G4Media.ro

BREAKING Hunter Biden va fi anchetat de un procuror special, cu puteri…

BREAKING Hunter Biden va fi anchetat de un procuror special, cu puteri suplimentare, anunță procurorul general al SUA

Hunter Biden, fiul președintelui SUA, va fi investigat de acum înainte de un procuror special, cu puteri suplimentare, anunță procurorul general al SUA, citat de BBC. 

Merrick Garland i-a acordat puteri suplimentare lui David Weiss, procurorul care a depus deja acuzații penale în acest caz.

Un document depus vineri în instanță a arătat că Weiss a declarat că părțile din cazul Hunter Biden se află într-un impas în negocierile pentru obținerea unui acord de recunoaștere a vinovăției și că este necesar un proces, notează The Guardian.

În calitate de procuror special, lui David Weiss i se va permite „să își continue ancheta, să ia orice măsuri de investigare pe care le-a dorit și să ia decizia de a iniția sau nu urmărirea penală în orice district”, a declarat Merrick Garland.

Un acord de recunoaștere a vinovăției privind acuzațiile de fraudă fiscală și de posesie de arme de foc împotriva fiului președintelui a eșuat la începutul acestei luni.

Republicanii au făcut presiuni pentru o anchetă privind afacerile lui Hunter Biden, mai notează BBC.

Context

Un acord prin care se aștepta ca fiul președintelui american Joe Biden, Hunter, să pledeze vinovat pentru acuzații fiscale și să recunoască o infracțiune cu arme de foc, s-a prăbușit dramatic în instanță în urmă cu două săptămâni.

Acordul de recunoaștere a vinovăției, negociat pe parcursul mai multor săptămâni, ar fi trebuit să îl scutească pe tânărul Biden de închisoare.

Însă ulterior o judecătoare a declarat că nu poate „să aplice acordul”. Cazul marchează prima dată când departamentul de justiție îl acuză pe copilul unui președinte în exercițiu.

Acesta urmează unei anchete de cinci ani privind finanțele lui Hunter Biden, care a ajuns miercuri dimineață la tribunalul din Wilmington, Delaware.

Într-un acord de recunoaștere a vinovăției anunțat luna trecută, fiul lui Joe Biden urma să fie acuzat de două infracțiuni minore pentru că nu și-a plătit la timp impozitele în 2017 și 2018.

De asemenea, el urma să recunoască faptul că a deținut ilegal o armă în timp ce era consumator de droguri și să accepte să urmeze un tratament antidrog și să fie monitorizat, în locul unei acuzații mai grave de infracțiune și a unei posibile pedepse cu închisoarea.

Însă, în timpul audierii, judecătoarea Maryellen Noreika, de la Tribunalul Districtual din SUA, a pus la îndoială faptul că înțelegerea îi va oferi lui Hunter Biden imunitate față de infracțiunile pentru care ar putea fi găsit responsabil în viitor.

Avocații Apărării au prezentat acordul de recunoaștere a vinovăției ca fiind ultimul capitol al anchetei privind finanțele clientului lor, dar procurorii au confirmat în instanță că ancheta lor este „în curs de desfășurare”.

Oficiali din cadrul Departamentului de Justiție investighează în continuare dacă Hunter Biden a încălcat legile federale care îi cereau să se înregistreze ca agent străin în timp ce lucra în China și Ucraina în timpul vicepreședinției tatălui său, a relatat CNN.

Echipele juridice ale ambelor părți au fost văzute negociind în fața reporterilor în interiorul tribunalului, în încercarea de a salva înțelegerea sau de a ajunge la un acord mai restrâns.

Dar audierea s-a încheiat cu judecătorul Noreika, numit de Trump, refuzând să semneze acordul. Ea a acordat celor două părți 14 zile pentru a elabora o nouă înțelegere și a o informa.

Biden, care inițial s-a oferit să pledeze vinovat, a încheiat audierea pledând nevinovat la acuzațiile care i se aduc.

Acuzațiile fiscale sunt acuzații minore în comparație cu acuzațiile mai grave împotriva lui Hunter Biden pe care republicanii din Congres le-au introdus la audierile din comisie.

Republicanii au afirmat că Hunter Biden a beneficiat de un acord de recunoaștere a vinovăției neobișnuit de îngăduitor pentru că este fiul președintelui.

Această afirmație este negată de procurorul american pentru Delaware, David Weiss, care a condus ancheta.

Weiss a fost numit de fostul președinte Donald Trump și lăsat în funcție de administrația Biden pentru a finaliza ancheta privind pe Hunter Biden.

Procurorul s-a oferit să depună mărturie în fața Congresului pentru a răspunde criticilor aduse anchetei.

Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților, care examinează diverse acuzații la adresa lui Hunter Biden, a ascultat deja mărturia unui denunțător care a susținut că Departamentul de Justiție a încetinit în mod deliberat ancheta fiscală.

Congresmanul republican și membru al comisiei de supraveghere Tim Burchett a declarat pentru BBC că este dezgustat de această afirmație.

„El este pur și simplu o ființă umană josnică. Și totuși, acesta este genul de om pe care democrații vor să îl acopere”.

Republicanii s-au concentrat pe un laptop notoriu pe care Hunter Biden se pare că l-a abandonat într-un atelier de reparații de calculatoare din Delaware.

știre în curs de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...