G4Media.ro

BREAKING Numărul militarilor NATO în România crește temporar anul viitor de la…

Foto: Ambasada Franței

BREAKING Numărul militarilor NATO în România crește temporar anul viitor de la 1.500 la 4.000 / Franța conduce grupul de luptă și aduce 50 de tancuri Leclerc la baza Cincu la un exercițiu pe scară largă

Grupul de luptă NATO din România de la baza Cincu va fi ridicat în 2025 la nivel de brigadă și va avea în componență circa 4.000 de militari aliați, față de ce circa 1.500 din prezent, a declarat joi generalul francez Loïc Girard, Senior National Representative în România și șeful grupului de luptă. Creșterea va avea loc pe durata unui exercițiu major în primăvara anului viitor. Din cei 4.000 de militari NATO, majoritatea vor fi francezi, dat fiind că Franța este națiune-cadru pentru grupul de luptă NATO din România.

Ceilalți militari desfășurați la Cincu vor fi din Belgia, Luxemburg și alte state membre NATO.

Pe lângă militari, Franța va aduce în total în România și circa 50 de tancuri Leclerc, a mai spus generalul francez Loïc Girard într-o discuție cu jurnaliști români.

În plus, Franța va aduce în România și alte echipamente de artilerie, infanterie și logistice.

Această desfășurare de forţe şi tehnică suplimentară va avea loc, temporar, în primăvara anului 2025, potrivit Ambasadei Franței, o brigadă de peste 4.000 de militari și câteva sute de vehicule blindate urmând a fi dislocate din Franța în România pentru câteva săptămâni. Acesta este un exercițiu NATO pentru a testa pe scară largă desfășurarea unei brigăzi complete la granițele Europei într-un interval de timp foarte scurt. Această brigadă va fi prezentă în România câteva săptămâni pentru antrenament, trupele urmând să se întoarcă odată cu încheierea exercițiului în țările lor de origine. Acest exercițiu de desfășurare poate fi repetat la cererea NATO. Batalionul multinațional Cincu, care are peste 1.500 de militari, este desfăşurat permanent în România. Cu acest batalion, Franța își confirmă prezența militară de lungă durată în România.

Ridicarea grupului de luptă NATO din România la nivel de brigadă reprezintă o prioritate majoră pentru București, iar o decizie finală e așteptată la summitul NATO de la Washington din acest an.

Decizia aliată de a crește numărul militari francezi și din alte state NATO pe teritoriul României vine pe fondul invaziei ruse în Ucraina și al posturii agresive a Moscovei în regiune.

În ultimele luni, mai mulți lideri politici și militari din state membre NATO au avertizat că Rusia ar putea ataca un stat membru NATO în următorii ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Probabil, șederea permanentă a întări flancul estic al NATO și ne-ar da mai multă siguranță.