G4Media.ro

BREAKING Ministerul rus de Externe a avertizat SUA, NATO și Kievul că…

Sursa: ucr.radio

BREAKING Ministerul rus de Externe a avertizat SUA, NATO și Kievul că orice atac asupra Transnistriei va fi considerat un atac asupra Rusiei

Ministerul rus de Externe a emis vineri un comunicat oficial în care avertizează că un presupus atac împotriva Transnistriei înseamnă un atac împotriva Federației Ruse, transmite agenția rusă Interfax. „Orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității lor (cetățenii și militarii ruși din Transnistria – n.red.) va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac împotriva Federației Ruse”, se arată în comunicatul citat de Interfax.

Comunicatul de vineri al Ministerului de Externe din Rusia vine după ce Ministerul rus al Apărării acuzase joi Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea separatistă moldovenească Transnistria după o diversiune (operațiune sub steag fals). Autoritățile de la Chișinău și cele din Ucraina au dezmințit informația.

„În legătură cu acumularea semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea frontierei ucraineano-pristrene, desfășurarea artileriei pe poziții de tragere, precum și creșterea fără precedent a zborurilor avioanelor fără pilot ale Forțelor Armate ale Ucrainei deasupra teritoriului Transnistriei, avertizăm Statele Unite, țările membre NATO și pupilele lor ucrainene de următorii pași aventuroși”, se arată în documentul postat pe site-ul ministerului.

„Ne pronunțăm în mod consecvent pentru soluționarea oricăror probleme prin mijloace politice și diplomatice. În același timp, nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că Forțele Armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, dacă va exista, și vor asigura protecția compatrioților noștri, a contingentului rus de menținere a păcii, a militarilor Grupului Operațional al Forțelor Ruse și a depozitelor militare din satul Kolbasna din Transnistria”, subliniază comunicatul.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat o amenințare la adresa forțelor ruse de menținere a păcii din Transnistria din cauza unei provocări planificate de către armata ucraineană.

Context. Președintele moldovean Maia Sandu a acuzat Moscova la începutul acestei luni că plănuiește o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul și a atrage Transnistria în războiul său. Regiunea majoritar vorbitoare de limbă rusă s-a desprins din Moldova sovietică de atunci în 1990. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, separatiștii pro-ruși au purtat un război sângeros cu forțele guvernamentale moldovenești. Rusia are în Transnistria aproape 2000 de militari staționați.

Declarația Rusiei vine la două zile după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru La Repubblica faptul că Moscova plănuiește să înlocuiască actuala conducere pro-Occident a Moldovei și că Rusia urmărește, printre altele, să aibă sub control aeroportul din Chişinău pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

Comunicatul integral al Ministerului rus de Externe:

În legătură cu acumularea semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea frontierei ucraineano-transnistrene, desfășurarea artileriei pe poziții de tragere și acumularea fără precedent a zborurilor UAV deasupra teritoriului transnistrean, Ministerul rus al Apărării avertizează SUA, statele membre NATO și pupilele lor ucrainene să nu facă încă un pas aventuros.

Noi susținem în mod constant soluționarea oricăror probleme prin mijloace politice și diplomatice. În acest sens, nu ar trebui să existe nicio îndoială că forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, în cazul în care aceasta se va produce totuși, și vor asigura protecția compatrioților noștri, a contingentului rus de menținere a păcii, a membrilor Grupului Operațional al Forțelor Ruse și a depozitelor militare din satul Kolbasna din Transnistria. Orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității acestora va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac împotriva Federației Ruse.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...