G4Media.ro

BREAKING Deputatul independent, fost USR, Adrian Dohotaru, anunță că a depus un…

BREAKING Deputatul independent, fost USR, Adrian Dohotaru, anunță că a depus un proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021 / Inițiativa, la câteva ore după ce Ciolacu a spus că PSD ia în calcul să amâne scrutinul

Deputatul independent, fost USR, Adrian Dohotaru, a anunțat vineri că a depus un proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021.

Anunțul lui Dohotaru vine după ce joi seară, la Antena 3, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că partidul pe care îl conduce ia în calcul amânarea alegerilor parlamentare din cauza pandemiei de coronavirus (detalii aici).

Pe 29 septembrie, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an (detalii aici).

Guvernul a stabilit deja data alegerilor parlamentare, prin hotărâre, pentru ziua de 6 decembrie 2020.

De menționat că deputatul Dohotaru este autorul inițiativei legislative, adoptate cu voturile PSD, care ar crește cheltuielile bugetare pentru beneficiile sociale cu peste zece miliarde de lei pe an. De asemenea, Dohotaru nu a votat moțiunea de cenzură împotriva GUvernului Dăncilă și nici învestirea Guvernului Orban în Parlament.

Potrivit proiectului inițiat de Adrian Dohotaru:

  • Art. 1. – Data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, se stabilește în ziua de duminică, 14 martie 2021.
  • Art. 2. – Perioada electorală a alegerilor prevăzute la art. 1 începe la data de 13 ianuarie 2021.

Ce spune Constituția: 

  • ARTICOLUL 63
    • (1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
    • (2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
    • (3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
    • (4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.

Cum își motivează Dohotaru inițiativa:

  • Contextul epidemiologic actual este caracterizat prin creşterea alarmantă a infectărilor cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) atât în România cât şi în alte ţări din Europa şi din întreaga lume (aşa-numitul „val 2”, mai puternic decât cel inițial din primăvara anului 2020). De asemenea, spitalele destinate COVID-19 și în special secţiile de terapie intensivă care tratează pacienţi cu COVID-19, au o capacitate care nu poate fi practic semnificativ extinsă curând din cauza deficitului de personal medical specializat pentru terapie intensivă.
  • În plus, trebuie avută în vedere și apropierea sezonului rece, care face puțin fezabile soluțiile temporare de tip servicii medicale acordate în corturi, în schimb face iminentă creșterea incidenței cazurilor de gripă sezonieră și a diverselor infecții respiratorii sezonier.
  • Oricum, spre deosebire de mai multe țări occidentale cu un stat social dezvoltat, inclusiv în ceea ce privește serviciile medicale ( și care totuși în multe cazuri au fost depășite în primăvară cu ocazia ”primului val”), România are un sistem sanitar mult mai slab dezvoltat, aproape la capătul puterilor, cu reziliență redusă, astfel că care trebuie cu atât mai mult evitată supraaglomerarea spitalelor, mai ales înainte de Sărbători.
  • Un alt motiv care stă la baza prezentei legi ține de dimensiunea socială și de accesul la procesul democratic a categoriilor de populație defavorizate. Pe de o parte, categoriile sărace sunt cele mai expuse în fața riscurilor infectării cu virusul SARS-CoV-2, condițiilor de locuire și igienă precară, alimentației deficitare și accesului precar la servicii de îngrijire medicală. În 2018, mai mult de o jumătate de milion de români au renunțat la a obține îngrijire medicală întrucât nu își permiteau costurile, conform Institutului Național de Statistică. Accesul limitat la îngrijire medicală duce în timp la cronicizarea bolilor – fiecare al cincilea român suferă de o problemă medicală cronică sau de o formă de invaliditate.
  • Pe de altă parte, categoriile sărace sunt private nu doar de accesul la servicii medicale, ci tot mai  mult de accesul la procesul electoral. Absenteismul la vot al românilor săraci a cunoscut o creștere fulminantă după 1990 – de la 11% în alegerile din 1992 se ajunsese la 66% absenteism în rândul celor săraci în 2014. Românii săraci nu par să se simtă reprezentați pentru că multe dintre problemele cu care ei se confruntă sunt tot mai puțin prezente pe agenda politică.

