G4Media.ro

BREAKING Toate creșele care „au funcționat legal” în anul școlar trecut au…

Foto: Freepik.com

BREAKING Toate creșele care „au funcționat legal” în anul școlar trecut au fost acreditate “din pix”, printr-un ordin de ministru. Miza deciziei – 15 mii de lei pentru fiecare copil din aceste instituții de învățământ

  • De precizat că autoritatea nu specifică ce înseamnă “au funcționat legal”, dar vedem acreditare în bloc, fără precedent in ultimii 9 ani.

Nu este pentru prima dată când este dat un ordin prin care creșele care au funcționat legal sunt acreditate în bloc. Acest lucru s-a întâmplat în 2013. Ordinul 3.412 din 19 martie 2013 a stabilit că toate creșele care au funcționat legal în anul școlar 2012-2013 „se consideră acreditate”. Atunci s-a reglementat domeniul acreditării creșelor. Ordinul publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial l-a înlocuit pe cel din 2013.

Condițiile de acreditare presupun existența unor standarde de calitate: personal calificat, servicii de îngrijire la un anumit nivel, spații adecvate și alte aspecte ce asigură un mediul propice dezvoltării copiilor. Acreditarea creșelor private înseamnă că acestea ar beneficia de costul standard per copil. De menționat este că nu există date despre numărul creșelor private.

„Art. 19. — (1) Furnizorii de educație timpurie antepreșcolară care au funcționat legal în anul școlar 2021—2022, conform legislației în vigoare, se consideră acreditați și se supun doar procedurilor de evaluare externă periodică, în urma cărora vor fi înscriși în Registrul național al furnizorilor de educație timpurie antepreșcolară acreditați”, prevede ordinul citat anterior.

  • În august 2021, Sorin Cîmpeanu anunța că a fost adoptată hotărârea care stabileşte o valoare de 15.000 de lei pentru costul standard per copil în creşă. – detalii aici

Metodologia publicată în Monitorul Oficial prevede că grupele de copii de creșă „înființate într-o unitate de învățământ preuniversitar cu grupe de nivel preșcolar acreditate sau într-o unitate de învățământ preșcolar cu personalitate juridică acreditată se consideră de drept autorizate să funcționeze provizoriu și se vor supune doar procesului de evaluare în vederea acreditării”.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...