G4Media.ro

BREAKING Vladimir Putin anunță mobilizarea parțială: Acum vorbim și de un șantaj…

Sursa foto: AFP / POOL / Yuri KADOBNOV

BREAKING Vladimir Putin anunță mobilizarea parțială: Acum vorbim și de un șantaj nuclear al Occidentului, vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra/ Vrem să eliberăm de neonaziști Donbasul, Herson, Zaporojie

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, semnarea decretului privind mobilizarea parțială și a afirmat că Rusia va folosi „toate armele” pentru a se apăra, acuzând aliații NATO că „șantajează” Moscova cu utilizarea armelor nucleare.

Discursul integral al lui Vladimir Putin:

Dragi prieteni!

Tema discursului meu este situația din Donbas și mersul operațiunii militare speciale pentru eliberarea acestui teritoriu de regimul neo-nazist, care a preluat puterea în Ucraina în 2014, ca urmare a unei lovituri de stat armate.

Mă adresez astăzi vouă: tuturor cetățenilor țării noastre, oamenilor de diferite generații, vârste și naționalități, oamenilor din marea noastră Patrie, tuturor celor care sunt uniți de marea Rusie istorică, soldaților și ofițerilor, voluntarilor care luptă acum pe linia frontului şi se află pe postul de luptă, fraților și surorilor noastre – locuitorilor republicilor populare Donețk și Lugansk, ai regiunilor Herson și Zaporojie și din alte zone eliberate de regimul neo-nazist.

Este vorba despre pașii necesari, urgenţi pentru apărarea suveranităţii, securităţii și a integrităţii teritoriale a Rusiei, despre susținerea dorinței și a voinței compatrioților noștri de a-și determina singuri propriul viitor și despre politica agresivă a unei părți din elitele occidentale, care se străduiesc cu toată puterea lor să-și mențină dominația, iar pentru aceasta încearcă să blocheze, să suprime orice centre suverane independente de dezvoltare pentru a continua să-și impună grosolan propria voință altor țări și popoare, să-şi planteze pseudo-valorile.

Scopul acestui Occident este de a slăbi, de a diviza și, în cele din urmă, de a distruge țara noastră. Ei spun deja direct că în 1991 au reușit să destrame Uniunea Sovietică, iar acum a sosit momentul pentru Rusia însăși, ca ea să se dezintegreze în multe teritorii și regiuni ostile de moarte între ele.

Și planifică astfel de planuri de mult timp. Au încurajat bandele de teroriști internaționali din Caucaz, au avansat infrastructura ofensivă a NATO aproape de granițele noastre. Ei au făcut din rusofobie totală arma lor şi timp de decenii au alimentat intenționat ura față de Rusia, în primul rând în Ucraina, pe care au pregătit-o pentru soarta unui cap de pod antirusesc, iar poporul ucrainean însuși a fost transformat în carne de tun și împins la război cu țara noastră, dezlănțuindu-l – acest război – încă din 2014, folosind forțele armate împotriva populației civile, organizând un genocid, blocade, teroare împotriva oamenilor, care au refuzat să recunoască puterea apărută în Ucraina ca urmare a unei lovituri de stat.

Și după ce actualul regim de la Kiev a refuzat, în mod public, o soluție pașnică a problemei Donbasului și, în plus, și-a anunțat pretențiile asupra armelor nucleare, a devenit absolut clar că un nou atac, așa cum s-a mai întâmplat de două ori înainte, la scară largă asupra Donbasului era inevitabil. Iar apoi, la fel de inevitabil, ar fi avut loc un atac asupra Crimeii Ruse – asupra Rusiei.

În acest sens, decizia privind desfăşurarea operațiunii militare preventive era absolut necesară și singura posibilă. Principalele sale scopuri – eliberarea întregului teritoriu al Donbasului – au fost și rămân neschimbate.

Republica Populară Lugansk (LNR) a fost deja aproape complet curăţată de neonazişti. Luptele în Republica Populară Donețk însă continuă. Aici, timp de opt ani, regimul de ocupație de la Kiev a creat o linie profund eșalonată de fortificații pe termen lung. Atacul lor frontal ar fi dus la pierderi grele, așa că unitățile noastre, precum și subunitățile militare ale republicilor Donbas, acționează sistematic, competent, folosesc tehnica, protejează personalul și eliberează pas cu pas pământul Donețkului, curăță orașele și localităţile de neo-naziști, acordă asistență oamenilor pe care regimul de la Kiev i-a transformat în ostatici, în scuturi umane.

După cum știți, la operațiunea militară specială participă militari profesioniști care servesc pe bază de contract. Formațiunile de voluntari se luptă și ele umăr la umăr cu ei: oameni de diferite naționalități, profesii, vârste – adevărați patrioți. La chemarea inimii lor, au venit în apărarea Rusiei și a Donbasului.

În acest sens, am dat deja dispoziţii Guvernului și Ministerului Apărării în întregime și în cel mai scurt timp posibil de a stabili statutul juridic al voluntarilor, precum și al luptătorilor subunităților din republicile populare Donețk și Lugansk. Acesta ar trebui să fie același cu cel al militarilor obișnuiți din Armata rusă, inclusiv la capitolul material, al sprijinului medical și al garanțiilor sociale. O atenție deosebită trebuie acordată organizării aprovizionării formațiunilor și detașamentelor de voluntari ale miliției populare din Donbas cu tehnică și echipamente.

În cursul îndeplinirii principalelor sarcini de apărare a Donbasului, trupele noastre, pe baza planurilor și a deciziilor Ministerului Apărării și ale Statului Major General privind strategia generală de acțiune, au eliberat de neonaziști teritorii importante din regiunile Herson și Zaporojie și o serie de alte raioane. Ca urmare a acestui lucru, s-a format o linie extinsă de contact de luptă, care este de peste o mie de kilometri.

