G4Media.ro

BREAKING România a autorizat compania chineză Lenovo să participe la rețeaua 5G…

BREAKING România a autorizat compania chineză Lenovo să participe la rețeaua 5G din România, în ciuda legislației create tocmai pentru a împiedica intrarea Chinei în piață / Decizia a fost semnată de premierul Ciolacu după avizul conform al CSAT, condus de președintele Iohannis

Guvernul României a autorizat compania chineză Lenovo să participe la rețeaua 5G din România printr-o decizie luată în 19 iulie și publicată în Monitorul Oficial nr. 664.

Decizia de a permite companiei chineze a fost dată în condițiile în care România are din 2021 o lege special creată pentru a ține la distanță companiile chineze, din cauza suspiciunilor majore privind implicarea statului comunist chinez în activități de spionaj tehnologic.

Decizia a fost semnată de premierul Marcel Ciolacu și se bazează pe un aviz conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), organism condus de președintele Klaus Iohannis.

Lenovo este o companie chineză cu sediul în Beijing și este unul dintre marii producători de hardware din lume.

Iohannis a promulgat în 2021 Legea privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Legea prevede că furnizorii de comunicaţii vor putea utiliza în reţelele 5G numai tehnologii, echipamente şi programe software de la producători autorizaţi în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al CSAT.

Legea conferă ultimul cuvânt Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în ceea ce priveşte autorizarea proiectelor şi exclude practic compania chineză Huawei de la operaţiunile de realizare a echipamentelor.

Pentru a putea participa la construirea reţelelor de telecomunicaţii 5G în România, o companie trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent; b) are o structură transparentă a acţionariatului; c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică; d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Legea arată că avizul conform al CSAT „se emite inclusiv prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale” – trimitere la parteneriatul strategic cu SUA, care au adoptat o poziție extrem de critică la adresa Chinei în general și a companiei Huawei în particular.

CSAT este o instituție condusă de președintele României, din care fac parte mai mulți miniștri și șefi de servicii secrete. Deciziile în CSAT se iau cu unanimitate. Președintele Iohannis a spus în repetate rânduri că își dorește ca România să realizeze rețeaua 5G cu parteneri din statele membre NATO.

Reamintim că Legea 5G a fost precedată de un memorandum semnat la Washington în august 2019 în prezența președinților Klaus Iohannis și Donald Trump.

„Cu ocazia vizitei a fost semnat un memorandum de înţelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanţa securităţii reţelelor de comunicaţii wirlles de generaţia a V-a pentru asigurarea prosperităţii, dar şi a securităţii naţionale. În România se pregăteşte o procedură publică pentru asta şi eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni şi noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept şi aşa mai departe”, a declarat atunci președintele Klaus Iohannis.

Monitorul Oficial: DECIZIE nr. 302 din 19 iulie 2023 privind acordarea autorizării pentru LENOVO GLOBAL TECHNOLOGY HK LIMITED privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G / Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 19 iulie 2023

Având în vedere Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 126 din 10 iulie 2023 privind avizarea solicitării pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depusă de către LENOVO GLOBAL TECHNOLOGY HK LIMITED,
în temeiul art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, și al art. 3 alin. (2) din Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G,

Prim-ministrul emite prezenta decizie.

ARTICOL UNIC

Se acordă LENOVO GLOBAL TECHNOLOGY HK LIMITED autorizarea privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G, în condițiile în care tehnologiile, echipamentele sau produsele software comercializate sub numele sau marca sa provin de la operatori economici avizați în temeiul Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G.

PRIM-MINISTRU ION-MARCEL CIOLACU
Contrasemnează: Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

 1. Romanica este Nigeria Europei.

 2. Înmărmuritor! 😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒

 3. Dacă mai avea cineva dubii că actuala „guvernare” este împotriva interesului românilor.

 4. Ce rusine! Ma intreb ce o sa spuna EU si americanii? Romania se alatura Ungariei sa fie cal troian pentru chinezi.

 5. Ca aliati a americanilor facem asta… Parca ei nu au firme de genu sau japonezii . Penibil sincer.

  • ”Au firme” ca peste tot ! De acolo si pana sa dai astora -care nu functioneaza dupa legile UE macar- cheile de la casa , e distanta uriasa !! Si asta dupa ce , ai dat o lege speciala ca sa-i opresti !

 6. Ce naiba se întâmplă aici ?

 7. Adica guvernul tocmai a incalcat legea? De ce nu-s imbracati in dungi? Ca suntem stat bananier cumva?

 8. frate, ce de rotli pe aici,
  romania nu e digitalizata, ce sa ne fure digital?

  • Poți capta și analiza tot traficul 4G/5G, adică tot ce înseamnă telefoane, mesaje și trafic de date mobil

  • ca in povestile lui creanga, ce se petrece in romania e ceva universal.
   banalul ne inconjoara

 9. Foarte probabil sa se fi discutat mai multe lucruri

 10. Faptul ca Black Rock detine 5,1% din actiuni nu va spune nimic cu privire la acceptarea de catre țara noastră a acestei firme ? Voi chiar aveți senzația că politicienii noștri de doi lei fac ceva de capul lor și mai ales împotriva Marelui Licurici de peste ocean?

 11. pro.stii patriei …

 12. placerea romanului de a afla conspiratii si unde nu-s … asta cu Lenovo a fost o incompetenta crasa din partea psdnl, de genul celor cu care ne-am obisnuit deja

 13. Regimul Johannis -FSN2.0 NE PREDĂ CU ARME ȘI BAGAJE -LA CHEIE !-în 2024 RUSIEI ȘI CHINEI, ÎI DOARE LA BASCĂ!
  DACĂ PUTIN PIERDE RAZBELUL PÂNĂ ÎN 2024 ,intr-o forma sau alta, FSN2.0 A B….ITO LA PROPRIU!

 14. Hai ca sunt si prosti, pun pariu ca or sa dea înapoi, cred ca nici nu știau ca e companie chinezeasca sau nici nu le-a trecut prin cap ca „nu da bine”; efectiv cred ca a trecut ca prin brânză fără sa se sesizeze nimeni ca altfel Iohanis nu si-ar fi periclitat speranțele la o viitoare cariera europeana.

 15. Tara condusa de o gasca de smenari fricosi si ieftini.

 16. Deci in caz de conflict NaTo-Chiña in Romania nu va mai merge nimic, nici Internet, nici telecomunicatii mobile sau fixe si probabil nici radio.

 17. Dacă nu-și băga dracu coada, aveam demult reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă operaționale!