G4Media.ro

DOCUMENTE Șomajul tehnic, ajutorul pentru IMM-uri, scutirea de plata utilităților și chiriilor…

DOCUMENTE Șomajul tehnic, ajutorul pentru IMM-uri, scutirea de plata utilităților și chiriilor și celelalte măsuri economice adoptate de guvern prin OUG pentru a combate efectele coronavirusului au intrat în vigoare. Ordonanțele au fost publicate în Monitorul Oficial

Cele două ordonanțe de urgență adoptate miercuri noapte prin care guvernul ia primele măsuri pentru a sprijini mediul de afaceri au fost publicate în această dimineață în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare. E vorba despre OUG 29 și OUG 30 / 2020. De demarcat că s-a guvernul a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor fiscale.

Printre măsurile adoptate se numără:

 • garanții de stat pentru acrodarea de credite IMM-urilor
 • credite cu dobânda subvenționată pentru IMM-uri
 • amânarea cu o lună a plății taxelor locale pe clădiri, terenuri și mașini
 • suportarea de către stat a unei părți din șomajul tehnic în cazul suspendării temporare a activității pentru firmele obligate să stopeze activitățile ca urmare a deciziilor autorităților (restaurante, baruri, frizerii etc) și pentru firmele care dovedesc că înregistrează o diminuare în luna anterioară depunerii cererii de susținere cu minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020 și că nu au capacitatea de a plăti toți angajații
 • În cazul în care un angajator se califică pentru ca guvernul să îi susțină plata șomajului temporar, susținerea va veni în limita a 75% din salariul mediu brut pe economie în 2020, sumă ce va fi impozitată
 • clarifică modul în care părinții își pot lua liber pentru a sta împreună cu copiii după ce școlile au fost închise
 • Pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii, astfel cum sunt definite de Legea nr.346/2004, care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.
 • Dispozițiile privitoare la amânarea la plată a utilităților sunt aplicabile și pentru următoarele profesii care îndeplinesc servicii de interes public: formele de exercitare a profesiei de notar public, formele de exercitare a profesiei de avocat și formele de organizare a activității profesiei de executor judecătoresc, a căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse de autoritățile publice, pentru prevenirea și combaterea pandemiei determinate de infecția cu corona virusul COVID-19. Criteriile pe baza cărora sunt stabiliți beneficiarii acestei măsuri se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
 • De dispozițiile privitoare la amânarea la plată a utilităților beneficiază cabinetele medicilor de familie şi cabinetele stomatologice în care îşi desfășoară activitatea, în orice formă, cel mult 20 de persoane şi a căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse de autoritățile publice, pentru prevenirea şi combaterea pandemiei determinate de infecția cu coronavirusul COVID-19. Criteriile pe baza cărora sunt stabiliți beneficiarii acestei măsuri se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
 • nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență. Aceste obligații fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante;
 • se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale. Aceste măsurile fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.
 • s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor fiscale.

În curs de actualizare

Foto: Ludovic Orban și Florin Cîțu (Inquam Photos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

35 comentarii

 1. Pomană electorală! Pnl știe sa-si răsplătească electoratul.

  • AMNISTIA FISCALĂ SALVEAZĂ ECONOMIA.
   Si nu e o pomană.
   Doar sterge cifre prescrise fiscal din registre.
   Sume care niciodată nu vor fi recuperate.

 2. S-au chinuit atata pt. 1000-sau 2000 de lei
  Stai sa vezi evolutia preturilor la alimente/utilitati si pe urma mai vb.Ca sa restranga efect.. pand3miei iar o sa se cacaie o saptamana chiar doua.Au luat modelul italiano-rancez nu pe cel chinez. Cand nu ai conducatori de meserie se alege praful

 3. Decat sa stau cu mana intinsa la stat, mai bine bag toti angajatii in concediu faraMasuril! Masurie astea sunt slabe. Economia se va contamina si statul roman nu va platii cei 75% la timp, pentru ca nu va avea de unde. Trebuia sa dea legi pentru pana la sfarsitul anului. Prostia asta nu se va termina acum. Pe mine nu ma convins sa pastrez angajatii.

  • Asa este! Trebuia alocat minimum 5% din PIB, ideal era cam 10, cu masuri mai clare si de mai lunga durata. Puteau macar sa se inspire de la polonezi sau cehi…dar noi de dam totdeauna originali!

 4. O gluma! Astia sunt pe o alta lume…

 5. Termenul de plata a impozitelor cu bonificatie s-a prelungit cu 3 luni, nu o luma cum ați enunțat dvs mai sus.

 6. Pagina infectata de pesedisti

 7. Ce așteptări putem avea de la statul român? Suntem pe cont propriu așa cum am fost întotdeauna…

 8. De fapt cei 75% sunt doar 25% calculati mai bine
  Sa zicem la un salariu de 2000 ron statul roman iti da 1500 impozabili, adica firma mai plateste la stat 1000 ron. Deci in final ajutorul real e de 500 ron pentru o firma ca sa tina acest angajat, dar firma aia nu mai produce nimic! Acum sa vedem cate firme vor accepta prostia asta!

