G4Media.ro

Ordonanţa de urgenţă prin care se introduc noile taxe a fost publicată…

Ordonanţa de urgenţă prin care se introduc noile taxe a fost publicată în Monitorul Oficial/ Măsurile intră în vigoare la 1 ianuarie

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern în 21 decembrie, seara, prin care se introduc noile taxe a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial. Măsurile intră în vigoare la 1 ianuarie 2019, transmite News.ro

La finalul şedinţei de Guvern în care a fost adoptată această OUG criticată puternic de mediul de afaceri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi consilierul premierului Darius Vâlcov au prezentat noile măsuri.

Guvernul a decis plafonarea preţului la gaze şi la energie electrică pentru următorii trei ani, pentru toţi consumatorii casnici, a anunţat, vineri seară, consilierul premierului Darius Vâlcov, menţionând că preţul va fi plafonat şi pentru consumatorii industriali. „Prin această măsură, statul român nu câştigă niciun ban în plus, dimpotrivă, bugetul de stat va fi văduvit de aproximativ 1,5-2 miliarde de lei”, a spus Vâlcov, adăugând că acest cost va fi însă suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

„Actul normativ conţine o serie de măsuri care au scopul principal de a creşte bunăstarea românilor şi nivelul investiţiilor, astfel încât să stimulăm creşterea economică sustenabilă şi inteligentă, prin punerea accentului asupra proiectelor cu beneficii pentru cetăţeni. Guvernul corectează astfel unele practici din domeniul bancar şi sectorul energiei, în principal. Luăm aceste măsuri în urma unei analize riguroase şi comparând situaţia din România cu cea a altor state europene şi cu media europeană”, a spus Teodorovici.

El a spus că o primă măsură este propunerea de a înfiinţa un fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional, pentru care se vor prevedea 310 milioane de lei în bugetul pe anul viitor, pentru a reabilita şi moderniza infrastructura de acces la aceste puncte de interes naţional, dar şi pentru extinderea de capacităţi de tratament balnear.

Statul sprijină aceste proiecte în proporţie de 50% din cheltuielile eligibile, acordând ca ajutor de stat minimis până la 200.000 de euro pentru cheltuielile ce vizează activităţile economice.

Teodorovici a vorbit de asemenea despre un fond de dezvoltare şi investiţii pentru proiectele comunităţilor locale şi ale universităţilor, prin care se vor putea finanţa proiecte în educaţie, sănătate, dezvoltare locală, infrastructură. Bugetul este de aproximativ 10 miliarde de euro, gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

„De asemenea, un punct foarte important şi aşteptat este cel legat de introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%”, a spus el.

El a spus că sunt practici incorecte faţă de populaţie şi de aceea au fost propuse măsuri.

„În România, randamentul capitalului la nivelul bancar este de peste 21%, practic de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, de 7%. De asemenea, în România este cea mai mare diferenţă din spaţiul european între dobânda la credite şi dobânda la depozite”, a afirmat el.

Teodorovici a anunţat că se propune pentru 2019 aplicarea de la 1 septembrie a unui punct de pensie majorat, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minimă de la 640 de lei la 704 lei.

De asemenea, în 2019 se menţine sistemul privind vouchere de vacanţă pentru sectorul bugetar de 1.450 de lei.

O altă măsură anunţată este devansarea aplicării creşterilor pentru cadrele didactice din 2022 la 1 septembrie 2020.

Totodată, Teodorovici a spus că sunt şi măsuri care reglează aspecte tehnice: obligarea administraţiilor publice de a raporta online execuţia bugetară din 1 august 2019.

„Guvernul României a decis astăzi plafonarea preţului la gaze şi la energie electrică pentru următorii trei ani de zile pentru toţi consumatorii casnici. De asemenea, trebuie să ştiţi că şi pentru consumatorii industriali acest nivel va fi plafonat, pentru următorii trei ani de zile, acesta va fi însă un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare. Prin această măsură, statul român nu câştigă niciun ban în plus, dimpotrivă, bugetul de stat va fi văduvit de aproximativ 1,5 – 2 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa, din cauza dividendelor care vor fi reduse”, a spus consilierul premierului Darius Vâlcov.

El a mai spus că acest cost va fi însă suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

Vâlcov a prezentat şi alte măsuri: aprobarea acordării de granturi de până la 500.000 de euro pentru firme, fundaţii şi ONG-uri pentru construirea de grădiniţe cu program sportiv, în timp ce în domeniul comunicaţiilor s-a stabilit un nivel minim de aproximativ un miliard de euro privind vânzarea licenţelor 5G şi un nivel minim de aproximativ 2 miliarde de euro pentru prelungirea licenţelor 3G.

„Totodată, pentru cei care activează în acest sector, s-a stabilit o taxă care se va plăti către ANCOM de 3%, taxă care va fi folosită de ANCOM pentru digitalizarea aparatului administrativ de stat”, a spus Vâlcov.

