G4Media.ro

BREAKING Florin Cîțu, pus sub urmărire penală de DNA/ Este acuzat de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Florin Cîțu, pus sub urmărire penală de DNA/ Este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-COVID-19

Fostul premier Florin Cîțu a fost pus sub urmărire penală de DNA, miercuri. Este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în dosarul vaccinurilor anti-COVID-19.

DNA susține în comunicat că Florin Cîțu a încălcat dispozițiile legale și nu a avut documente sau analize care să ateste necesitatea achiziției de vaccinuri:

 • ”Ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, se arată în comunicat.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, fostul premier ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA, se mai arată în comunicatul DNA.

Comunicatul integral al DNA

În cauza mediatizată prin comunicatele 856/VIII/3 din 21 septembrie 2021 și nr. 1084/VIII/3 din 23 noiembrie 2023, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul

     CÎȚU FLORIN VASILE, în prezent senator, la data faptelor având și funcția de prim – ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, în datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, suspectul Cîțu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA.

Suspectului Cîțu Florin Vasile i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

 1. Ce sa faceti domnule Câtu, vedeți ce se întâmplă când fraternizati cu PSD-Iohanis

  • Circ ieftin parca PSD-PNL-AUR pentru pr0stimea care ii voteaza de 34 de ani si se vaita ca e saraca uitand ca mafia de la putere le-a marit taxele si ca juma de an lucreaza pentru mafioti dand 50% din salariu ca taxe si impozite.

  • Câțu, un USR-ist şi una de la REPER. Câțu pentru ca s-a apucat să-i critice pe Ciucă şi Ciolacu iar ceilalți doi pentru ca să poată să strige PSD că USR fură. Asra până la alegeri că după aia se va clasa. Ce se mai aude despre sacii cu voturi furați da USR la seturul 1? Parcă se apucaseră să renumere voturile. Încă se mai lucrează.

  • @ Setonimo – Hai sa-ti spun ceva, p.ost.a.cule, intre 14 aprilie 2021 si 21 aprilie 2021 ministrul sanatatii a fost interimar, surpriza, Citu in persoana!

  • @Setonimo – Revin, am recitit comentariul tau si cred ca e ironic, deci am interpretat gresit. Imi cer scuze pentru apelativul total gresit folosit.

  • @ Kafka. Era ironic, desigur… Sunt jurnalisti care spun „era bun DNA-ul cand l-a condamnat pe Dragnea. Acum nu mai e bun?” Lucrurile stau exact asa. Pe Dragnea l-au condamnat pe drept, chiar daca pentru o fapta relativ minora, iar acum au facut un dosar la comanda. DNA-ul si justitia in general pot fi corecte intr-o situatie si incorecte in alta. Nu-i vorba aici de „ai nostri contra ai lor” ci de analiza elementara a fiecarei situatii.

  • Vânătoare de vrăjitori.
   Eu sunt obligați sa investigheze la orice plângere, iar presa e obligata de plătitori sa raporteze cât mai mult despre cât de rău e USR.

   Dosarul din sectorul 1 s-a clasat anul trecut. Nu țin minte sa fi citit în presa acest aspect. Chiar și acum sursele sunt slabe.

 2. Superman, iti cam pica chilotii..

 3. O prostie!

 4. Peste un an-doi dosarul se va inchide dar pana atunci va fi folosit impotriva USR de catre PSDNL & (H)AUR in campaniile electorale si nu numai!

 5. Cred ca nu exista tara in UE care sa nu fi luat mult mai multe doze decat nr popu.latiei. Nimeni nu stia exactt evoluti.a acestui virus. Dar, daca a gresit, sa faca pusca.rie si el si Voiculescu si toti. Dar sa asteptam DNA sa isi faca trea.ba!

  • Ce lege a incalcat? Ce OG sau OUG? DNA tace malc!

  • eu doar spun…DACA!!! Am mai vazut dosare facute de DNA care au rezultat in nimic…

  • Crezi? Ar fi ok sa vedem chestii oficiale, fără să apelăm la speculații, daca mai exista vreo tara care sa fi comandat la fel că România. Pe documente nu pe crezut.