  • Fals. In primul rand nu ai cum sa ai salariu 2.000 lei (poate netul).
   Statul ajuta cu 75% din valoarea salariului brut, dar sa nu fie mai mare decât 75% din salariul mediu brut. Acesta are o valoare de 5200 lei, pe luna ianuarie 2020, adică vreo 2.400 lei net
   Cam asta este și salariul minim brut.

  • @Bogdan: prea complicata „matematica” la PSDei si la sustinatorii lor!!!

  • Am zis 2000 o suma exemplu.
   Cheltuielile cu un angajat sunt mai mari decat salariu de pe cartea de munca!
   La mine salariatul are bonus in functie de vanzari si pleaca de la salariu minim pe economie, cum vanzarile in firma sunt 0, 75% din salariu de pe cartea de munca nu reprezinta nimic.
   O luna tragi de ea, da de la 3 luni in sus si firmele mari vor avea probleme chiar si cu cei 25% cu care trebuie sa cotizeze!
   Iar eu nu cred ca statul va plati un leu, poate pe la primavara viitoare!

 9. Ba astia sunt sanatosi la cap?

  Deconteaza somajul tehnic doar pe perioada stgarii de urgenta care teoretic se incheie la jumatea lu aprilie?

  adica nici o luna de zile?

  Domane fereste ce idioti, pai efectele astea tin minim 6 luni

  • Stai linistit, ca vom merge din situatie de urgenta in situatie de urgenta de cateva ori! Sper sa nu o dam in stare de necesitate la un moment dat!

 10. Bani pentru firme si organe pentru populatie.

 11. Cine va produce atata Banet, Statule?!
  BNR porneste tiparnita de bani, stam acasa toti si vin ajutoarele de la Statul roman?!
  CINE va MUNCI, ce SECTOARE vor PRODUCE atata Banet, ca imediat vor trebui PLATITE Salariile umflate ale numerosilor bugetari, Pensiile publice ale celor aproape 5 Milioane pensionari, Pensiile SPECIALE ale favorizatilor PSD, Alocatiile a aproape 4 Milioane Elevi pana in 18 Ani, plus TOATE cele NECESARE in Spitale pentru combaterea COVID 19, PLUS Ajutoarele astea anuntate, in conditiile in care mai muncesc maxim 50% dintre cei din privat care duceau greul la Contributiile catre Stat(marea Industrie auto, Transporturile, HORECA, micile afaceri(frizeria sotului meu!) sunt INCHISE!)???
  De unde atata BANET?
  Darnic, Statul roman, dar oare s-au astia gandit ce Sectoare vor MUNCI, cum va ajunge in Visteria Statului atata banet cand in Ianuarie 2020(cand inca se MUNCEA in Tara!) deja Deficitul a fost de aproape 100 Milioane Euro?!

  • E praf in ochi doamnă, ca de obicei, si ne întrebăm de ce au plecat din țară , de aia scîrbiți de sistemul in sine, asa ca sa nu i mai hulim pe toți românii, plecați ca nu ei se întorc nu diaspora ci pleaca societății românești care a fost plecată pentru cerșit, etc .Stiu ca nu ati spus dv nimic de cei plecați, era doar o paranteza, ca ne inraom fără să judecam

 12. Aveti in format pdf si hotararea de guvern pentru aplicarea Legii 19/2020?

 13. Dupa savantii pesedei dam de academicienii penelei. Cum dracu’ oameni care nu au lucrat in viata lor la privat sa gandeasca ceva util pentru privat, care cam tine tara asta in spate dpdv financiar!? Si daca nu te pricepi, macar te uiti la ce fac altii prin alte tari! Stupid people! Sa-si bage ordonanta exact acolo unde gadea-l linge pe dom’ profesor!

  • Si eu am pus de multe ori problema asta: politruci care habar NU au ce inseamna o afacere, CUM se produc BANII, care NU au Platit la viata lor Salariul pentru 1 singur salariat sau Taxe catre Stat ….nici macar nu au lucrat la privat, sa aiba grija salariului…politruci carora salariul mare le vine oricum, de la Statul darnic…
   Mi-amintesc cand pe la inceputul anilor 2000, una dintre cunostintele noastre a pornit o afacere(turnatorie piese aluminiu si aliaje de Aluminiu) si ne povestea ca inaintea zilei cand trebuia sa plateasca Salariile celor vreo 7 angajati(daca-mi amintesc bine!) NU dormea cu noptile, iar ziua alerga de colo colo sa adune BANII de la Clientii carora le vanduse produsele lui…
   Asa se explica faptul ca RISIPA Banilor publici e regula, in timp ce BANII lor sunt sigura ca ii gestioneaza cu mare grija si eficienta!

 14. Daca eu am o firma in care pot munci cu angajatii, dar veniturile sau diminuat mai mult de 25% ce fac? Ii trimit in somaj tehnic? Eu as prefera sa muncim decat sa stam acasa daca acest lucru nu prezinta pericol pt.angajati.
  Ajutorul este numai si numai pentru angajatii care sunt trimisi in somaj tehnic?

