G4Media.ro

BREAKING Noi creșteri de salarii, sporuri și alocații pentru categorii largi de…

BREAKING Noi creșteri de salarii, sporuri și alocații pentru categorii largi de bugetari, votate de Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de cameră decizională, legea de aprobare a OUG 41/2018 prin care unele categorii de bugetari primeau majorări salariale încă de anul trecut, de la adoptarea ordonanței. Deputații au adăugat însă la categoriile existente în OUG și alte domenii în care salariile ori veniturile cresc. Trebuie adăugat că aceste creșteri stabilite votate de deputați nu au fost prevăzute în bugetul pentru 2019 și nu e clară sursa banilor necesari pentru acoperirea lor.

Context: OUG 41/2018 modificase Legea salarizării bugetarilor (Legea-cadru 153/2017), în sensul introducerii unor reglementări referitoare la introducerea acordării, începând cu luna mai 2018, a indemnizaţiei de hrană pentru personalul din universităţile de stat, dar şi scoaterea gărzilor din limitarea sporurilor la 30% pentru personalul din unităţile sanitare, potrivit Agerpres.

Surpriza s-a produs în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților, unde au fost adoptate mai multe amendamente care prevăd creșteri semnificative de salarii,, votate apoi de deputați în plen. Dan Vâlceanu (PNL, membru în Comisia de muncă) a declarat pentru G4Media.ro că PNL a votat împotrivă din două motive. ”În primul rând pentru că PSD a adoptat o dublă măsură: pentru unii salariați s-au găsit bani, pentru alții nu. În al doilea rând, e o bătaie de joc la adresa biologilor, chimiștilor și psihologilor, cărora le-au promis reparații după nedreptatea din Legea salarizărui unitare, dar i-au mințit și nu le-au acordat creșterile cuvenite pentru că nu au bani. Dar pentru ministrul Muncii, ca să majoreze salariile cu 25% la Ministerul Muncii au fost bani! Acolo nu există impact bugetar, cu acei bani vine domnul ministru de acasă?”.

Astfel, potrivit Agerpres, inspectorii şcolari generali adjuncți, inspectorii şcolari de specialitate şi inspectorii şcolari beneficiază de majorarea salarială cu 20% acordată personalului didactic.

De asemenea, bugetarii din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Muncii beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Finanţelor Publice şi, respectiv, prin ordin al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Deputații nu s-au oprit aici: personalul didactic din învăţământul special şi special integrat, precum şi din centrele judeţene de resurse şi de asistenţă educaţională, respectiv Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi din structurile coordonate, monitorizate şi evaluate de către acestea, beneficiază de o majorare cu 15% a salariului de bază.

Un alt amendament propus de Liviu Dragnea și votat de deputați prevede un spor de 10% din salariul de bază pentru personalul didactic de predare din învățământ, potrivit Agerpres: „Pentru personalul didactic de predare din învăţământ, precum şi pentru personalul didactic de conducere prevăzut la punctul 1 nr. crt. 1, 2, 4 – 6 şi punctul 2 din anexa nr. I, capitolul I, litera A, se acordă un spor de suprasolicitare neuropsihică, de 10% din salariul de bază”, precizează un amendament depus de Liviu Dragnea. Un alt amendament al liderului PSD adoptat prevede: „Cadrele didactice care ocupă funcţiile de şef secţie, şef laborator sau şef serviciu medical desfăşoară activitate integrată, prin cumul de funcţii, în baza unui contract de administrare cu o durată de 7 ore zilnic şi beneficiază de drepturile salariale aferente contractului de administrare”.

Potrivit unui alt amendament adoptat, „începând cu drepturile salariale aferente lunii următoare intrării în vigoare a prezentei legi, personalul de cercetare cu studii superioare din unităţile clinice, din institutele şi centrele medicale, care este confirmat în gradele profesionale corespunzătoare funcţiilor de la nr. crt. 1 – 13 ale lit. a.1, pct. 2, capitolul I, anexa nr. II la Legea nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de salariul de bază prevăzut pentru unităţi clinice stabilit de lege pentru anul 2022”, arată Agerpres.

Alt amendament prevede că, în situaţia în care, în urma promovării în funcţie, grad sau treaptă profesională ori a avansării în gradaţie, potrivit legii, rezultă un salariu de bază mai mic decât cel avut la data promovării sau avansării în gradaţie, se păstrează salariul de bază avut anterior promovării sau avansării în gradaţie.

Au fost prevăzute, de asemenea, majorări ale salariilor pentru personalul de specialitate criminalistică din INEC.

Astfel, pe perioada în care desfăşoară activitate de expertiză criminalistică, persoanele care ocupă funcţii de conducere beneficiază de majorarea salariului de bază cu 10%, iar persoanele care ocupă funcţii de execuţie beneficiază de majorarea salariului de bază cu 5%. Majorarea salarială se suportă din venituri proprii.

Legea a fost adoptată cu 186 de voturi ”pentru”, 67 ”împotrivă și 30 de ”abțineri”. Au votat în favoarea majorărilor salariale deputații PSD, ALDE, UDMR și majoritatea celor de la minorități și neafiliații lui Victor Ponta. Împotrivă au votat liberalii și patru deputați PMP, iar cei de la USR s-au abținut, alături de trei deputați PMP.

Legea adoptată de Camera Deputaților va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Balamuc total …

 2. Uite asa mergem mai departe cu PSD. Astya este secretul longevitatii infractorilor, arunca cite un os inainte de alegeri pe care au grija sa il ia inapoi cu dobinda.

  De cite ori poate fi prostit un popor de idioti ?

  De multe ori …

  • Sunt în campanie, bre.

  • Eu cand spun ca romanii sunt prosti, imediat sunt atacat.