Ce vreau să spun public astăzi pentru prima dată. Deja după începerea operațiunii militare speciale, inclusiv a negocierilor de la Istanbul, reprezentanții Kievului au reacționat foarte pozitiv la propunerile noastre, iar aceste propuneri au vizat în primul rând asigurarea securității Rusiei și a intereselor noastre. Dar, evident, că soluția pașnică nu a fost pe placul Occidentului, prin urmare, după ce s-a ajuns la anumite compromisuri, Kievului i s-a dat de fapt ordin direct de a rupe toate acordurile.

Ucraina a început să fie dotată cu arme și mai mult. Regimul de la Kiev a lansat noi bande de mercenari și naționaliști străini, unități militare antrenate la standardele NATO și sub comanda de facto a consilierilor occidentali.

Concomitent, în cel mai dur mod a fost întărit pe întreg teritoriul Ucrainei regimul de represiune împotriva propriilor cetățeni, care a fost instituit imediat după lovitura de stat armată din 2014. Politica de intimidare, teroare și violență capătă din ce în ce mai multe forme de masă, teribile şi barbare.

Vreau să subliniez: știm că majoritatea oamenilor care trăiesc în teritoriile eliberate de neonazişti, iar acestea sunt, în primul rând, ținuturile istorice ale Novorossiei, nu vor să ajungă sub jugul regimului neonazist. La Zaporojie, în regiunea Herson, în republicile Lugansk și Donețk, ei au văzut și văd atrocitățile pe care neonaziștii le fac în zonele ocupate din regiunea Harkov. Urmaşii lui Bandera și ucigaşii naziști omoară oameni, îi torturează, îi aruncă în închisoare, reglează conturi, reprimă, chinuiesc civili.

În republicile populare Donețk și Lugansk, în regiunile Zaporojie și Herson trăiau înainte de izbucnirea luptelor peste șapte milioane și jumătate de oameni. Mulți dintre aceştia au fost nevoiți să devină refugiați, să-și părăsească casele. Iar cei care au rămas – aproximativ cinci milioane de oameni – astăzi sunt supuși la foc constant de artilerie și rachete de către militanții neonazişti. Aceştia bombardează spitale și școli, organizează atacuri teroriste împotriva civililor.

Nu putem, nu avem niciun drept moral de a lăsa oamenii apropiați noi să fie sfâșiați de călăi, nu putem decât să răspundem dorinței lor sincere de a-și determina propria soartă.

Parlamentele republicilor populare din Donbas, precum și administrațiile militaro-civile ale regiunilor Herson și Zaporojie, au luat decizia desfăşurării referendumurilor privind viitorul acestor teritorii și ni s-au adresat nouă, Rusiei, cu cererea de a sprijini un astfel de pas.

Permiteți-mi să subliniez: vom face totul pentru a asigura condiții sigure pentru organizarea referendumurilor, astfel încât oamenii să își poată exprima voința. Și vom sprijini decizia privind viitorul lor, care va fi luată de majoritatea locuitorilor din republicile populare Donețk și Lugansk şi din regiunile Zaporojie și Herson.

Dragi prieteni!

Astăzi, Forțele noastre Armate, așa cum am spus deja, operează pe linia de contact de luptă, care depășește mia de kilometri, opun rezistenţă nu numai formațiunilor neonaziste, ci de fapt întreagii mașinării militară a Occidentului colectiv.

În această situație, consider necesar să luăm următoarea decizie – şi aceasta este pe deplin adecvată amenințărilor cu care ne confruntăm – și anume: pentru apărarea Patriei Mamă, a suveranităţii și integrităţii teritoriale a acesteia, pentru asigurarea securităţii poporului și a oamenilor din teritoriile eliberate, consider necesară susținerea propunerii Ministerului rus al Apărării și a Statului Major General al Rusiei de a efectua mobilizări parțiale în Federația Rusă.

Repet, vorbim în mod concret de mobilizare parțială, adică doar cetățenii care se află în prezent în rezervă, mai ales cei care au servit în cadrul Forțele Armate, au anumite specialități militare și experiență relevantă, vor fi supuși conscripției.

Cei chemați în serviciul militar vor urma în mod obligatoriu o pregătire militară suplimentară, ținând cont de experiența unei operațiuni militare speciale, înainte de a fi trimiși în unități.

Decretul de mobilizare parțială a fost semnat.

În conformitate cu legea, cele două camere ale Adunării Federale – Consiliul Federației și Duma de Stat – vor fi informate, oficial, despre acest lucru astăzi prin scrisori.

Activitățile de mobilizare vor începe de astăzi, 21 septembrie. Dispun șefilor de regiuni să acorde toată asistența necesară activității comisariatelor militare.

În mod special aș dori să subliniez că cetățenii Rusiei chemați la serviciul militar prin mobilizare vor primi statutul, plățile și toate garanțiile sociale ale personalului militar, care servește în baza unui contract.

Voi adăuga că Decretul de mobilizare parțială prevede și măsuri suplimentare pentru îndeplinirea ordinului de apărare a statului. Șefii întreprinderilor din industria de apărare sunt direct responsabili pentru rezolvarea sarcinilor de creștere a producției de arme și echipamente militare și de desfășurare a capacităților de producție suplimentare. La rândul lor, toate problemele legate de asigurarea sprijinului material, de resurse și financiar pentru întreprinderile de apărare trebuie soluționate imediat de către Guvern.

Dragi prieteni!

În politica sa agresivă antirusă, Occidentul a depășit toate limitele. Auzim constant amenințări la adresa țării noastre, a poporului nostru. Unii politicieni iresponsabili din Occident nu vorbesc doar despre planuri de organizare a livrărilor de arme ofensive cu rază lungă de acțiune către Ucraina – sisteme care vor permite să aplice lovituri asupra Crimeii și a altor regiuni ale Rusiei.