 15. Slab. Masuri doar pentru firme si alea facute cu jumatate de gura in bataie de joc. NIMIC PENTRU ROMANI! Gunoaielor galbejite, voi unde o sa mai fugiti sa va ascundeti? Portocaliii s-au metamorfozat in voi dar voi ce o sa faceti? O sa va inscrieti in P$D?

 16. Somajul tehnic doar pe perioada starii de urgenta este decontat.

  Care stare se va incheia in 3 saptamani?

  Si de atunci presupun astia ca revine totul la normal?

  • Schema bugetarilor de la PNL e urmatoarea, asa ca mare atentie la firmele mici, angajati vom avea oricum de unde alege dupa ca n-au unde sa plece: toti mai avem niste datorii, acum se adauga si cele din februarie, cica le pasuiesc pana la sfarsitul lui mai dupa care direct popriri, din rezervele noastre sa platim angajatii si o sa ne dea ei banii, dar banii aia vor ajunge direct la buget de unde au si plecat pentru ca vom avea popriri rapide pe sumele din urma-ma rog, eu deja am primit una vinerea trecuta- si banii NU se vor achita oricum la timp iar activitatea noastra nu va merge 200% din prima. Am de luat bani pe concedii din 2017 neachitati de stat!!! Deci vom lua teapa garantat. Mai bine pastram banii, oameni vom gasi berechet si asta e, luam o pauza.

  • Schema bugetarilor de la PNL e urmatoarea, asa ca mare atentie la firmele mici, angajati vom avea oricum de unde alege dupa ca n-au unde sa plece: toti mai avem niste datorii, acum se adauga si cele din februarie, cica le pasuiesc pana la sfarsitul lui mai dupa care direct popriri, din rezervele noastre sa platim angajatii si o sa ne dea ei banii, dar banii aia vor ajunge direct la buget de unde au si plecat pentru ca vom avea popriri rapide pe sumele din urma-ma rog, eu deja am primit una vinerea trecuta- si banii NU se vor achita oricum la timp iar activitatea noastra nu va merge 200% din prima si vom munci ca prostii cateva luni sa achitam taxele si atat in timp ce bugetarii vor huzuri ca si pana acum cu salariile si sporurile NEATINSE. Am de luat bani pe concedii din 2017 neachitati de stat!!! Deci vom lua teapa garantat. Mai bine pastram banii, oameni vom gasi berechet si asta e, luam o pauza. Parererea mea dupa ce am pus pe foaie e ca nu merita sa fim singurii fraieri iar bugetarii din administratie sa huzureasca ca si pana acum fara sa se atinga cu un leu de ei!

 17. Nu mai regasesc In ordonanta finala articolul care impunea Obligativitatea pastrarii contractului de munca pentru 6 luni dupa reluarea activitatii. Este corect?
  Acea masura mi se pare cea mai nepotrivita. Nu ai cum sa anticipezi efectele economice indirecte dupa cele directe cauzate de pandemie astfel incat cum poti sa tai inghetate aceste costuri salariale ca angajator…

 18. Bună,
  Oare pot să îmi iau liber de la serviciu că să stau cu copii, din moment ce soția mea este in concediu de creștere a copilului?

 19. dupa ce au mancat rahatu 1 saptamana in presa pe unde au apucat ca dau si fac si dreg, boschetzii au iesit cu o amarata de ordonanta care de fapt da la bot tuturor. bine, eu am stiut sa nu pun botu la prosteala lor, ca doar ii cunosc de mult pe cei care conduc acest stat hotesc. practic, firmele nu sunt ajutate cu nimic. li se dau niste bani pt angajati si li se ia impozitul pt ajutorul asta. pai daca tu, statu lu peste, m ai obligat sa inchid, indiferent sub ce motiv care nu tine de mine, de ce imi ceri impozite cand sunt inchis? pai ba bagabontilor, o sa va dau oamenii sa le platiti somajele, nu am nevoie de ajutorul vostru. si apoi imi gasesc eu oameni, ca nici pe afara n or sa mai aiba pe unde sa plece. politrucilor, iar ati ratat ocazia sa fiti destepti.

 20. Buna seara!Dacă ați incerca sa scoateți din vocabular cuvantul”psd” sigur nu ati părea atât de „importanti”!!!!Sunteti câțiva care,pe lângă faptul că sunteți în afara subiectelor,sunteti doar copy paste pe diferite linkuri,și va dati cu parerea plini de aroganta pe subiecte pe care nu le înțelegeți!!!!Terminati cu trolii,cu psd și vorbiti coerent când stiti subiectul!!!!Acum este pnl la guvernare și oamenii vor să înțeleagă ce li se pregătește!Deci ,dacă Sunt păreri pro sau contra este pentru că sunt oameni care se lovesc de niște imperfecțiuni și care,vor păreri nu imbecilitati repetitive …mai schimbati discul,este zgariat de atâta ura transformata in prostie!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.