G4Media.ro

BREAKING Președintele Ungariei, Katalin Novák, a demisionat din funcție după ce a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Președintele Ungariei, Katalin Novák, a demisionat din funcție după ce a grațiat un condamnat într-un dosar de pedofilie: „În calitate de șef al statului vă vorbesc pentru ultima oară astăzi”

Aflată sub o presiune uriașă după scandalul privind decizia de a grația un bărbat implicat într-un scandal de pedofilie, președintele Ungariei, Katalin Novák, a demisionat din funcție. Împreună cu ea a demisionar și fostul ministru al Justiției, Judit Varga.

Katalin Novak și-a cerut scuze celor pe care i-a rănit și tuturor victimelor care au acuzat-o că nu le-a stat alături, transmite m.hvg.hu.

„În calitate de șef al statului, vă vorbesc pentru ultima oară astăzi, demisionez din funcția de președinte al republicii”, a transmis Katalin Novák în discursul ei. „Era de înțeles că se aștepta o explicație din partea mea” – a mai adăugat Novák, după ce în luna aprilie a anului trecut ea a decis în favoarea clemenței pentru un condamnat care a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredințați. „Am făcut o greșeală”, a recunoscut Katalin Novák, subliniind că nu ar acorda niciodată iertare cuiva despre care există dovezi că abuzează fizic sau psihic un copil. „În cazul unei greșeli, ca cetățean, te-ai aștepta ca președintele să-și asume responsabilitatea chiar și prin demisie”, a mai spus  Novák.

Reamintim, peste 1.000 de persoane s-au adunat vineri la Budapesta pentru a cere demisia lui Novak, o aliată apropiat și fost ministru al familiei în cabinetul premierului Ungariei Viktor Orbán.

Partidele de opoziție din Ungaria și-au petrecut săptămâna cerând demiterea lui Novak, precum și a lui Judit Varga, fostul ministru al justiției care a semnat grațierea și care este de așteptat să conducă lista partidului de guvernământ Fidesz pentru alegerile europarlamentare din acest an.

Deși era bine cunoscut faptul că Novak a grațiat aproximativ două duzini de persoane înainte de vizita Papei Francisc în Ungaria în aprilie 2023, abia recent s-a aflat că una dintre persoanele care au beneficiat de această măsură a fost directorul adjunct al unei case de copii, care a fost condamnat pentru că a acoperit un prădător sexual care îi abuza sexual pe rezidenți.

Săptămâna aceasta, Novak a recunoscut că toate grațierile au provocat dezbinare, dar a insistat că nu va grația niciodată un pedofil.

În vârstă de 46 de ani, Katalin Novák este de profesie avocat iar în 10 martie 2022 a devenit prima femeie în funcția de președinte al Ungariei. E a fost secretar de stat la Minsterul Familiei și Tineretului în perioada 2014-2020 și ministru fără portofoliu al aceluiași minister în 2020-2021. Între 2017 și 2021, a fost unul dintre vicepreședinții Fidesz, iar din 2018 a fost deputată.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. 😶 Joianis???

 2. fosta ministra a familiei .. paiata …

 3. Demisie de onoare?! Pe plaiuri mioritice?! Fiti seriosi bre!!! Aici toti invoca stabilitatea…

 4. O așteptăm să o alergăm prin parcurile din Cluj-Napoca..acum va avea timp suficient !

  • Ar trebui sa alergam „dulapul” sau pe suina shosho. Doamna in cauza este o persoana oarecare. Nu alergam femei prin parc, nu?!

  • o însoțim …

 5. chiar daca a fost impinsa pe scari tot demisie se cheama ,la noi nu-i scoti decit cu politia

 6. Nicio pierdere!

 7. Auzi demisia de onoare ! Păi pt ceva asemănător , madame Lia Savonea a fost promovata șefa la CSM !

 8. Presiune uriasa, 1000 de oameni au protestat, opozitia a strans semnaturi, eu asta am retinut. Noua ne lipsesc toate trei. Din pacate.

 9. Poate sa vina vanzatoare de bilete la scoala de vara maghiara din Romania.

 10. Mare mirare! Iohannis nici alungat cu parul nu și-ar da demisia. Și mulți alții, de fapt, majoritatea. Cum sa plece ei de la Ciolan? Doar n-au înnebunit!