Astfel de lovituri teroriste, inclusiv cu utilizarea armelor occidentale, sunt deja efectuate asupra localităţilor de graniță din regiunile Belgorod și Kursk. În timp real, folosind sisteme moderne, avioane, nave, sateliți, drone strategice, NATO efectuează acţiuni de recunoaștere în tot sudul Rusiei.

Washington, Londra, Bruxelles împing direct Kievul spre mutarea operațiunii militare pe teritoriul nostru. Fără să se mai ascundă, ei spun că Rusia ar trebui învinsă prin toate mijloacele pe câmpul de luptă, urmată de privarea de orice suveranitate politică, economică, culturală, în general, cu jefuirea completă a țării noastre.

A fost lansat și șantajul nuclear. Este vorba nu numai despre bombardarea centralei nucleare Zaporojie, încurajată de Occident, care amenință cu o catastrofă nucleară, ci și despre declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai principalelor state NATO despre posibilitatea și permisiunea folosirii armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei – a armelor nucleare.

Celor care își permit să facă astfel de declaraţii despre Rusia, aș vrea să le reamintesc că țara noastră dispune şi ea de diverse mijloace de distrugere, iar în privinţa unor componente – chiar mai moderne decât cele ale țărilor NATO. Și dacă integritatea teritorială a țării noastre va fi amenințată, cu siguranță vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a apăra Rusia și poporul nostru. Aceasta nu este o cacealma.

Cetăţenii Rusiei pot fi siguri că integritatea teritorială a Patriei noastre, independenţa şi libertatea noastră vor fi asigurate – subliniez din nou acest lucru – cu toate mijloacele de care dispunem. Și cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că roza vânturilor se poate întoarce în direcția lor.

Este în tradiția noastră istorică, în destinul poporului nostru, să-i oprim pe cei care luptă pentru dominația lumii, pe cei care amenință cu dezmembrarea și înrobirea ţării noastre, a Patriei noastre. O face şi acum – și așa va fi şi în viitor.
Cred în sprijinul vostru.

Sursa> http://kremlin.ru/events/president/news/69390
Traducerea: Svetlana Sîrbu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

131 comentarii

 1. pana la Craciun, e gata.. ca nea Nicu.

  • pentru ca smecherasii din fsb si prietenii de furaciuni ai lui putinel sa poata sa isi trimita panaramele de copii afara din rusia sa nu riste sa fie recrutati din greseala si sa ajunga pamant de floarea soarelui in Ucraina !!!

   restul rusilor pot muri ca prostii ca nu conteaza pentru putin daca sandramaua se prabuseste cat timp el, banii si familia lui sunt in siguranta !
   ba a mai si dat ordin ca cei care se retrag sau dezerteaza sa fie executati sumar, pe loc de detasamentele speciale fsb si de teroristii ceceni veniti la furat.
   daca accepta si asta atunci rusii ori sunt prosti ori sunt prosti !!!

 2. Delirium tremens, Ucraina își va recupera toate teritoriile iar rusii nu vor putea face nimic pentru ca deja au pierdut.

 3. Practic i-a bagat obligatoriu pe aia „eliberati” in masina de tocat carne.

  • Stai să-l vezi și pe Orb : „UE s-ar putea destrăma pana in 2030, iar politica economica a Ungariei va fi organizata după modelul capitalismului de stat chinezesc, a anunțat premierul Ungariei, Viktor Orban, in cadrul unui eveniment public la Kotcse, in Ungaria.” 😂😂😂
   E adevarat, băi Isti ?

 4. De parcă se poate rezolva cu mii de răcani antrenați 3 zile, fără să pună mâna pe arme. Putin e în lumea lui, nu mai are treabă cu realitatea.

  • Tu habar nu ai ce inseamna mobilizare partiala!!! Doar rezervistii sunt inrolati!!
   E vai de capul vostru , da de dat din gura nu va intrece nimeni!!

  • tu vb? un troll distrus? A LU PIGUS forever!!!

  • @…..etc : Și rezerviștii ăia ce pregătire militară au? Putin n-a fost în stare să aibă o armată eficace formată din tineri fără vreo obligație iar tu-ți închipui că un rezervist o să-și lase nevasta, copii, obligațiile de serviciu și familiale pentru a-i satisface orgoliuli de țar al lui Putin, a-l spăla pe Putin la cur?

  • Bai etc. Si eu sunt rezervist. Doar ca am tras ultima oara cu un pistol mitraliera acum 30 de ani si acum am burta si obosesc daca alerg dupa tramvai. Iti dai seama ce soldat profesionist ar iesi din mine?

  • Cuvantul rezervist iti spune ceva? Bine, banuiesc ca n-ai facut armata deci trebuie sa cauti in Dex. Dilema mea este cum reusesc sa scrie unii fara conexiune stabila cu creierul

  • Baga rezerviști acum, armata aia smechera și pregătită tot n-o scoate…

  • Dilema ta e cum supraviețuiești căderii lui Putin, va fi haos la tine în Rusia.

  • terminati bai prostilor cu povestile despre profesionalismul rezervistilor rusi.

   pai fraierilor la rusi rezervist e orice barbat peste 20 de ani. pentru ca la ei armata e obligatorie !

   si daca voi spuneti ca 20 gloante trase in 2 ani de armata si pasul de defilare repetat non-stop te fac soldat profesionist atunci e clar de ce e armata rusa ciuca batailor in fata ucrainienilor motivati si bine echipati !
   da, da bine la defilari dar pe teren ne-am lamurit toti.nici 5 la 1 in aparare nu sunt in stare de nimic.
   ultrasii dintr-o galerie de fotbal sunt mai periculosi decat un BTG rusesc. si mai bine echipati looooooool.

  • Rezervist, adica oricine a facut stagiul militar, iar in Rusia stagiul militar este obligatoriu… deci practic pot lua pe orcine.

 5. Disperarea are chipul tau! Si al pretenului Viktorash! :))

 6. Mai multi rusi care vor trece la Marele Spirit. Pacat de crimele pe care le vor comite suboamenii astia pentru un dictator dement.