   N-am vazut vreo dovada care sa ateste contrariul pentru 79% din romani, conform votului din 2016.

  • Votu’ , și osu’ nu?? Restul ,care muncesc la privat și nu numai, să crape! Sper să crape in mai PSD !

  • Nu neaparat, sunt unul din beneficiarii actualei mariri salariale, dar nu voi vota PSD-ul niciodata !
   De fapt mare parte din aceste mariri corecteaza niste aberatii din legea 153, de exemplu un medic incadrat in colectivul de cercetare primea pentru exact aceiasi munca, salariul la ~jumatate fata de un medic incadrat pe direct sectie. Pentru simplul fapt ca in legea respectiva la capitolul cercetatori era formulat „poate fi” in legatura cu plata salariului medicilor cercetatori. Si ca sa fie totul aiurea, unele spitale au platit medicilor cercetatori salariul majorat similar celorlati medici, unele au platit salariul marit si ulterior l-au micsorat.

 3. Din mai, adică de alegeri!
  Mită electorală!
  Să vedem dacă acești bugetari se vor lăsa păcăliți și vor vota doar pt acești bani, daca ne vor vinde pe toți pt aceste măriri! Tot anul trecut nu au răspuns la criticile legate de sporuri, fix acum se rezolvă! Ce mai contează sursa banilor, daca trec de alegeri nu mai contează, o sa ne dea cu bunăstarea peste ochi chiar dacă noi vedem numai mizerie ( că tot ne spunea Ciordache de condițiile identice la spitalele de stat și cele private).
  Vom vedea daca bugetarii vor vinde viitorul celorlalți români și a copiilor lor. Doar pt viitorul apropiat, că după ce trece cheful și se duc banii o sa sufle și la ei vântul…să vedem cat mai rezistăm ceilalți să le plătim bugetul, cât se vor mai putea împrumuta ( până nu se duce la vale și ratingul de țară)…borfașii ăștia au reușit în doi ani jumătate să bulverseze tot, vom vedea nota de plată…

  • „să vedem cat mai rezistăm ceilalți să le plătim bugetul”. Rezistati ca doar sunteti obisnuiti, nu degeaba sunteti #rezist

  • @Alin stai liniștit bre’ ca noi rezistam si afară, iar voi o sa ajungeți să va lingeți unu’ pe altu’ de foame aici. Dar las’ că vă aruncă stăpânul câte un os din când in când

  • #Ioan, oase va arunca voua multinationalele la care lucrati pe un salariul jenant, unde mai pui ca va si obliga sa iesiti in piata Victoriei de cate ori se iveste vreun protest. Grea viata de corporatist. Am auzit ca sunteti penalizati financiar daca lipsiti nemotivat din piata, corporatistii din HP stiu mai bine

  • #Alin – Esti vai de soarta ta de bine informat. Ca angajat plimbat pe la mai multe companii multinationale am reusit sa imi creez un trai decent din care sa sustin aceste lepre ca tine fara voia mea. Eu o sa am in continuare de munca insa grija noastra nu este legata ca va mai dat un leu ci de faptul ca trec anii iar lucrurile pe care ar trebui sa le primim in schimbul taxarilor salariale pe care le platim cum ar fi autostrazi/educatie/sanatate lipses cu desavarsire iar banii sunt sifonati de fmmpsd + friends pe pomenile de un leu iar grosul ajunge in buzunarele lor. Nu stiu de ce ma-am obosit sa iti explic insa am zis sa incerc poate poate pricepi. PS: Poti sa vi si tu sa te angajezi la o multinationala ca sa beneficiezi de aceleaai beneficii cand ne scot in strada daca le stii pe toate.Un amanunt esential pe care nu trebuie sa il omit este ca la aceste companii se munceste si trebuie sa ai si un pic de scoala plus sa cunosti o limba straina dar viata e lunga si te poti pregati.Mult succes!

  • Anagrama : Alin – Nilă, nume de sluga.
   De nu trăda exrejele in ’44, azi mulgeai vaca, prostovane.

 4. „- Alo.., alo…, alo…, tovarăși…, asezați-vă liniștiți…!
  -Nicule, mai dă-le o sută la salariu și o să-ți mănânce din palmă…!
  Fă Leano, dacă aș avea le-aș mai da, dar nu mai ie fă bani la boget, „indrăznește să crezi…! „

 5. Ar trebui mărit și salariile deputaților și senatorilor pentru că dacă nu ar fi dinsii noi nu am avea salarii. Le mulțumim din toată inima pentru ce fac pentru noi.

 6. Ce bine e sa te faci ca lucrezi la stat si sa iei un sac de bani de la cei care chiar merita salarii mari. Dar nu i nimic ca orice s ar intampla induram ca idiotii.

 7. Eh , Ciuma Rosie stie ca o mare parte din popor traieste doar din milogeala. Munca si performanta fiind-ui 2 concepte futuriste, ce deranjeaza. Ce mai , niste amenintari !

 8. Marea drama a acestei tari este ca sunt o mulțime de „alini” care sunt foarte conștiincioși în ziua votului. (aviz „sorosistilor”

 9. n-ati auzit ? vine muierea lui sokol, „strategul” pesede, la benere.
  astia cresc salariile mai cum cresc cozonacul.

 10. psd da cu un deget si ia cu mainile amandoua…e bine de stiut si mai ales inteles,ne dau
  noua un leu ca sa ia voturi si prin urmare EI sa poata lua milioane.Nu va lasati pacaliti,….
  e pacat de noi si viitorul copiilor nostri.
  Ce avocat va da in judecata guvernul ca suntem furati NOI, PENSIONARII cu cateva
  sute de lei in fiecare luna, carui partid ii pasa si vor sari in ajutorul pensionarilor???!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.