G4Media.ro

Brexit-ul fără acord era cândva o glumă proastă a conservatorilor. Acum e…

Brexit-ul fără acord era cândva o glumă proastă a conservatorilor. Acum e un lucru serios

Boris Johnson își grăbește planul pentru o ispravă despre care analiștii au căzut de acord că va provoca un dezastru economic. Marea Britanie se joacă cu focul, avertizează The Guardian, într-o analiză preluată de Rador.

Brexit-ul fără acord a devenit brusc o chestiune serioasă. Nu mai este acum un exercițiu de emfază și de încordare a mușchilor. Boris Johnson e pe cale să impună o masivă sancțiune economică propriei sale țări. El se joacă cu focul: este o năzbâtie politică ce a luat o întorsătură extrem de gravă.

Este în mod evident o nechibzuință să presupui că un acord decent privind Brexit-ul se poate încheia înainte de termenul-limită de 31 octombrie. Politicienii pot sta pe bară, alții nu pot. Începând din martie, conservatorii au decis colectiv să înceteze a mai lucra în interesul țării și să se joace de-a care se sperie primul cu Bruxelles-ul. Nu le-a mers. Guvernul face acum planuri pentru criză.

Perspectivele sunt sumbre. Institute for Government [grup de reflecție specializat pe buna guvernare – n.trad.] avertizează că nu există vreun buton magic, nici un fel de „[Brexit] fără acord[, dar] gestionat”, care să se ocupe de haosul de la frontiere pe 1 noiembrie. Măsurile de urgență privind camioanele, avioanele comerciale, turismul și imigrația se vor afla în întregime la mila UE – întrucât Regatul Unit va deveni brusc, peste noapte, un „stat străin”. Va trebui să fim foarte amabili cu Bruxelles-ul. Până și măsurile acum în vigoare privind serviciile financiare și aviația sunt strict temporare. Chiar și niște „controale tehnologice” rudimentare în privința circulației camioanelor vor necesita o enormă infrastructură de certificate, poduri rulante și camere de supraveghere, depozite pentru inspecție și puncte de taxare. Nici măcar unul dintre aceste aspecte nu este cât de cât aproape de a fi implementat. 16.000 de funcționari vor trebui puși la muncă pentru treaba aceasta, și încă până în octombrie. Este ceva imposibil.

Confederația Industriei Britanice (CBI) a propus 200 de măsuri care să reglementeze relațiile comerciale cu UE. Se apropie o furtună economică, în care noi „probabil că tot vom pierde bucătăria, dar am putea salva dormitorul”, a afirmat șeful adjunct al CBI, Josh Hardie. Vauxhall [producător de automobile – n.trad.] pare decis să-și mute uzina din Ellesmere Port în UE. Mii de locuri de muncă o vor urma cu siguranță. Johnson, care acum ar trebui să negocieze frenetic cu Dublinul ori Bruxelles-ul, este plecat în turneu electoral prin Scoția și Țara Galilor. Acum își ia în derâdere propria predicție cum că șansele pentru un Brexit fără acord sunt „una la un milion”.

Ironia Brexit-ului este aceea că va necesita o consolidare gravă a puterii și centralizării guvernamentale. Irlanda de Nord va trebui să revină la statutul de colonie britanică sub controlul direct al Londrei. După cum se întâmplă în toate regimurile care au economii supuse sancțiunilor, Johnson va trebui să-și întrețină popularitatea aruncând cu bani înspre Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Curând el va cheltui miliarde pentru a salva agricultori și producători de oțel și automobile amenințați de faliment. Regatul va reveni la naționalizarea dinaintea pieței unice.

Ar fi rezonabil ca adepții Brexit-ului să obiecteze cum că unele dintre cele afirmate mai sus sunt exagerate. După cum jenant a demonstrat la BBC în dimineața aceasta și secretarul de externe Dominic Raab, ce nu pot ei să facă este să ne indice vreun avantaj. Un studiu realizat de The Economist în privința modelelor de Brexit nu a identificat nici unul care să aibă efecte pozitive pe termen mediu, cu excepția unuia al adepților Brexit care presupune absența taxelor vamale de import, ceea ce este de neconceput. Cât despre ideea că cineva ar „prelua înapoi controlul” comerțului cu SUA, este hilară. Cumva, esența acordului tranzitoriu încheiat de Theresa May trebuie reînviată. Lucru ce pare să depășească abilitățile – ori disponibilitatea – actualului premier.

Ieșirea abruptă din întreaga comunitate economică a Europei nu a făcut vreodată obiectul referendumului. Și nu reprezintă nici voința parlamentului britanic, rămas acum fără coloană vertebrală. A devenit un talisman al machismului din interiorul Partidului Conservator. Este o glumă proastă care, în lumea afacerilor, ar constitui neglijență criminală.