 7. Puie Mutin! Noi le avem mai mari decat voi, asadar razboiul este pierdut din start pentru rusi. Cine va ameninta bre nuclear? In mintea voastra bolnava!

 8. „Ați văzut barbarismul neonaziștilor.” …
  garantat mister dictatore Putin, da!
  Umanitatea a vazut barbarismul tiraniei dictaturii neonaziste Putin, dictatura care a planuit furt de teritoriu geo-strategic si genocid!

  Traim in anii mall-ului si touch screen-ului dar intr-o parte a Europiei, astazi, in secunda asta, un stat cr!m!nal, Rusia sub Putin, s-a dezlantuit in adevarata splendoare si asigura omenirii ce stie mai bine: genocid si furt de teritoriu!

 9. cr.i.m.i.n.a.l.u striga c.r i. Mi. Na.l.ii….🤬🤬🤬🤬🤬🤬toti vitejii muscali din comentarii la arme fraierilor…🥵🥵🥵🥵carne dă tun păntru 💩💩💩💩putler💩💩💩💩💩…😬😩🫤😵😮😬😩🫤😵😮😬⚰️⚰️⚰️⚰️⚰️⚰️⚰️⚰️

 10. Pt Ucraina nu se mai poate face nimic!!! Ze.lea este principalul vinovat!!!
  Totusi haideti sa salvam lumea, nu mai este o gluma!!!
  Occidentul , in al 12 ceas, sper ca va realiza ce a facut!!!
  Treziti va!!!!!!

  • Nu trăim pe aceeași planetă cu voi, bolșevicii, definitiv ! 🤣🤣🤣

  • Fraților !!! A venit clipa cand a sosit ceasul !!!
   Treziti-va !!!
   Culca-te la loc ba Cioby. E prea devreme pentru trollaj, e inca intuneric in grota.

  • Mănânci căcat.

  • Mw1333333 baaaaa!

  • Pomisor, daca in mintea ta asta este o gluma mi am pierdut speranta!!!
   Trollajul e trollaj, aici nu mai este o joaca , milioane vor murii!!!
   Imi pare rau pt ignorantii , dar imi pare si mai rau pt cei fara de vina!!!!

  • Da ma ne trezim, in 2014 am dormit.
   Mobilizare partiala dar adunam rezervele.
   Incearca sa se salveze. Este prea tarziu.
   In 2022 sunt razboaie ale liderilor religiosi si a nebunilor.

  • milioane de rusi adica! deci tu sustii atacuri nucleare si tot tu tipi ca aoleo vor muri milioane. asa arata un sociopat, ca tine! a lu pigus losere!

  • Bravo ba Cioby, esti un mare umanist.
   Sunt convins ca de-aia scrii ce scrii pe aici.
   Ti se rupe suflețelul de grija amaratilor care vor fi trimisi de Putin drept carne de tun, rezervisti ca Rambo care stiu ei cum e sa lupti cu arme din anii ’70 contra unei armate moderne.
   Occidentul e de vina.

  • Nu va fi război, cel mult o bătaie bună 😂😂😂

 11. Un bătrân senil, înconjurat de lași și de avari… nebunul e in stare sa apese butonul rosu sa scape de dușmanii închipuiți ai unui popor care vrea doar pace.

 12. Hai cu nucleara ca să va radem de pe fata pământului. Pana și prietenii voștri chinezi si-au luat mâna de pe voi. Nu aveți oricum curaj, fugiți ca potarnichile din fata glorioase armate Ucrainiene care își va recupera TOATE teritoriile

 13. @cel care nu pricepe. Esti atat de 1d10t incat te amuza moartea si suferinta? Atunci valea pe front, acolo o sa ai parte de suferinta si de moarte, deci o sa razi cu hohote.

 14. Aștept ziua în care acest schizofrenic o sa se arunce de la fereastră. În stil rusesc. A luat-o pe ulei mai ceva ca Hitler. Dovada vie ca mandatele în funcții publice trebuie limitate la max 8 ani.

 15. Putin parca e la Romania TV, expune o realitate paralela si in oglinda. Ma mir ca n-a zis ceva si de rezisti si n-a amenintat-o pe Clotilde.

 16. Pasul 1 a fost facut. Din pacate, atata timp cat va fi la putere (el sau Medvedev) va urma pasul 2: lovituri nucleare. Incet, incet, vom ajunge la razboi nuclear. Sa speram ca nu va fi generalizat. Macar murim repede.
  Devine Hitler, cu adevarat Hitler.

  • Individul asta, pe care il vezi capabil de un armagedon nuclear, a avut grija sa isi retraga iahtul din portul din Germania, unde era in reparatii, pe 9 februarie 2022, cu doua saptamani, inainte de a invada Ucraina. Ii era frica sa nu il piarda.

   Cam asta spune tot despre dorinta lui sau a oligarhilor din jurul lui de a distruge intreaba planeta, cu ei in varf.

  • Mințiți de mult că se ajunge la nucleare.

 17. Ai băut după Simion bai nebunule? Ai făcut secs cu Sosoaca? Iti aprinde Iliescu și ție lumânarea 🤣

 18. Războiul este pace.
  Libertatea este sclavie.
  Ignoranta este putere.

 19. Cu alte cuvinte, rusilor veniti de luati lumina …lumina vesnica de la cazan.
  Ce inseamna mibilizare partiala?? Adica rusii pot refuza serviciul militar, inca?? 😁😅

  • E virba soar de rezervisti..or fi buni de ceva, or fi multi??? Tot carne de tun vor ajunge.

