G4Media.ro

BREAKING Primarul liberal din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, a fost reținut de…

sursa foto: Agerpres / Alex Micsik

BREAKING Primarul liberal din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, a fost reținut de DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată. Prejudiciu de 35 de milioane de lei

Procurorii DNA l-au reținut miercuri pe primarul liberal din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, pentru abuz în serviciu în formă continuată, potrivit unui comunicat de presă. Prejudiciul este de 35 de milioane de lei și provine din plata de către primărie a unor lucrări care nu fuseseră executate.

Alături de primar au fost reținuți alți funcționari din primărie și trei oameni de afaceri.

Silviu Constantin Gheorghe este primar în Otopeni de peste 25 de ani.

Comunicatul integral al DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 802/VIII/3 din 13 septembrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 septembrie 2022, a inculpaților:

GHEORGHE CONSTANTIN SILVIU, primar al orașului Otopeni, județul Ilfov Otopeni și ordonator principal de credite, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,

VLAD CONSTANTIN, la data faptei director executiv în cadrul Primăriei orașului Otopeni, județul Ilfov și persoană desemnată cu acordarea vizei de control financiar preventiv, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

De asemenea, a mai fost dispusă efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

ȘTEFAN BOGDAN IONEL, la data faptei de inspector la Compartimentul Investiții și Achiziții Publice din cadrul Primăriei orașului Otopeni, județul Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Patru persoane fizice (un diriginte de șantier și trei oameni de afaceri), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria Orașului Otopeni și o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetați în prezenta cauză, edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:
– 25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.
– 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare, aferente cheltuielilor menționate mai sus.
În demersurile lor, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăților nelegale.

Celor șapte persoane, suspecți și inculpați, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.
La data de 15 septembrie 2022, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

49 comentarii

 1. Asta este când nu ai număr de mandate limitat, te fura peisajul! Dacă intra mai adânc sau dacă vorbesc ăștia mai sunt în tot ilfovul furaciuni mari la primari care rezista din 1996.

  • Sunt și primari liberali aflați la primul mandat despre care se spune cum că din parandărăt și-ar fi achiziționat hotel la Mamaia și insuliță in Elada. Unul dintre ei e chiar tinerel, iar nea Alifie cred că nu mai poate de bucurie, că s-o fi saturat de boș.orogi cu dinții cariați și cu dureri la șale…
   P.S. Nașu-Mare de la județ știe ce fin are…

  • Calm băieți!! În 🔟 ani fapta se pescrie .

  • Iti dai seama… din 2017 sunt deja trecuti 5. Alti 5 se judeca pana se fac 10 si in 2027 omul e nevinovat.

 2. Conform justiției bolșevice trebuie să scrie 10 cărți de colorat și gata 😂😂

 3. ” Să-l tolerăm!” A avut și el nevoie de niște lichidități…

 4. PNL=PSD(AUR) =PDSR=FSN=PCR.
  Organizații mafiote imbractate cu pelerina de partide politice.
  O adunătură de impostori semianalfabeți, plagiatori dovediți și nedovediti (încă).
  PSD a avut 2 conducători trimisi la Rahova in pușcărie direct de pe postul de presedinte de partid; actualul lor președinte onorific, tov. Ilici, e trimis în judecata pentru genocid în dosarul revoluției. La PNL, am pierdut numărul de primari violatori, șpăgari și cu alte asemenea îndeletniciri, care au stat (nu cat ar fi trebuit) la pârnaie…
  hAUR de la Putin, anexa pesedeului, e puțin diferit, ei au luat foști pușcăriași, securiști și interlopi și i-au băgat direct în parlament și în consiliile locale.

 5. Primar PNL arestat. Trotinetiștii: bravo, justiția își face treaba!
  Ciucă nu a plagiat. Trotinetiștii: justiția e aservita politic!