Citește integral: 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

66 comentarii

  1. nerusinat…se teme ca ramane somer si ar mai incasa niste bani pe spatele nostru..

    • Si niste parlamentari PNL au depus un proiect pentru scoaterea taxei de pod de la Fetesti pentru persoane fizice… a trecut mai mult de un ani si… #nimic
      Aceeiasi ciudati parlamentarii si ministrii astia… nu pot luat decizii clare, in timp util.

    • nemancatu’

    • USRPLUSPSD=LOVE

      Scandalul presupus la secor 1 este un joc de imagine.
      Se doreste amanarea alegerilor in 2021 martie
      Erodarea guvernarii PNL.

      Alianta usrpluspsd in 2021 o solutie inteligenta a sistemului.

    • Riscul e ca, Ciolacu prăbuşind leul, USR să ia 20% în 6 decembrie 2020 şi 25-30 % în 14 martie 2021.

    • Dar un proiect pentru implementarea votului electronic pe cand? A? Va sperie prea tare o prezenta ridicata la vot?

    • se teme si Nimeni-n Drum Batut de Praf ăsta ca nu mai intra-n parlament, la ciolan! Spera hapsânul sa mai traga din țâță pana una alta si poate pana in Martie, se lipeste de PSD sau alt jeg de partid si mai prinde un mandat de furaciune si chiul mult pe venit gras 😂🤣😂🤣😂

  2. fripturist
    se gasesc peste tot
    normal ca nu s-a mai regasit la USR

    • Nu e fripturist, e un infiltrat, politica veche si manevra preferata a bolsevicilor. Asta e cel mai putin periculos ca a fost identificat, cei mai periculosi sint cei neidentificati.
      Spre exemplu grupul Ciolos, o alta grupare a „familiei”, care a reusit sa preia conducerea in USR (ce sa-i faci si eu precum Cato cu Cartagina lui).

    • Acesta e adevărul. Bravo pentru comentariu.

    • Du-te si canta la alta masa, kagebistule! Ciolos, Vlad Voiculescu si partidul lor sunt cel mai bun lucru care i s-a intamplat Romaniei vreodata

  3. Scrba kgb-ista… nu mai scapam de voi odata..

  4. Mama lui de parlament. Orice cioflingar ajunge acolo, iar apoi orice ciuruc propune legi.

  5. Un golan ordinar care a dat d3 gustul banilor nemunciți.

  6. Bravooooooooooooo

  7. Pentru cei care s-au pișat pe el de vot în 2016. După cum se vede, nu s-a uscat nici acum.

  8. Pesedismul din el l-a exclus din USR.

  9. Nu ar fi deloc bine sa se amâne votul.
    Doar s-ar prelungi instabilitatea de acum.
    Lucrurile trebuie clarificate, lăsați oamenii să voteze ce politicieni vor să guverneze pe timp de pandemie.
    Daca unii își închipuie că își vor mai spala vreodată imaginea publică, se înșeală.

  10. Cum își motivează inițiativa:
    eu sunt deputat și vreau să-mi prelungesc mandatul cât mai mult posibil. Reprezentativitate, democrație? Hahahaha pe ea.

  11. Deputatul independent din grupul PSD…

    • Deputatul usr dun grupul PSD.
      Stie barna cum sa infiltreze cartita.
      Neo securistii au luat lectii de la neamurile lor, securistii vechi.

    • @Realgogu: adevăr grăiești: iată cum, USR nu numai că se dedă la practici pesediste, dar se și aliază subteran cu psd. Barna duce partidul ăsta la pierzanie! Cum naiba de nu-și dau seama, să-l trimită la plimbare?

  12. De vazut daca pesedistii nu devin orgoliosi si arunca proiectul lui Dohotaru la setar si apoi introduc propriul lor proiect de lege sau daca nu cumva le convine de minune si vor lucra pe proiectul lui Dohotaru !

  13. Mama are?
    Sa si l ia n plm acasa!

  14. mare dobitoc

  15. le trebuie doar subiecte , altfel dispar . ar trebui oprita discutia pe orisice subiect pina in alegeri . asa cum premierul a decis sa nu mai se alieze cu PSD ,nici cei de dreapta sa nu mai mearga la nici o televiziune ce nu promoveaza toate taberele politice in discutiile electorale .