  • Ia sa vedeti voi acum exodul rusilor.. fuga fuga in China si Ucraina.. Putin nici nu stie ce surpriza il asteapta!! Rusii nu sunt chiar atat de dezinformati..vor sti ca pentru a supravietui „operatiunii speciale” va trebui sa fuga din Rusia

 20. Asa arata dementa in forma ei cea mai pura.

 21. Minciuni de la un cap la celalalt, cei care santajeaza cu arme nucleare sunt chiar ei. Swamana teribil de mult propaganda astuia cu cea pe care o vedem mereu la Antena 3 si RTV, cred ca astia de pe acolo se inspira.

  • Mai conteaza cine minte??? Sunteti lov.iti la cap??
   Mai conteaza cine are dreptate si cine nu???
   Tot ce conteaza este punctul in care s a ajuns!!
   Rusia nu mai poate da înapoi , nu mai joaca la ca.cialma, este ori la bal ori in mormant!!!
   Sa vedem miscarea occidentului, acum se vede daca iubeste viata asa cum o stim cu totii, sau asta e finalul!!!

  • @…etc, intr-o lume alta decat cea pe care si-o imagineaza sosoaca, DA, conteaza cine minte, cine fura, cine este vinovat etc!

  • nu e vorba de rusia ci de putin.

   cine mai crede amenintarea cu armele nucleare rusesti cand alea sunt mai vechi cu vreo 30-50 de ani decat Kindjal-urile care au picat tot in rusia in loc de Ucraina !
   nici un rus nu se va sinucide pentru putin, mai ales oligarhii si fsb-istii care au familii in occident si miliarde de protejat !!!

   rusii cand vor vedea ca trebuie sa moara si cei din Moscova si St. Petersburg se vor inghesui sa paraseasca tara mama sau sa scape de putin.
   mai ales ca a fost facut public decretul prin care putin la fel ca stalin a legiferat impuscarea rusilor care se retrag fara ordin sau dezerteaza !

   cineva va disparea: ori putin ori poporul rus. rusii pot alege.
   pentru noi ceilalti e tot una, lumea va fi mai buna dupa asta !

 22. Ne-au inghetat chilotii ! Ha ha ha !

 23. si pe mine, mai ales cand vad trolii ca tine cum continua sa duca o lupta pierduta pe siteul asta. ma rog la un loser ca tine ce pretentii sa ai….dupa nick se vede.

 24. „baietii” care rad de mobilizarea rezervistilor din rusia, sau se indoiesc de capacitatile lor, ignora faptul ca in ucraina este mobilizare generala inca din 24 februarie.

  • Rezervisti sunt si „racanii neistruiti”, cum afirma unii „specialisti” de scriu pe aici, racani care au facut instructia cativa ani buni pe fronturile din Afganistan.

  • Da, așa este, 10 milioane de ucraineni își pot apăra patria la nevoie si există arme pentru ei! 😏

  • aia care si-au facut instructia in Afghanistan sunt oale si ulcele, abia urca scarile la bloc ! aia a fost acum 30 de ani.
   si daca ar fi in floarea varstei, razboiul din Afghanistan din anii 1970-1980 e evul mediu fata de razboiul modern.
   noi stim ca rusia a ramas atat dpdv al doctrinei cat si al armelor disponibile in anii 1970 dar nici sa trimiti sute de mii de oameni fara arme moderne si munitie sau cu veste antiglont din carton (ca fierul l-a furat putin si generalii) sa fie macelariti degeaba pe principiul ca nu are Ucraina atata munitie cati fraieri au rusii de sacrificat.

  • Bai baiatule, au plecat în 89 din Afganistan, trimit pensionarii pe front?

 25. carne de tun , carne de tun, carne de tun … averile lui putin si oligarhilor sunt bine mersi , ei stau la caldurica, cu bauturica, cu mancarica … carne de tun , carne de tun , carne de tun …

  • asta cu santajul nuclear din partea occidentului, nu e pentru oameni normali la cap care stiu cina a inceput cu amenintarile nucleare (deci nu pentru votantii AUR-de-la-rusi), e pentru rusi, ca sa se creeze o poveste sa justifice niste miscari prin preajma lansatoarelor

   cum au lansat aia ca america e de vina , ca au atacat ei ucraina, nu m-ar mira sa lanseze vreo racheta pentru ca americanii i-au fortat … iar ei niste victime nevinovate, au fost impinsi la atrocitati

 26. daca sunt asa entuziasti rusii tai de rand de ce nu s-au inghesuit la razboi pana acum???

 27. Imi este mila de voi sincer!!! De 3 ani v au spalat creierii cu pandemia, nu mai reusiti sa deosebiti pericolul imaginar de cel iminent!!!
  Poate asa o fi scris sa fie!!

 28. Imi este mila de voi sincer!!! De 3 ani v au spalat creierii cu pan.demia, nu mai reusiti sa deosebiti pericolul imaginar de cel iminent!!!
  Poate asa o fi scris sa fie!!

 29. Bolnav mintal.

 30. @andrei: pai cand il are ca idol pe 1d1otul/loserul planetei….

 31. Ce nu înțeleg berbecii e că mobilizarea vizează doar 1% din potențialul bazin de recrutare al Rusiei iar asta înseamnă totuși 300 mii de oameni. Gluma s-a cam terminat pentru comic și marionetele lui.

  • Ce nu înțeleg idioții utili ai Moscovei este că „operațiunea militară” trebuia să dureze 2-3 zile.

  • De ce așa puțini, rusule? De ce nu 1 milion? Sunteți patetici.

  • Ia fa un calcul simplu. Un rus normal, de 30-40 de ani. Are nevasta, doi copii, un frate, parintii inca in viata, probabil si socrii, cativa prieteni apropiati.

   Brusc, la fiecare rezervist mai sunt inca 10 oameni pe care, pana acum, ii durea, mai mult sau mai putin, in basca de „operatiunea speciala” din Ucraina. Si acum vad ca un om apropiat, din famile, se duce sa fie carne de tun prin Ucraina, ca sa o apere de „nazisti”. Fa calculele si vezi ce iti da. 3 milioane de rusi afectati direct.