Articol de Simon Jenkins / Traducere: Andrei Suba

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Curând ar putea deveni evident că cel mai puțin dezavantajos acord este cel negociat de May, acord care a fost respins vehement de parlament de trei ori. For fun, hai să presupunem că ruleta rusească jucată de Johnson are următorul obiectiv secret : prin fluturarea unui brexit fără acord ( no deal ) și prin aceasta, aducerea în discursul public al efectelor catastrofale ale unei atari soluții, speră să obțină avantaje materiale din partea Uniunii ( eliminarea backstopului NU este un avantaj, ea ar complica lucrurile și mai mult ) . Chiar dacă nu obține nimic , încă poate solicita, în extremis, un nou vot în parlament pentru acceptarea acordului negociat de May. Evident, habar nu am ce vrea, dar cred că varianta cea mai puțin proastă ar fi cea presupusă de mine.

  • Interesant. Ar fi oarecum ipocrit sa ceara pe deoparte respectarea democratiei si a votului popular de a iesi din UE, dar sa ignore votul Parlamentului. Nu ca nu l-as vedea in stare sa faca asta.

   Exista si o varianta mai rea din punct de vedere economic si financiar decat no-deal, adica aceea a incertitudinii si a amanarii la nesfarsit a oricarei decizii. Nu o vad ca o tactica, mi se pare in sfarsit o asumare de pozitie pentru a le da timp companiilor private sa se pregateasca adecvat pentru impactul acestei abordari. O chestiune facuta din necesitate pragmatica.

 2. Textul arata foarte clar, doar o parte din ceea ce se poate intimpla in cazul unui BREXIT fara acord si asta este cea mai fericita varianta . Va imaginati ce se va intimpla in cazul in care UE trece la represalii , gen embargo total . Ramin insa la ideea ca toata discutia se rezuma , la a scoate din mintea oamenilor ideea de nonbrexit si de a aduce ca tema principala, in cazul unui referendum, doar brexit cu acord versus brexit fara acord . Totodata cred ca vor fi si alegeri anticipate , pentru a permite efectuarea brexitului in conditii de maxima legalitate,legalitate oferita de o decizie populara . Restul este doar o incercare politica, facuta de premier, pentru a maximiza votul popular in favoarea partidului Conservator ,care deja a acumulat 3-4 procente in defavoarea partidului , lui FARAGE. Discutiile initiate de premier si deplasarile in teritoriu , sustinute de promisinui materiale ,nu sunt o noutate . Au mai incercat si altii sa faca asta . Indiferent de promisiunile facute ,trebuie inteles cum ca apartenenta la UE ,a facut ca cele trei mari componente Scotia ,Tara Galilor si deja membra a UE, Republica Irlanda, sa inregistreze un nivel de trai neatins pina in prezent si sa induca in populatie, notiunea de putere (notiune data de apartenenta la UE) si mai ales notiunea de alegere personala, la nivel de comunitate ,a deciderii propriului destin . Nu este putin lucru, atunci cind sute de ani ai fost strict la cheremului Londrei . Istoria chiar daca poate fi acceptata, niciodata nu poate fi uitata . Toata omenirea intelege, ce uriasa povara a trebuit sa suporte Germania ultimelor decenii , si cum din – monstrul- absolut al omenirii a trebuit sa devina sub obladuirea acestei de neegalat in istoria recenta a lumii -Doamna MERKEL- .Astazi cind vorbim , Germania este -PACIFISTUL -absolut al omenirii . Ideea ce se doreste a fi indusa in mintea populatiei britanice de catre noul premier si asteptarea premeditata ca UE sa faca un pas in fata si sa accepte niste spuse ,deocamdata la televizor , nu poate fi acceptata nici de UE si nici de populatia MB .Tratatul in sine a fost deja negociat si credinta ca negocierea poate fi reluata fara a se tine seama de cerintele UE sunt fara speranta de realizare. Un tratat nu are doar o parte si nu poate fi discutat doar ca cerinta a unei singure parti . Premirul MB reuseste insa prin aceasta manevra, sa elimine din discutia publica un posibil nonbrexit si astefel decizia finala populara de brexit cu acord ,va face posibila in timp, functie de situatiile ivite o noua intelegre intre UE si MB. Pina atunci insa este drum lung .

 3. Sub motivul unui razboi cu Iranul .Anglia va renunta frumos la Brexit fara ai fi stirbita mindria .Asa ca mare lucru ca tensiunile din Golf sa nu creasca in urmatoarele luni .

 4. Numai Rusia si cu oligarhii englezi vor Brexit.

  • Bine Gigele, acum fugi la casierie supa copeici.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.