  • va temeti asa tare de usr inca? asta arata slabiciune

  • Care voi, că eu sunt doar unul? Sau tu ai impresia că toată lumea e oaie în turmă ca tine?
   Cât despre temut… Îmi tremură chiloții pe mine de frica usereului. Noroc că se duce dreaq, că altfel nu știu ce mă făceam.

   Dar recunosc că îmi place să râd de trotinetiștii penibili.

  • Usr nu mai întra in parlament, stați liniștiți.

  • Furați Parlamentul cu totul ?

  • @Matei: cum e sa te obsedeze un mijloc de transport, adica trotineta? Sau oamenii care o folosesc, in marea majoritate copii, părinți, tineri? Cat de trista e viata unuia ca tine care urăște oamenii care merg pe trotinete?

 6. 35 de meleoane. Intrebarea mea este daca aceasta suma poate fi recuperata?

  • Eheheeeeeee sa fim noi sanatosi. Cine stie ce dari s-au mai platit din banii aceia. Ca doar nu a investit el 7 milioane de euro in ceva. Sunt sparti pe la diverse personaje de pe scena.

 7. La furat și la ma ncat k’at nu va întrece nimeni pe voi bolșevicii 😂
  Beheeecali e simbolul vostru 😂😂

 8. Bine ca nu scrii ca prostul siteului „trotinistii”!
  Ce legătură are USR-ul cu primarul din 96?Unii nici nu se nascusera!

 9. De-aia nu erau bani de construit scoli si copii au fost fortati sa invete in trei schimburi si cu ora mai mica? Ce sanse la educatie de calitate au copii astia? Unde e dreptul la educatie prevazut de Constitutie? Unde sunt trotuarele pe care copii ar trebui sa mearga ca sa fie in siguranta? De ce canalele miros a r…t si pestii mor?

  Acum vedem de ce nu erau bani pentru lucruri elementare garantate de Constitutie..

 10. E aservita trinomului PSD+PNL-UDMR. El nu a furat pentru partid sau pentru coalitie=grupul infractional, ci pentru el si alti afaceristi, la fel ca si trezorierul pesedist. I-au matrasit colegii pe amandoi, ca doar nu Usereul e la botuane! Negoita si primarii pe do fi li, de ce crezi ca nu patesc nimic? Pentru ca au „imprumutat” partidul!

 11. După 25 de ani de furt de abia acum l au prins?!?! Ce s a întâmplat oare nu a mai sărit la cap unde trebuia?@?+

  • Mai mult ca sigur ca a suparat pe vreunul care a aflat de manevra si nu si-a primit si el cota.

 12. Din liberal devine prizonier.

 13. După 25 de ani de ciocoială la stat, practic banii se lipeau singuri de mâna uslaşului. În aceşti 25 de ani de primărie, 35 de milioane reprezintă maxim 1% din cât o fi prăduit. Desigur, nu de unul singur, se ştie că PNL = PSD!

 14. a inceput sa ciripeasca nelu …

 15. A DAT DOMNU’ !

 16. Corect ! E corect aberant ca Presedintele sa aiba doar 2 mandate dar restul politicienilor nu. Un dublu-standard extrem de anti-democratic. Trebuie corectat corect. Ori toti doar 2(arhisuficient) ori si Presedintele Nelimitat … Ca poate -i unu’ bun care stie ce face … Dar sa zicem ca prima varianta e parseci distanta mult mai sanatoasa.

  • Înțeleg că cel cu barba este primarul, dar cel din dreapta pare să fie Năstase Ilie, așa-i?
   Dacă nu, nu, dar seamănă.

