G4Media.ro

BREAKING: Rada Supremă a Ucrainei a aprobat introducerea legii marțiale pentru 30…

BREAKING: Rada Supremă a Ucrainei a aprobat introducerea legii marțiale pentru 30 de zile în zona Mării Azov și la granița cu Transnistria

Rada Supremă a aprobat introducerea legii marțiale pe o durată de 30 de zile în zona limitrofă Mării Azov și a regiunilor de la granița cu Rusia, precum și la granița cu Transistria. Totodată, Rada a aprobat data alegerilor prezidențiale pe 31 martie 2019, transmite Kyiv Post. Legea marțială va intra în aplicare din 28 noiembrie.

Inițial, președintele Petro Poroșenko a propus introducerea legii marțiale pentru 60 de zile, dar a reformulat propunerea, la numai 30 de zile, pentru ca legea marțială să nu afecteze desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2019.

Președintele Petro Poroșenko propusese în noaptea de duminică spre luni impunerea legii marțiale, iar Consiliul de Apărare a aprobat propunerea.

Instaurarea legii marțiale înseamnă suprimarea unor drepturi individuale, interzicerea adunărilor publice, posibilitatea ca armata să rechiziționeze diverse active private etc.

Un consilier prezidențial a anunțat pe Facebook că instaurarea legii marțiale nu va anula alegerile prezidențiale programate la finalul lunii martie 2019.

Legea marțială nu a fost instaurată în 2014-2015, când Rusia a anexat ilegal Crimeea și a invadat estul Ucrainei.

De notat că în Ucraina vor avea loc în martie 2019 alegeri prezidențiale, iar Poroșenko este candidat pentru al doilea mandat. La finalul anului sunt programate și alegeri parlamentare.

Un incident armat fără precedent a avut loc duminică, incident în urma căruia Marina rusă a capturat trei nave ucrainene.

Navele – două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu – încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov. Din totalul de 23 de militari de la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia a confirmat imobilizarea în vederea inspecţiei la bord şi ”utilizarea unor arme”, acuzând navele ucrainene ”că efectuează acţiuni ilegale în apele teritoriale ruse” şi anunţând rănirea a trei ucraineni.

Foto: Iași247

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter