G4Media.ro

Brexit: Juncker semnalează că UE nu va negocia alt acord cu Marea…

Brexit: Juncker semnalează că UE nu va negocia alt acord cu Marea Britanie. ”Time is almost up”

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a semnalizat într-un comunicat de presă că executivul UE nu va negocia alt acord cu Marea Britanie după ce înțelegerea dintre Londra și Bruxelles a picat la vot marți seară în Parlamentul European.

Mai mult, Juncker arată că ”timpul aproape a expirat”, aluzie la termenul extrem de strâns până la ieșirea din UE, programată pentru 29 martie.

Juncker arată că UE va continua procesul de ratificare a acordului refuzat deja de Parlamentul UK, semn clar al lipsei de disponibilitate pentru negocierea unui alt acord.

”Riscul unei ieșiri dezorganizate a Marii Britanii a crescut după votul din această seară. Deși nu ne dorim asta, Comisia Europeană va continua planul de rezervă. Cer Marii Britanii să își clarifice intențiile cât mai rapid posibil. Timpul aproape a expirat”, arată Juncker în comunicatul citat.

Reamintim că Parlamentul Marii Britanii a respins marți seară acordul pentru Brexit negociat de guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Acordul a fost respins cu o majoritate covârșitoare, 432 contra și 202 pentru, ceea ce arată o înfrîngere istorică pentru premier. E posibil ca în zilele următoare opoziția laburistă să încerce o moțiune de cenzură împotriva premierului May.

Problema uriașă pentru Marea Britanie e în acest moment lipsa unei înțelegeri cu UE. Regatul Unit, care ar trebui să iasă din UE pe 29 martie, a intrat în teritorii necartografiate: nu are un acord de comerț cu UE, dar nici cu alte state, nu are acord privind cetățenii britanici care trăiesc în UE, nu are un acord privind drepturile milioanelor de cetățeni UE care lucrează în Marea Britanie.

Comunicatul integral (Engleză):

I take note with regret of the outcome of the vote in the House of Commons this evening.

On the EU side, the process of ratification of the Withdrawal Agreement continues.

The Withdrawal Agreement is a fair compromise and the best possible deal. It reduces the damage caused by Brexit for citizens and businesses across Europe. It is the only way to ensure an orderly withdrawal of the United Kingdom from the European Union.

The European Commission, and notably our Chief Negotiator Michel Barnier, has invested enormous time and effort to negotiate the Withdrawal Agreement. We have shown creativity and flexibility throughout. I, together with President Tusk, have demonstrated goodwill again by offering additional clarifications and reassurances in an exchange of letters with Prime Minister May earlier this week.

The risk of a disorderly withdrawal of the United Kingdom has increased with this evening’s vote. While we do not want this to happen, the European Commission will continue its contingency work to help ensure the EU is fully prepared.

I urge the United Kingdom to clarify its intentions as soon as possible.

Time is almost up.

Foto: Comisia Europeană

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Corect! Nu stam inca inca un an sa negociem un exit ca apoi sa vedem ca iar se suceste GRB. Mai sunt si alte probleme de rezolvat in UE, pana nu crapa. Nu accepta acordul negociat, atunci nu e Brexit.

  2. No baietzi, e timpul sa acceptati ca ati luat o prin porumb, lasati naibii brexitul, cereti va scuze, si inapoi ca avem treaba. V ati dat seama ca EU fara voi o mai duce, dar voi fara UE sunteti in kko.

  3. Bine dle Juncker ! Nici cand aveti „criza de sciatica”cronica si treceti pe pilot automat nu dati o secunda in gropi ca Noaptea Mintii !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.