 17. Oricum, DNA abia a scarpinat varful iceberg-ului. Nu aveti idee cate hectare si pe ce sume au fost masluite ! (asta 26 de ani!) Impreuna cu Acolitii(&Co.) Vorbim de total alte sume. 😉

 18. Otopeni este un oraș sigur , un oraș civilizat , primarul a făcut treaba foarte bună , ca orice primar din România este posibil sa fi băgat și mana mai mult

 19. E din pnl , adica din PSD-ul extins ? Felicitari ! Ce naiba sa mai zicem de Cuca Macaii ? 3 mandate ? Succesuri, ilfovenilor ………

 20. Sigur nu accept sub niciun caz incalcarea legilor, dar asta este treaba justitiei si a organelor in drept, deci nu despre asta doresc sa scriu. Locuiesc de 22 de ani in Otopeni si sunt mandra de asta si asta in primul rand datorita primarului si a activitatii administratiei locale. Consider ca multi alti primari ar trebui sa invete din gestionarea acestui oras. Sunt mirata ca nu am citit nicio remarca pozitiva despre acest om care este un gospodar in adevaratul sens al cuvantului. Otopeniul este ingrijit si curat cum nu sunt multe locuri din Romania si sper sa nu piarda acest statut .

  • Poate ne spuneti atunci:
   De ce nu s-a facut nici o scoala noua in Otopeni si e doar aia facut de comunisti in care se inghesuie in trei schimburi cu ore de 35 minute? mii de parinti din Otopeni isi duc copii in Bucuresti pentru ca in Otopeni nu au fost bani si acum e clar unde erau banii.
   De ce strazile sunt fara trotuare sau trotuare de o palma?
   De ce Otopeniul nu are canalizare sau daca e apele uzate ajung in canale?
   Sunt zeci de de ce-uri similare si raspunsul e in articol. Banii se duceau in alta parte.

  • Acest primar a creat un cult religios. ‘Gospodar’, zici ca el le face.

   De abia a fost luat de la 2011+ , tunurile mari s-au dat pana atunci. ’96 e un an indepartat. Prefer sa nu intru in detalii.

   Pana si acest primar a suferit de ‘sindromul bordurii’ si inca cat.

   Sunt multe de spus dar sa vedem de cum decurge Procesul.

   Dupa cum scrie si-n declaratia DNA : Cand incepe Procesul, orice ‘prezumtie’ e nula.

   Sa nu ne imbatam cu apa chioara … V-am zis, omul a creat un cult, toata lumea-l venereaza.

   Otopeniul avea probleme cu BlueAir-ul acum 8 ani …

   Otopenarii nu inteleg pe ce sume arata orasul bine. (personal mi se pare un chici)

   Inca ai garaje primitive care-l asfixiaza, parcurile mergeau unite, evident, omogenizand(aleile dispareau), e de neconceput cum ar arata daca ar avea parcuri intre blocuri in loc de toate garajele care nici macar nu tin masini … Si sa nu vorbim de miile de caini legati ilegal care te latra pe absolut oriunde mergi si ra h atii lor … Aici pusesera niste cosuri dar se furau sacii … + ca apa la tasnitorile publice nu curge … pana si cele de langa casa primarului … parc nou …

   Sunt multe, multe …

   Asta nu garanteaza c-o sa vina un primar mai bun, s-o zicem pe aia dreapta .

   Otopeniul are radacini adanci in nepotisme, nici nu va imaginati.

   Oricum, cel mai bogat oras / capita din tara ar putea inapoia cele mai mari prejudicii din istoria Romaniei post-decembriste. Pun toti banii pe TAROM.

  • Vai, doamna, ce repede ati lins, nici nu s-a dezmeticit infractorul in puscarie ca deja ati lins toate vitrinele

 21. Sa fie intr-un ceas bun… In Ro sunt peste 3200 de UAT-uri! La cate matrapazlacuri se fac pe bani publici cu firme de casa ar trebui sa avem ziua si primarul, ziua si secretarul!

