G4Media.ro

BREAKING Împrumut de 3 miliarde de dolari din partea SUA pentru construirea…

Foto: Centrala nucleară de la Cernavodă (sursa: site-ul oficial)

BREAKING Împrumut de 3 miliarde de dolari din partea SUA pentru construirea a două noi reactoare la Centrala Nucleară de la Cernavodă / Cele două reactoare vor fi construite până în 2030

Update 11.15: Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că cele două noi reactoare de la Cernavodă vor fi construite până în 2030. El a spus că faza lucrărilor preliminare, finanțată cu împrumutul SUA de 50 de milioane de dolari, va fi încheiată până în 2025, iar faza de construcție efectivă a proiectului celor două reactoare, finanțată cu un împrumut SUA de 3 miliarde de dolari, va fi încheiată până în 2030.

Articol inițial: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a primit miercuri de la președintele băncii americane US Exim Bank scrisorile de intenție pentru două împrumuturi, de 50 milioane de dolari și 3 miliarde de dolari, pentru construirea a două noi unități ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale. La ceremonia desfășurată în Egipt vor participa președintele Klaus Iohannis și Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

La Cernavodă funcționează acum două unități de producție a energiei electrice, iar România vrea să construiască încă două, pentru a-și crește gradul de independență energetică.

Ceremonia are loc miercuri la ora 10 la Sharm El-Sheikh (Egipt), unde se desfășoară un summit al ONU pentru schimbări climatice.

Înmânarea celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă are loc în marja celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27).

Documentele au fost înmânate de către Președintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, Ministrului român al energiei, Virgil Popescu.

Cele două scrisori de intenție din partea US Exim Bank vizează un prim împrumut de circa 50 milioane USD, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităților 3 și 4 și un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcție efectivă a proiectului.

Foto: Administrația Prezidențială

Context. Centrala Nucleară de la Cernavodă este gestionată de Compania Națională Nuclearelectrica, controlată de statul român prin Ministerul Energiei.

În 2020, România și SUA au semnat la nivel de guvern un acord care permite României accesul la tehnologia nucleară americană, renunțând la un plan inițial de a dezvolta noile reactoare printr-un parteneriat cu China.

Vizita în SUA din 2020 a ministrului Economiei și Energiei, Virgil Popescu, a dus la semnarea acordului interguvernamental privind cooperarea cu companii americane pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, precum și retehnologizarea reactorului 1 – primul construit al centralei nucleare. Ministrul Popescu a anunțat că Acordul permite României accesul la tehnologie americană CANDU 6, iar lucrările ar urma să fie derulate de un consorțiu de companii din SUA, Canada și Franța.

Proiectul de colaborare a fost anunțat încă din 20 august 2019, când președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au semnat la Washington o Declarație comună prin care se angajau să coopereze în domeniul nuclear civil. Ulterior, NuclearElectrica SA, controlată de Ministerul Economiei, a denunțat un acord cu o companie chineză pentru construirea obiectivelor de la Cernavodă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

36 comentarii

 1. Ei da, asta chiar e un breaking news! Super vești, Romania chiar e pe val!

  • Haideti mai repede cu acestea doua ca ne apuca anul 2100.

  • Da, este cea mai buna stire pe care am auzit-o in ultima perioada!
   TREBUIE sa ne marim capacitatea de productie de energie din orice forme!
   #F**kGreta

 2. Terminati cu gargara si incepeti construirea. Ca ne distrug australopitecii toate raurile, in loc sa mai facem un reactor care nu distruge nimic.

  • Cum nu distruge nimic? E reactor, sau centrala nu.cle.ara. N.uc.leara de la bo.m.ba nu.cl.ear.a. Nu-ti zice nimic? Ai auzit de Cernobil? Acolo tot reactor e. Se umple planeta de reactoare si cica vrem energie verde.

 3. Cand vor fi gata?

 4. Este centrala la care un ex premier agrarian din RM A.S. a refuzat din motive proruse sa conlucreze la participe la construrrea unoi nou bloc. Acum probabil că îi este rușine de trădarea sa din anii 90

 5. Cum? Fără să ne condiționeze să ne pensionăm la 80 de ani? Ghinea? Unde ești?

  • Nu creier de gaina, e un imprumut. Un imprumut conditionat de niste dobanzi pe care tot noi le vom plati. E bine macar ca nu e facut pentru pensii si ajitoare sociale.
   Ce k k t mananci tu cu pensionarea la 80 de ani, cu Ghinea…e altceva. Idi otule.

  • Ești foarte p.r.ost.
   În primul rând ce a făcut USL-ul (Fsn + Psd + Pnl + PD etc) timp de 30 de ani ?
   În al doilea rând așteaptă să le vezi construite.

  • Iar a sărit USR-istul fără creier numit Cio! Vezi că în PNRR jumate din bani sunt tot împrumuturi pe care le vom plăti! Nu ți-a spus Ghinea că te-a vândut? Ha, ha, ha!

  • Mancator de k k t usl-ist, stiu ce si cum e cu pnrr-ul asta, nu trebuie sa-mi spuna un ret a rdat ca tine.
   Si mai stiu ca pe voi usl-istii va doare ca nu puteti fura banii respectivi, ba mai trebuie sa faceti si ceva reforme. Daia il tot urati pe Ghinea, ca a negociat in interesul Romaniei, nu a unor gun o aie ca voi.