   Daca Putin ar incerca maine sa mobilizeze 10% din „bazinul de recrutare”, adica vreo 3 milioane de oameni, eu zic ca nu il prinde nici Craciunul in Kremlin. Si stie si el asta.

  • Nu mai au ukrainenii fertilizator asa ca senilul de la kremlin le da o mana de ajutor.

 32. Pentru forumiștii agitați – fanii ambelor parți: dictatorul a vorbit pentru țăranii lui, nu pentru voi.

 33. „cel care ii va lua locul nu va face, din punct de vedere al Rusiei, concesii Ucrainei”

  Una e sa vrei, alta e sa si poti.

  Un razboi extins in Ucraina va macina armata ruseasca, aflata in inferioritate din punct de vedere tehnologic. Rusii vor compensa, ca intotdeauna, cu volumul. Nu o sa le pese de numarul de morti. Si s-ar putea sa castige, macar partial, confruntarea. Dar s-ar putea ca pana si amortita societatea ruseasca sa zica „pas” la un moment dat. Caci pana acum au murit mai mult „saracii” de prin republicile asiatice, nu locuitori din Moscova sau Sant Petersburg.

  Iar pe partea economica, e cale sigura ca Rusia sa ajunga o tara complet izolata, fara niciun fel de acces la partea vestica a lumii. Adica fara acces la tehnologie, fara sanse in a isi vinde gazele in Europa (unde au deja infrastructura necesara) si fara acces fizic in Europa (deja sunt acolo, aproape tot vecinii europeni au blocat granitele, doar Finlanda ii mai accepta). Cat o sa reziste Rusia in conditiile astea? In doi an e prabusita economic total. Vorbim de o economie mai mica decat economia Italiei, care e dependenta total de tehnologia vestica si de exporturile de hidrocarburi spre Europa.

  Ce arunca Putin pe masa acum sunt ultimele carti pe care le mai are, inainte de venirea iernii. Amenintarea cu un razboi nuclear nu mai e demult o carte credibila.

 34. Excelent, asa le place ucrainenilor, target-rich environment.

 35. Și cu mobilizare „parțială”, și fără, tot cu steagul NATO pe clădirea Kremlinului o să ajungeți!!!

 36. Cica „sa ne aparam teritouriul si partia” dar ei sunt pe teritoriul Ucrainei! :)))))
  De cand a inceput asa zisa „operatiune speciala” a tot amenintat cu arme nucleare si acuma ragaie ca NATO ameninta cu atac nuclear :))))

 37. Cred ca de acum e destul de clar ca urmaresc prelungirea acestui razboi pe o perioada cat mai lunga adica pana la iarna cand se asteapta ca oamenii sa protesteze si sa pice guvernele pro UE, SUA. Deci putem spune ca ei sunt mai concentrati pe destabilizarea statelor UE decat pe acest razboi, isi asuma sa piarda oameni atata timp cat isi vor face mai multi prieteni in Europa, de unde pot obtine mai mult decat un Nord Stream.

 38. Informatiile de mai jos sunt publice. Le gasiti pe net!
  USA: Potrivit Australian National Review, cele trei multinaționale americane Cargill, DuPont și Monsanto au cumpărat în total 17 milioane de hectare de teren agricol, ceea ce reprezintă 28% din terenul arabil din Ucraina.
  China: Xinjiang Production and Construction Corps a cumpărat 9% din faimoasele terenuri agricole fertile din Ucraina, echivalentul a 5% din teritoriul total al ţării, cu un contract de închiriere pe 50 de ani.

  37% DIN TERENUL ARABIL AL UCRAINEI este detinut de chinezi si americani. Oare ucrainienii amarati inrolati cu forta sa isi apere ,,tara” cunosc pentru ce mor? Stiu ei ca de fapt devin ingrasamant pentru ,,pamatul strabun” american si chinez? Slava Ucraina!!

  • ca peste 25% din bugetul militar rusesc a fost FURAT de putin si prietenii lui oligarhi, fsb-isti si generali ?
   asta conform procuraturii militare rusesti care a publicat procentul dar nu si la cine au ajuns banii !!!

   mai prosti ca rusii nu este nici un alt popor. cum puii mei sa faci sute de miliarde din exportul de gaz si petrol iar la 20 km de moscova sa nu ai gaz, curent, canalizare !
   la anul nici cartofi de vodca nu o sa mai aiba rusii. desi sunt un mare exportator de cartofi 95% din samanta de cartofi provine din … import din democratiile „decadente” unde se adapostesc amantele si copiii lui putin, lavrov, petrov, simoian, soloviov, shoigu, patrushev si ceilalti cu sute de miliarde furate din rusia.

  • Deci au cumpărat sau au închiriat (concesionat)? Or, asta nu înseamnă profit substanțial pentru Ucraina? Eu dacă vând ceva ce nu pot folosi o fac ca să ies în câștig. De ce rostogoliți marota asta, atât de răspândită și la noi în țară, de parcă străinii au venit să ne ia avuțiile, în loc să vedeți cine sunt cei care le vând și fac profit din aceste vânzări?

  • @dan – Bai danute bai, bai postacule, mai du-te de aici cu fake-urile tale ca nu vorbesti cu fratii dai deficienti. Hai ca am citit articolul cu pricina de pe Australian National Review, vezi ca nu sunt 17 milioane sunt 1,7 milioane si nu sunt cumparate ci sunt doar fonduri de investitie, da’, na, ce sa faceti si voi daca asta e slujba voastra.

  • Si, apropo de fake news-ul tau bai danute, cand te mai pun sefii tai sa scrii prostii, mai verifica ca te faci de ras, legislatia din Ucraina nu permite cumpararea de teren companiilor straine si persoanelor fizice straine.

