G4Media.ro

BREAKING Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcția de rector al Universității…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași”/ El și-a comparat înfrângerea cu episodul istoric în care domnitorul Cuza a fost obligat să abdice: „Am sentimentul unei Monstruoase coaliţii”

În turul doi al alegerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), profesorul Tudorel Toader a pierdut funcția de rector în fața contracandidatului său Liviu-George MAHA cu scorul de 67-33%.

Tudorel Toader a transmis o scrisoare colegilor universitari, prin care acuză o „campanie electorală plină de intimidări și neadevăruri”. El merge mai departe comparându-și înfrângerea cu episodul istoric al domnitorul Alexandru Ioan Cuza care a fost silit să abdice și să părăsească țara. „Am sentimentul unei monstruoase coaliții”, le-a scris Tudorel Toader colegilor universitari, subliniind că „nu au contat realizările, nu au contat faptele, ci doar calcule, aranjamente şi angajamente”.  Reamintim, „monstruoasa coaliție” este numele dat alianței dintre conservatori și liberalii radicali, constituită în scopul îndepărtării domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la domnie. Mai precis, în 1866 Cuza a fost forțat să predea puterea unei locotenențe alcătuită din Lascăr Catargiu (reprezentantul Moldovei și al conservatorilor), generalul Nicolae Golescu (reprezentant al Ţării Românești și al liberalilor) și colonelul Nicolae Haralambie (reprezentantul armatei).

Tudorel Toader a mai spus că va rămâne cu profesia de avocat și de profesor. Mai jos scrisoarea sa:

Publicitate electorală

„Stimaţi colegi, Sunt onorat prin faptul că am fost timp de 8 ani Rector al UAIC, cea mai veche Universitate din România.  În urmă cu 100 de ani UAIC a mai avut un Rector jurist. A fost o campanie electorală atipică mediului academic, plină de promisiuni, intimidări, neadevăruri, chiar şi cu ameninţări, totul pentru preluarea conducerii Universităţii de către cei care cred că li se cuvine, deşi au dovedit contrariul.

Am preluat managementul unei Universităţi scindate în facultăţi bogate şi facultăţi sărace, având zeci de milioane datorii la bănci, unde nu erau plătite activităţile suplinite la plata cu ora sau erau plătite cu 1 leu, cu unele imobile de patrimoniu închise din cauza degradării, cu unele staţiuni ca şi cum ar fi fost abandonate.

Am înfiinţat Institutul de Cercetări Interdisciplinare, am susţinut cercetarea ştiinţifică, am plătit, din fondurile proprii ale UAIC, studiile ştiinţifice publicate în reviste indexate ISI, am dat curs tuturor propunerilor de promovare, am stins datoriile la bănci, iar în prezent Universitatea are un consistent excedent financiar, am restaurat Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Biblioteca Corpului O, Corpul E, staţiunea din Ştefăneşti, cu fonduri europene sau de la Compania Naţională de Investiţii, am completat toate treptele învăţământului preuniversitar, trecând grădiniţa şi şcoala primară de la taxă la buget. Am iniţiat construcţia unui Complex sportiv, renovarea sălii de sport, construcţia uni cămin etc.

Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi m-au votat în demersul obţinerii unui nou mandat de Rector al UAIC. Mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat în acest timp, împreună cu dânşii împlinind toate realizările.  Regret susţinerea şi încrederea acordată unora, cu agende paralele, cu multe orgolii şi lipsă de caracter.  În condiţiile în care nu au contat realizările, nu au contat faptele, contând calcule, aranjamente şi angajamente, am sentimentul unei “Monstruoase coaliţii”! Voi continua activităţile de profesor şi de avocat!”.

Știre inițială

Potrivit publicației Ziarul de Iași, Prof. univ.dr. Liviu Maha a ieşit victorios din lupta cu contracandidatul său, prof.univ.dr. Tudorel Toader. În cele 12 ore de votare, la urnele UAIC s-au prezentat 741 de alegători (reprezentând 87,7%) din 844, câți aveau drept de vot (profesorii angajați ai universității, alături de cercetători și de studenții reprezentanți în structurile de conducere, consilii ale facultăților și Senat). Liviu Maha a obţinut 487 dintre acestea, iar Tudorel Toader a primit 233 voturi. 19 voturi au fost anulate, iar două buletine au fost albe.

Turul doi al alegerilor s-a desfăşurat într-un context tensionat, după ce duminică seară, Olga Andreea Urda a demisionat din funcţia de preşedinte al Biroului Electoral, invocând că în presă ar fi apărut unele informaţii despre viaţa sa personală.

Olga Andreea Urda este considerată o apropiată a lui Tudorel Toader, iar surse din cadrul universităţii au precizat că în acest fel gruparea Toader ar fi încercat să amâne desfăşurarea turului doi de scrutin. În cele din urmă a fost desemnat de urgenţă un nou preşedinte al Biroului Electoral, astfel încât alegerile de luni să poată avea loc, relatează și News.ro

Liviu Maha a câştigat şi primul tur de scrutin, el având cu 31 de voturi mai mult decât Tudorel Toader. Maha este profesor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Tudorel Toader a fost ales rector al universităţii ieşene în anul 2014, iar în timpul guvernării Dragnea a ocupat funcţia de ministru al Justiţie, fiind contestat cu vehemenţă atât de societatea civilă, cât şi de către opoziţia de la vremea respectivă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. În sfârşit! Noapte bună în negura istoriei, acolo poţi „ievalua” liniştit pe oricine doreşti…

  • El vorbeste despre o monstruoasa coalitie la universitate dar chiar el a facut parte dintr-un monstruos guvern care a contribuit decisiv la mutilarea legilor justitiei. Jieg uman.

  • Monstruos „ie” el şi faptul c-a fost ales rector de două ori. Sluga lui Dragnea. Detestabil individ!

 2. oricum s-a umplut de bani, si-a plasat copiii acum se retrage linistit in 2-3 ani si nimeni nu il cauta cu politia.

  • Copiii lui sunt niște smenari care își arată opulenta nu doar in afacerile familiei ci și în trafic. Parcând că meltenii, oriunde fără ca nimeni sa îi derabjeze. Sunt beizadelele lu’ tata

 3. I s-a facut si lui o ievaluare

 4. Nu ar fi trebuit să fie niciodată rector.

 5. mai rar si vesti bune 🙂

 6. e o raza de speranta, a plecat un personaj toxic

 7. ievaluatu asta a fost mai toxic pt Romania decat Livache

 8. Mai învață istorie, monstruosule ! Cuza a fost ales pentru o perioadă limitată de timp, dar apoi a prins drag de putere și a refuzat să plece. La fel de monstruos ca tine. Cale bătută….

 9. Intelegeam daca era un scor gen 52-48, dar si-a luat-o in freza cu ditamai diferenta. 2 din 3 alegatori nu l-au vrut. Bolsevicul asta n-are ce cauta intr-o astfel de functie.

 10. Bai, ejnebun, a abdicat tudorel!

 11. imparatul oportunitate intra in legalitate

 12. Tutorele, mai lasa- ne …Oare nu crezi ca ne-am saturat de tine? Crezi ca poți fi dezlipit de monstrul de Dragnea? Nu băiete, ești fratele lui si rămâi până mori așa, adică un parvenit !!!

 13. are pensia speciala babana…poate-sa-si ia o masina noua in fiecare luna