 6. Pariu că de fapt americanii forțează PSDNL să-și diversifice sursele de energie, pentru a scăpa de gazul rusesc? Mulți ani de zile, PSDNL n-a făcut nimic.

  • Corect! Să sperăm că nu vine iar USR la guvernare să blocheze tot! Precis găsesc ei un gândăcel pe acolo care musai trebuie protejat!

  • Miăiță, iar te-au scos stapanii la mancat k k t pe g4.
   Daia nu a mers ma Romania pana acum , ca a blocat USR tot in ultimii 32 de ani?
   Pitecantrop batut in cap.

  • @Cio – mă amuză să te las să comentezi și apoi să arăt tuturor ce limbaj și USR-iștii! Ai observat că deși nu sunt de acord cu voi, niciodată nu jignesc? Se numește educație! Nu știi tu ce e aia!

 7. Bravo, foarte bine. Măcar să se țină de treabă, să le termine într – un termen rezonabil, maxim 10 ani.

  • Ultimul reactor de tip nou de care am auzit eu s-a construit in 15 ani, inca nu e finalizat si e in Franta. Alea de tip vechi sunt varza in ceea ce priveste mediul.

 8. O realizare pentru guvernare. Sa o tineti tot asa!

  • Sterge-te la gura postacel, ca e de mult in carti, nu e o realizare USL.

  • la Olkiluoto 3 au avut intarziere de 8 ani si 5 miliarde € depasire de buget, initial estimat la 3 miliarde.

   să dea Domnul sa fie românii capabili sa faca 2 reactoare in 7 ani cu un buget de 3 mld $.

 9. tot nu e bine. Cică de ce să băgăm bani în energie nucleară în loc să investim în energie verde? Poate pentru că funcționează? Tot timpul? la parametrii stabiliți?

  • Corecta intrebarea! Pai, ce naiba, doar am auzit de atatea hidrocentrale care au sarit in aer, nu? De aceea au si oprit constructia la alea aproape terminate, din cauza riscului de infestare cu apa …

 10. in sfarsit o actiune inteligenta.

 11. Decât împrumuturi pt pensii speciale……

 12. Trebuie sa mărim urgent pensiile și salariile speciale ca să aibă cine sa consume curentul

 13. Magarus sas a negociat si spaga?!

 14. Împrumut când dolarul e scump… Oare chiar e buna mișcarea?
  37,4 ani o sa dureze doar ca să plătim împrumutul.. Din producerea a 1500 MW zilnic cu acel reactor, asta fără sa scădem durata de viață a lui și combustibilul necesar alimentării, gestionari deșeurilor…

  Cam ce durata de viață are un astfel de reactor construit pe o infrastructura veche… Cred că o să dureze mult și bine până plătim cu dobânda totul..

 15. Sa restituie împrumutul peste N ani cei care vor încasa din cei € 3 miliarde de euro de N ori mai mult decât valoarea pe care o creeaza. Adică căpușele totale sau parțiale

 16. Deci tigrul Europei n-are Nici 3 miliarde de dolari?😅😅😅😅

 17. Cel mai probabil costul final va fi vreo 15 miliarde pentru 2 bucati, alea 3 miliarde n-ajung nici pe o masea, tot ce sper e sa nu fie un fel de Bechtel reloaded…

 18. Eheee fraților!!!!!! L-ați împușcat pe ceașcă. Nu am fost comunist nici nu sunt putinist, dar reactoarele erau terminate de 20 ani , toate 5 de trăia raposatu. Era doar o singură problemă, acum nu aveați cont in Elveția, concediu in Dubai, și va plimbați tot cu Dacia 1310

  • Sa-l trimita cineva cu forta pe nea asta sa lucreze la reactoare sa afle si el in ce conditii ar fi fost gata cele 5 si sa nu mai aiba timp sa minta pe forum. Sa-i aduca cineva aminte cum nu aveai voie sa-l vorbesti de rau nici macar acasa la tine si ce pateai daca scriai pe forum vreo critica. Ala cu siguranta nu ar fi fost putinist, ca idee sa stie nea asta in ce hal a ajuns.

 19. Din păcate, francezii au demarat construirea a doua astfel unități EPR (putere 1620 MWe/fiecare), in Franta și Finlanda, fără a modela proiectul final.
  La Cernavodă vorbim de unități de 700 MWe fiecare pt care putem produce combustibilul și apa grea.
  2030 este un termen corect pt o tara corecta și responsabila, ceea ce nu este valabil pentru România!
  Dacă eram, U3 și U4, ar fi functionat din anii 2013 și 2014, dar Tăriceanu și Vosganian au sabotat programul si pe ENERGONUCLEAR, deci România. In anul 2006 investitia noua era estimata la 3 miliarde euro, adica 84% din investitia totala. Nu le-a cerut nimeni socoteala celor doi nesocotiti!!!

 20. 3.000.006.698,73 mai exact! Sau credeați că am uitat de împrumutul nerestituit al lui Cîțu Florin Vasile, PeNaLilor!