  • Tre sa mai adaug pentru idi-otul zilei, postacul dan, ca legislatia din Ucraina nu permite cumparea de teren de catre companiile straine sau cetatenii straini, asa ca postacul danut ar trebui sa mai verifice si el draqului ce ii trimit sefii ca se face de ras pe aici.

  • si care e problema? discutam despre faptele prezente,nu despre ce a fost odata! ucrainienii ii pot trage la raspundere pe cei ce au vindut terenurile respective!

 39. Sunt 144 de milioane de rusi.
  Putin a incercat sa nu isi puna toata tara in cap, ci doar pe o mica parte de militari pensionari.
  De ce nu a anuntat mobilizare generala?
  Pentru ca zilele lui sunt numarate, in exterior nu este bagat in seama, in interior cu toate structurile lui ajunge ca Ceausescu. In ziua cand a fost un atentat la Zelenski a fost un atentat si la el.
  Este o veste buna, cu cat se agita apele mai repede cu atat se termina mai rapid.
  Se vorbea de razboi pe mai multi ani, nimeni nu mai are rabdare atat, suntem dupa 2 ani de pandemie, trecem printr-un razboi pana la anul si ne pregatim de criza inca 2 ani.

  • Din cei 144, doar vreo 40 de milione sunt barbati intre 18 si 65 de ani, si la consumul de vodka din Rusia probabil pe cei peste 30-35 de ani ii putem exclude din start ca buni de lupta.

   Asadar mai raman probabil in jur de 8,5 milioane de tineri apti de lupta. Dintre care vreo 300 de mii au plecat doar anul asta din Rusia ca sa se salveze. Probabil inca vreo 200 de mii sunt raniti sau decedati in razboiul pornit in Februarie.

   Deci deja a scazut capacitatea de la 8,5 la 8 milioane in doar 6 luni de razboi. In acelasi ritm, ar dura doar 4 ani ca Rusia sa ramana fara tineri. Bine, ceva mai mult, dupa ce au inchis granitele.

   Dar problema grava a Rusiei e ca trupele de elita bine antrenate au fost anhilate in Ucraina, la fel si tehnica militara rusa cat de cat moderna a fost eliminata sau capturata. Deci ritmul pierderilor se va accelera pe masura ce arunca mai multa carne de tun in lupta.

   Razboiul e deja pierdut de Rusia, tot ce face acum e sa traga de timp in speranta ca vestul va inceta sa mai ajute Ucraina. Asta ar fi singura sansa pentru Rusia.

 40. Ma uit la comentarii . De unde scrieti de la spitalul 9 ? Daca nu sunteti acolo , va spun eu ca majoritatea din voi nu aveti ce cauta in libertate… Vorbiti ce rau e Putin , dar vad va aveti aceeasi minte bolnava ca el.

 41. Dacă tancurile aveau blindaj activ din carton nu vreau sa știu cit de funcționale sint rachetele balistice intercontinentale. La acelea s-au furat cei mai mulți bani pentru ca nu era prevăzut sa fie folosite vreodată.
  Rezerviști? Cine a făcut armata socialistă obligatorie știe cita pregătire militara aveau soldații, munca patriotica, citeva trageri cu 10 cartușe și plimbarea pe platoul unității. Rezerviști așteaptă nerăbdători sa meargă iarna în Ucraina, sa crape de foame frig sau artileria precisa.
  Puțin e gata… Nu îl mai susține nimeni. După Ucraina e la dospit taiwanul, noroc ca congresul ultim al chinezilor e în octombrie.

 42. Putin o sa trimita in Ucraina rezervisti pe tancuti T55 si T62. Speranta lor de viata va fi de 10-20 de zile. Eficienta pe campul de lupta aproape zero. Intre timp, Putin o sa anexeze cele patru regiuni.

  Varianta 1: proteste ample in Rusia si /sau complot la nivel inalt si cade Putin. Urmeaza un presedinte pacifist care opreste razboiul si retrage trupele.
  Varianta 2: Continua luptele, care nu o sa decurga bine pentru rusi, asa ca, probabil, ii vor ameninta cu arma nucleara pe ucrainieni daca nu se retrag in termen de x zile din aceste regiuni. Ucrainienii, probabil, nu vor renunta la lupta. Vor ataca rusii nuclear Ucraina?

 43. Cu ce arme ii trimite Putin pe rezervisti sa lupte? In poza din articol militarii din spatele lui Putin se fac ca tin o arma in mana.

 44. „vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra”.
  Ei ataca, ei se apara.

 45. Putin a decis mobilizarea parțială. Doar în Rusia, așa că susținătorii lui din România încă mai pot face pe vitejii dând doar din gură
  https://comentacii.ro/putin-a-decis-mobilizarea-partiala-doar-in-rusia-asa-ca-sustinatorii-lui-din-romania-inca-pot-sta-linistiti-la-locurile-lor/

 46. Este incredibil cum lumea intreaga poate accepta santajul si teroarea unui singur tiran!

 47. Mulți de pe aici văd că trăiesc precum actuala generație de adolescenți(tiktok info/lume virtuală/dreaming)…mă băieți – realitatea e crudă și voi nici nu aveți curajul să o priviți! Ce va urma …vor simți amărâții de ucrainieni (nu ăia de la butoane…)!

 48. Putin i-a mobilizat partial ,pentru ca au avut doar 5937 morti ?!?

 49. Putlerul a pierdut războiul de multă vreme, acuma doar se mai screme să arate că nu-i mort. Cât timp apelezi la rezerviști, lucrurile sunt clare și evidente, doar lingăii nebunului le văd altfel, în altă cheie. Ar trebui să-i oblige pe rezerviști să se înroleze, cât timp nu s-au răsculat cu toții la momentul invadării Ucrainei, asta merită. Pentru lingăii putlerului: nu Occidentul a invadat Ucraina, nu Ucraina a invadat rusia, nu Europa a invadat rusia, despre ce vorbim?… Bine, asta dacă puteți pricepe, îndoi-m-aș! Ucraina nu face decât să-și apere integritatea teritorială și suveranitatea violată de statul terorist rus, iar Europa nu face decât să sprijine Ucraina în a-și proteja teritoriul și de a alunga inamicul terorist. Dacă Europa nu ar fi intervenit și respectiv NATO, cum îi stă bine unui nebun, după ce ar fi răpus Ucraina, rusia ar fi atacat și alte state, curajul dementului! Deci, pentru voi nu e vinovat infractorul, ci victima!…. Nici nu e de mirare, având în vedere că votați ce votați în țară. Să ne ferească Bunul Dumnezeu de nebuni ca voi!