  • @Bilic pai zilele trecute am citit…dar nu mai gasesc, Germania, Austria au comandat mai mult decat dublul popu.latiei.

 6. uite un subiect pt DNA:
  pastilele de iod a lui Rafila,o ancheta pentru achizitie suporaevaluata?Miscam ceva?
  sau antivaccinistul procuror mananca pastile de iod si nu are treaba cu cheltuirea banului public cu acele pastile?Ca si acolo s-au luat o gramada si nu stiu cine s-a dus in farmacie sa-si ia.Si nu au cazut bombe nucleare…deci DNA,facem ceva si aici?
  sau astepti ordine de la mutu clown si ciocolacu?

 7. Două lucruri par neclare, dar procurorii probabil au elementele necesare de clarificare.Numarul de doze de vaccinuri în discuție pentru statul român a fost stabilit prin memorandum sau prin acordul centralizat de achiziție încheiat de reprezentanții Comisiei Europene cu furnizorii de vaccinuri( în subsidiar daca memorandumul este emis în baza acordului cu pricina)?Au fost plătite până acum sau s=au livrat până acum vreo doza din vaccinurile în discuție ori există titlu executor care sa oblige statul român la plata respectivelor vaccinuri

  • @ andrew brandon – Ar mai fi de retinut o poveste, nu stiu daca are vreo semnificatie, dar… intre 14 aprilie 2021 si 21 aprilie 2021 (adica exact in perioada achizitiei si memorandumului) ministrul sanatatii a fost interimar Citu, in persoana!

 8. Ar fi interesant de aflat daca legile chiar „trebuie” sa impuna ceva. (culmea e ca e o lege care spune ca da, ca trebuie… :))
  Pina la urma depinde de interpretarea judecatarului atata timp cat in lege nu scrie clar ca trebuie „ceva” si ca e infractiune daca nu…. face ce vrea acel functionar. In cel mai rau caz primeste o mustrare… ca doar nu a beneficiat personal de ceva… material

 9. * contractarea

 10. *comandarea vaccinurilor

 11. A împiedicat cineva executarea contractului cu pricina parafat ultima oara in mai 2021, astfel că rezultatul material al pretinde fapte calificate ca infracțiune nu s=a mai produs?

 12. *al pretinsei

 13. Prin opțiuni viabile de vaccinuri , termen înscris în acordul centralizat de achiziție se înțelegeau tulpinile de Covid existente la datele contractarii , respectiv 2020 =2021, în sensul negocierilor purtate de Comisia Europeană cu furnizorii de vaccinuri?

 14. Nu contează, important e căCîciu e redus la zero!

 15. Contractele și memorandumurile în discuție constituie prin ele însele titluri executorii care sa confere drepturi de creanta asupra statului român din partea companiilor furnizoare de vaccinuri, sau e nevoie de o hotărâre judecătorească ce are acest caracter?

 16. Fake DNA.

 17. Daca ati sti cine a semnat si cine la tinut pe asta in brate ati fi stiut de ce in urmatoarea perioada vor fi multe banuieli.
  Deci ne isterizam sau o fasaim?

 18. Bai Kafka iar comentezi și la articolul asta? Ți-au dat drumul din beci?

 19. Am si eu un pont pentru DNA, ca tot se plictisesc si la comanda mai trantesc cate un dosar sa rada si curcile de ei – sa se uite putin si la spitalul de campanie facut de primaria bucuresti sub inaltul patronaj al doamnei firea, pe terenul contaminat al fostei autobaze pipera, din conainere, nefolosit pentru ca nu intrau paturile pe usile conatinerelor. DNA poate sa verifice acolo un intreg spectru de furaciuni, trafic de influenta si de ce nu, abuz in serviciu…
  Si ar mai fi asa, la desert, oportunitatea achizionarii a 600 de BMWuri.
  Problema e ca astea sunt abuzuri ale puterii si nu intra pe radar….