 22. P.S. : Prea multe specii de copaci. Casele au fost lasate sa se extinda in toate felurile, cu toate culorile (acum e un trend nou, intr-adevar, mai monocromatice). I-au lasat sa construiasca fara sa aiba servicii. Intr-adevar, pute a ra h at mai peste tot, canalele ceausiste functioneaza la capacitate maxima. Evident, tot ce curge prin ele se si evapora, culmea, iarna miros mai puternic decat vara …

  Sunt multe de vorbit. Oricum, nivelul intelectual al otopenarului lasa de dorit. Si inca n-am pomenit de subiectul cel mai picant …


 23. Dar dacă este Ilie, ce caută în poză?
  Nu ați găsit o alta?

 24. Oh nu, dar parca liberalii erau oameni cinstiti…

 25. Otopeni-ul e un oraș frumos, iar asta i se datorează primarului. Cred ca e frumos cu costuri foarte mari, pentru ca e plin de needucați care arunca gunoaie și scuipa semințe in parc. Garajele dintre blocuri arată cumplit și sunt destui care fac grătar in fata garajelor. Toate ar trebui desființate sau gândite altfel, cu un acoperiș comun. La cantina socială vin o grămada de oameni sa mănânce gratis, dar nu găsești pe nimeni sa dea o mâna de var in scara unui bloc.

 26. Dupa cum v-am zis, toate lumea e vrajita de cultul personalitatii . „Datorita Primarului”.

  Nu, datorita banilor ce au curs prin buzunarele primariei ! Aeroport, Centura + sute de hectare .

  Otopeniul nu e nici pe departe cum ar trebui sa arate. N-ai trotuare, daca ai, dai de un stalp fix pe centru, sunt cumplite, treceri de pietoni haotice, semafoarele nu functioneaza corect, becurile publice sunt inca neschimbate toate pe ECO, pt. ca otopenarul are preferinte !! Preferinte pe banii tuturor. Da, ceva ce nu se vorbeste absolut deloc e ca unora nu le-a schimbat lumina galbena pt. ca nu le place alba … Arata iar ca un … distruge ochii.

  „Primar gospodar”, de cand a terminat agronomia n-a mai pus mana pe vreo sapa. In rest, toate cele bune !

 27. A, si sa nu mai vorbim de cum sunt cablurile pe strazi … Atarna … Tii se mai curenteaza animalul din cand in cand … New York, 1899.

  Off-topic, la articolul despre Primarie, puteati pune o poza cu Primaria … era un pic mai smart …

  Sa mai vorbim de gardurile ce inconjoara Casa de Cultura, cat de anti-tot sunt ?

  Cele ce inconjoara Primaria, la fel.

  Ar arata altfel daca s-ar unii parcurile din jurul Primariei … Facut cu cap. Sa para acelasi parc.

  A, si inca n-am vorbit de protoieria care e fix ‘in spatele’ Primariei … Acolo sunt bani de care DNA n-are curaj sa se atinga …

  Oricum, faca-se voia Sa ! Cica, DNA nu Doarme … Sper sa nu ne dezamageasca.

 28. (Acum ma intreb, la cine n-a mai cotizat de l-au dat pe mana lupilor … Rotary, Masonii vechi si noi, BOR, SRI, cui n-a mai cotizat, frate ?)

 29. Ca orice Agnus Dei, accepta Sacrificiul !

 30. Oricum, 7 milioane de euro sunt foarte light … Sunt sigur ca s-au invartit ilegal in jurul domniei sale de 10x mai multi … dar acolo nu te bagi. E Ordin de Sus.

  ‘SRI’ a devalizat tara cu 2 trilioane de $, despre asta vorbim. 7 milioane sunt abia a 1/300 000-a parte, chiar daca din Otopeni mai e de cules …

 31. Si eu credeam ca aia de la PNL sunt cinstiti.

 32. Rugam DNA sa verifice si locuintele sociale care s-au dat unor angajati din Primaria Otopeni. Locuintele sociale trebuie sa ajunga la oamenii nevoiasi, oameni fara venituri sau cu venituri foarte mici, familii defavorizate cu multi copii si nu pe alte criterii.

 33. Se pare că DNA s-a apucat de PNL, nu știu dacă este bine sau rău, dar cât s-a furat în Voluntari și nevasta primarului în București nimeni nu anchetează??????