G4Media.ro

BREAKING Guvernul libanez a demisionat după trei zile de proteste violente cauzate…

BREAKING Guvernul libanez a demisionat după trei zile de proteste violente cauzate de exploziile care au distrus capitala țării

Guvernul de la Beirut a demisionat. Anunțul a fost făcut, luni seară, de premierul Libanului Hassan Diab. Decizia vine după trei zile de proteste violente cauzate de exploziile nimicitoare care au distrus capitala Libanului în 7 august.

Mii de oameni au ieşit în stradă şi au luat cu asalt sediul Ministerului de Externe și Parlamentul, libanezii cerând socoteală autorităţilor pentru felul în care au gestionat situaţia după explozia de marţi, soldată cu peste 200 de morţi şi peste 6.000 de răniţi. Explozia de marţi a venit pe fondul unei accentuate crize economice cu care Libanul se confruntă de multă vreme.

Deși Executivul condus de Diab a dat asigurări că vinovaţii vor primi pedeapsa maximă posibilă, libanezii consideră că Guvernul a fost neglijent şi îl consideră responsabil de explozia care a lăsat sute de mii de oameni fără adăpost.

Deflagraţia de marţi seară a distrus cartiere întregi. Zeci de oameni sunt încă daţi dispăruţi. Echipele de salvare continuă căutările, în timp ce spitalele sunt supraaglomerate.

Numeroase ţări şi-au anunţat sprijinul faţă de Liban – cu echipe medicale, sute de tone de echipamente medicale şi hrană -, iar agenţiile ONU ajută cu medicamente şi hrană, după ce principalul siloz al Libanului a fost distrus în explozie.

Comunitatea internaţională a reuşit să mobilizeze duminică un ajutor de urgenţă în valoare de 252.7 milioane de euro pentru Liban, a promis că acesta va fi distribuit direct populaţiei şi a solicitat o anchetă transparentă a cauzelor dezastrului, informează AFP, citată de Agerpres.

„În această perioadă oribilă, Libanul nu este singur”, au asigurat cei treizeci de şefi de stat şi de guvern, miniştri şi oficiali ai unor organizaţii internaţionale, reuniţi la iniţiativa comună a Franţei şi ONU prin videoconferinţă.

Uniunea Europeană s-a angajat să contribuie cu 60 de milioane de euro pentru a răspunde „celor mai urgente nevoi”, iar Qatarul a promis 50 de milioane de dolari.

sursa foto: Twitter/ Nabih

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Noul Proprietar al Libanului este : lgbt E.Macron

  2. Corupția a distrus imperii si regate darămite o tara ca Libanul.

  3. Ponta la ținut mai mult pana a demisionat după Colectiv…

  4. Diferența e că la noi, Guvernele pot demisiona și în două zile „dacă vor”. …Cum însă, la noi nu prea s-a ivit prilejul … „să vrea” – să demisioneze (nici cu 150.000 de demonstranți încercând să-i determine) – se mai poate aștepta, pe altă dată. Dar aia nu înseamnă că nu poate, măi libanezilor!
    „Facem – pt. că vrem! Și pt că putem!”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.