se va comporta ca întotdeauna”, detaliază diplomatul francez, care mai crede că răspunsul la această chestiune îl vom afla foarte repede dacă Johnson chiar devine premier.

Deocamdată acesta din urmă a promis că va cere modificări importante în acordul de retragere din UE negociat de premierul demisionar Theresa May şi că, în cazul unui refuz al liderilor europeni, va fi pregătit pentru un ”no deal”, adică un Brexit fără acord, o evoluţie nedorită de mediul de afaceri britanic.

Pascal Lamy, fostul director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi fost şef de cabinet al preşedintelui Comisiei Europene Jacques Delors în anii ’90, cunoaşte familia Johnson de pe vremea copilăriei petrecute de Boris la Bruxelles. El îşi aminteşte de terenul de tenis al familiei Johnson, care îi oferea tânărului Boris un anumit avantaj în relaţiile sociale. Pascal Lamy l-a întâlnit mai târziu pe acesta în sala de presă a Comisiei Europene, apoi i-a urmărit parcursul politic care l-a adus la primăria Londrei şi ulterior la conducerea diplomaţiei britanice.

Pascal Lamy crede că alegerea lui Boris Johnson de a poza în port-drapel al Brexitului ar ţine mai degrabă de calculele unui politician ambiţios decât de adevărate convingeri. Dacă îi succede Theresei May, „odată ajuns acolo, obiectivul său va fi să rămână” şi va urma o strategie în acest scop, spune fostul oficial european. Aşadar, „odată ce i se va spune «nu, ne pare rău», dar acordul nu este renegociabil, îl văd revenind acasă afirmând: «Ascultaţi, prieteni, trebuie să luăm o decizie şi cei care vor decide sunteţi voi!»”, anticipează Lamy.

Alţii se tem însă că, dimpotrivă, poziţiile arogante ale lui Johnson nu vor conduce la o atitudine flexibilă din partea europenilor. „Dacă el se comportă imediat la fel de agresiv cum a început să o facă prin solicitarea unei renegocieri, lucrurile vor evolua rapid rău”, iar „rezultatul va fi precipitarea unei schimbări de spirit la Bruxelles pentru a grăbi ieşirea (Regatului Unit din UE), chiar şi fără un acord”, estimează Pierre Sellal.

Citește și: Boris Johnson a câștigat și turul al doilea pentru alegerea liderului conservatorilor britanici. În cursă au rămas 5 candidaţi

Sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Sunt inca multe necunoscute privind BREXITUL. Nu stim inca, daca BORIS JOHNSON va fi noul prim ministru.Nu stim daca Jeremy Corbyn , se va pozitiona in favoarea unui nou referendum(asa se zice ) .Nu stim pe cine va sprijini ,pina la final ,fostul ministru THERESA MAY .Stim ca la nivel declarativ atit JOHNSON cit si Nigel Farage-sau pozitionat , in favoarea unui Brexit dur . Nu stim daca pina octombrie 2019 , UE va avea o pozitie fara echivoc ca si pina acum ,sau in functie de cine va ocupa pozitia de prim ministru ,se va implica sau nu in noul joc politic (in prima faza la referendumul initial UE nu s-a implicat) .

    • Quovadis, UE nu s-a implicat pentru ca nu i s-a permis de la Londra, nu din alta cauza. Bineinteles ca a vrut sa participe in campania turbata si plina de minciuni a referendumului, unde chiar acest cumatru Johnson a spus niste minciuni cu coarne, pentru care este si anchetat. UE ar fi putut da informatii exacte despre costurile brexit, insa executivul UK i-a interzis. Si-asa au inghitit englezii la avioane si televizoare de la javre de soiul lui Farage si Johnson asta, si s-au oprit fix in gard.

  2. Nu i s-a permis ca mod de exprimare , implica deja o atitudine comandata , ceea ce nu este real , putem doar spune ,a fost o rugaminte in acest sens , tinind seama de sondajele efectuate la data respectiva si care dadeau cistig de cauza taberei Anti -Brexit si premierului de atunci al M.B. – DAVID CAMERON.Acum datele problemei s-au schimbat si posibil ca atitudinea UE, sa se schimbe si ea . trebuie deja luat in calcul si refuzul tacit al Ue de a reprimi in alianta M.B.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.