El a anunţat că în şedinţa de vineri s-a hotărât majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc, cu 2% pe cifra de afaceri.

„În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, contribuţiile nu au fost reduse, contribuţia a rămas în continuare de 3,75%. Şi ne amintim cu toţii cum anul trecut când s-a reduc această contribuţie toată lumea spunea că vor fi venituri mai mici, bineîneţeles Guvernul ştiind ceea ce spune a anticipat că vor fi venituri mai mari şi după 11 luni veniturile din aceste contribuţii în 2018 au fost de 7,06 miliarde de lei, comparativ cu 11 luni din 2017 de 6,52 de miliarde de lei”, a adăugat Vâlcov.

El a menţionat că s-a redus comisionul de administrare, de la 2,5 la 1%.

„Li s-a permis administratorilor acestor fonduri să investească în proiecte de parteneriat public-privat. Totodată, pentru că vorbim de administrarea unor sume imense, vorbim de administrarea a aproximativ 10 miliarde de euro, s-a solicitat ca într-un termen de un an de zile aceste societăţi să ajungă la un capital social după cum urmează: dacă administrează fonduri de până la 100 milioane de euro, capitalul social trebuie să fie 5% din valoarea contribuţiilor admnistrate, dacă administrează fonduri între 100 de milioane de euro şi 500 de milioane de euro capitalul social trebuie să fie de 7%, iar peste 500 de milioane de euro capitalul social trebuie să fie de 10%”, a detaliat Vâlcov.

El a mai spus că în şedinţa de Guvern s-a crescut plafonul privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 de lei, iar în domeniul construcţiilor salariului minim va creşte de la 1 ianuarie la 3.000 de lei brut şi se diminuează taxele pe muncă în acest sector.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost întrebat dacă îşi asumă un eventual eşec al măsurilor adoptate, el răspunzând că toţi membrii Guvernului au semnat, deci îşi asumă şi că ordonanţa a fost agreată şi de ALDE. (Sursa: News.ro)

(Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea)

Citește și

Marile manipulări din discursul violent anti-companii străine al lui Liviu Dragnea. Cum au crescut prețurile din energie tocmai din cauza politicilor PSD

Coaliţia pentru Dezvoltarea României solicită CSAT și președintelui Iohannis să discute efectele OUG privind măsurile fiscale, despre care afirmă că riscă să declanşeze o criză a economiei şi că reprezintă un atentat la siguranţa naţională

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Magarii si contracte cu dedicatie, asta fac in ougeaua hoteasca, plus ca mint cu nerusinare : nu-si asuma nimic. Ponta spunea deunazi ca este trecut in mod special un punct in document la care scrie ca sunt derogati de la raspunderea ministeriala.

  • Dar d.p.d.v. legal are vreo importanța acel punct din OUG prin care sunt derogati de la raspunderea ministerială? Întreb pentru că nu prea mă pricep, dar de bun simț ar fi ca prevederea să fie nulă și neavenită, pe același principiu și eu aș putea să …fierb vreun nevinovat, dupâ care să ma fac că plouă…!

 2. E bine că românilor le place sărăcia şi mizeria.

  • Nu-i de bine pentru tine că … nu-ți place limba română. Poate de aia ți-ai ales numele de tristă amintire.

 3. Eu cred că toate aceste măsuri sunt bine venite în foarte mică măsură pentru populație și on mare măsură pentru cei care ne conduc. Altfel cum de s-a dus mărirea punctului de pensie tocmai la 1 septembrie cînd populația abia aștepta această mărire iar voi v-ați mărit salariile de la 1 ianuarie și v-ați făcut pensii speciale cît mai mari și cît mai speciale!!??

  • „…Eu cred că toate aceste măsuri sunt bine venite în foarte mică măsură pentru populație și on mare măsură pentru cei care ne conduc. Altfel cum de s-a dus mărirea punctului de pensie tocmai la 1 septembrie cînd populația abia aștepta această mărire iar voi v-ați mărit salariile de la 1 ianuarie și v-ați făcut pensii speciale cît mai mari și cît mai speciale!!??”

   Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste nimica!!!

 4. Oamenii cu capul pe umeri, care-au mai ramas in tara asta, isi dau seama de cat de mare facatura este ordonanta. Ai deficit bugetar record (sunt sanse mari sa-l depaseasca pe cel din 2010) si tie-ti arde de pomeni pentru ca esti sigur ca vei recupera la taxarea cifrelor de afaceri. Niste trogloditi !

 5. Ajutor! Ne fug strainii din tara.

 6. Mariti punctul de pensie de la 1 Septembrie pt ca vin alegerile prezidentiale si vreti sa va bateti cu pumnul in piept ca sa va voteze mosnegii.
  Are grija economia, prin celelalte masuri pe care le-ati introdus de la 1 Ianuarie, sa va dea planurile peste cap.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.