 50. Mărește-le rația de vodcă, nu fii prost

 51. Ce veste minunata , am inteles de la Profesorul Marga Calorifer din cluj , domnul Putin doreste sa faca o vizita de prieteni in Rromania sa ne scape de PSD-PNL adica de USL si sa aduca la conducerea tari un partid patriot AUR condus de rrommul -us Simion ….

 52. Avioane fas… vine si iarna si ii mobilizeaza pe rand! Ucraina primeste mai multe arme. Putin vrea sa securizeze Estul ca sa nu il piarda. O sa dea cu ceva arma dar pe saracii ucraineni, pentru ca il va pierde. Asta daca nu cumva se trezesc rusii deja. Iar trollii de aici sunt rupti de realitate.

 53. intrebare: la astia nu exista CCR ca cineva sa atace modificarile legislative prin care Putin face ce vrea in Rusia? 😀

 54. Acu sa vedem ce face Vestu ca tre sa miste si ei ceva de vreme ce totusi 300k de oameni fie ei si mai putin antrenati tot reprezinta o forta. Armata cea mai bine motivata va fi castigatoare si nu cea mai dotata. Faza e ca presupunand mai mult sau mai putin prin absurd ca pica Rusia, China e problema cea mare, nu mai vb de India chiar si Pakistan. Posibil ca dolaru/euro sa se deprecieze masiv ca urmare a reactiei NATO care va veni ca raspuns la mobilizarea partiala din Rusia.

  • pana gasesc rusii in muzee 300k de puscoace si uniforme, pana marsaluiesc astia pana in Ucraina mai dureaza vreo cateva luni. ca nici camioane functionale nu mai au ca au vandut piesele si benzina generalii !!!
   plus ca astia 300.000 or sa devina rapid ingrasamant pe ogoarele ucrainiene. arme moderne canci, pregatire canci, suport artilerie si aerian zero, o sa-i coste pe ucrainieni doar munitia si atat.
   si dupa asta ce mai face putin ? mobilizare generala ? deja a publicat legea prin care rusii care se retrag sau dezerteaza vor fi impuscati de unitatile speciale fsb sau de teroristii ceceni !
   rusii de rand au sustinut bombardarea si jefuirea Ucrainei dar daca trebuie sa le moara fii si sotii pentru ca putin si gasca sa mai poata fura cateva sute de miliarde nu prea mai tine.
   asa ca motivare la soldatii rusi va fi zero chiar si cu fsb-istii inarmati in spate. mai degraba ii vor lichida pe aia decat pe ucrainieni.

   iar India si Pakistan sau India si China nu vor fi niciodata de aceeasi parte. mai citeste un pic ca nu-ti dauneaza.

   p.s. dolarul e la MAXIMUL ULTIMILOR 20 DE ANI multumita lui putin !!!

  • Rubla s-a depreciat. Adevărul e exact opusul a ce ziceți voi, rușii.

 55. Rusii ca rusii, dar noi?
  Noi cand facem mobilizarea totala la vot ca sa ne aparam de rusi? Pardon, de PSD (comunisti), PNL (Aripa batrana a PSD), AUR (Aripa tanara a PSD).

 56. 300.000 de oameni mobilizati, adica atatia cati erau in ziua de 10 august in Piata Victoriei si care au fost zburatoriti in 30-45 de minute de cateva sute de jandarmi bine instruiti? Uuuu, pericol!

 57. Putinică nici nu ști cât de micuț începi să fi 😂🤣😂
  Derbedeul planetei amenință ca un Interlop de Cartier..

 58. Îți amintești vremurile când Putin a spus că nu va fi o mobilizare? Sau acea dată când a spus că nu va captura niciun pământ din Ucraina? Sau atunci când a spus că trupele de la granița cu Ucraina doar se antrenează? Sau acea dată când a spus că nu va invada Ucraina? Sau acea dată când a spus că nu sunt soldați ruși în Crimeea? Sau acea perioadă când… știi, văd o tendință aici

 59. Unde vede Putin „neo nazisti” ? Ne arata si noua unul?

 60. E un moment de cotitură în desfășurarea ostilităților,Putin urmărind să schimbe raportul de forțe pe front și să ocupe militar pe deplin teritoriile enumerate.

 61. În orice caz el joacă o carte decisivă pentru evoluția războiului,care se constituie într-un test pentru sine, această carte putînfd fi câștigătoare sau perdantă, căci moralul și motivația rușilor nu mai sunt aceleași ca cele de la Stalingrad.

 62. De unde atâta puf.aoikă pentru o ofensivă clasică în stilul:”mărșăluiesc pe gard, mă țin de drum”?

 63. Crăcănele,
  Te întreb pentru a nu mai știu câta oară: de ce s-a auzit vorbindu-se rusește în p-ța de pește din Wuhan în toamna lui 2019? Aud…!

 64. Putin l-a trimis pe Erdogan în SUA să-i negocieze supraviețuirea.
  Lucrurile nu au decurs deloc conform planului.
  Așa se face că a amânat difuzarea discursului înregistrat cu o zi înainte.
  Anunțul cu mobilizarea parțială și cu nuclearele arată că a primit un răspuns negativ categoric.
  Probabil avea pregătite două înregistrări.
  Ar fi foarte interesant să știm ce conținut avea cealaltă variantă de discurs.