  16. Jigodie ordinara! E nevoie de modifcarea legii electorale, daca deputatul/senatorul paraseste corabia in care a fost ales, sa isi piarda mandatul, ca jigodia a fost aleasa pe o lista, daca era independent, atunci sa poate pastra mandatul.

    Pai ce facem, pana in martie nu mai mergem la cumparaturi? la cumparaturi stai mai mult de 5-10 minute cat stai in sectia de votare, nu mai mergem la munca, la scoala?! Nu se sustine motivatia astuia cu proiectul…

  17. Constituția este clară. Mandatul de 4 ani se poate prelungi numai in stare de război, asediu, urgență.

  18. Nemernicii ăştia cred că se mai pot salva.
    Normal că ei pot face alegerile şi peste 3 ani, ca să rămână în parlament, dar nu avem stare de război sau urgenţă, aşa că nu pot justifica asta.
    Vor ajunge la coşul de gunoi al istoriei şi vor să prelungească cât mai mult agonia lor, păstrându-şi beneficiile de parlamentari.
    Îi vom mătura ca pe nişte frunze căzute!

  19. Alegeri la anul? , sper că odată trecuți legal cei 4 ani, parlamentarii cum este firesc, nu vor mai fi plătiți decât ca șomeri, neavând nici o calitate după cei 4 ani , șomaj doar atat aveți dreptul domnii!!!

  20. Nu vă dați duși de pe spinarea noastră,căpușelor ! Țeapa ar trebui să fie ”răsplata” voastră, nemernicilor !

  21. Care este motivatia oficiala pentru amanarea alegerilor? Ca le convine unora sau altora dintre politicieni nu este un motiv sa le amani. Dar, nu-i bai, s-a putea ca sa ne infuriem mai tare de jocul PSD ului cu toate fetele lui masluite si sa creasca USR-ul si mai mult. Nu prea mai aveti spatiu sa o intoarceti. Good Luck, nea deputatule!

  22. Dohotaru, fost USR , actual cavaler al luptei impotriva statului paralel. Aka – Borfaș ieftin, dar scump pentru buzunarele noastre.

  23. Nu era Dohotaru, veneau parlamentarii pesedisti cu propriul lor proiect de lege, ca doar nu degeaba au votat legea ce le da dreptul sa stabileasca data alegerilor legislative si nu degeaba CCR a hotarat ca legea este constitutionala !

    • Nu cred ca pot amana alegerile prin lege. Cnf.Constitutiei mandatul Parlamentului este de fix 4 ani. Doar in stare de urgenta, razboi (tot cartea spune), manadatul parlamentarilor poate fi prelungit cu maxim 3 luni, dar in perioada aceea nu pot adopta sau modifica legi organice.

    • @Gabi:
      Nu il amana doar ca stabilesc data alegerilor dupa 3 luni calculate de la data depunerii juramantului de catre deputatii si senatorii alesi in legislativele din 2016, deci undeva in prima decada a lunii martie a anului 2021 !

      PS. Te lamureste art 63 (2) din Constitutie !

  24. Mihnea Turcitul si Adrian Pesedizatul

  25. Să facă o lege prin care parlamentarii fără caracter și trădători de țară să fie îndepărtați pe viață din viața publică chiar și să fie pasibili de închisoare.

  26. Nu mai scapam de ciumele astea useristo-securiste, au capusat tot. S-au cocotat pe spatele oamenilor cinstiti sa para cinstiti si ei.
    Rontaie cu spor la bugetul statului. Fara mila, fara rusine!

  27. Asa cum exista guverne interimare care nu pot da OUG-uri si nu pot decat sa administreze treburile tarii, asa si Parlamentul poate fi unul „interimar”, adica nu poate modifica Legea Fundamentala, nu poate adopta legi organice dar poate modifica prin lege OUG-uri, respectiv cand guvernul PNL da o OUG de amanare a unor majorari Parlamentul o poate respinge sau modifica hotarand prin Legea de adoptare a OUG, ca guvernul este obligat sa faca unele majorari populiste !

    PS. Deci oricum este nasol !

    PPS. Traiasca o iarna ca la Tropice ! :))

  28. Chiar era necesar

  29. Salut.
    Acum , cei din circumscripția lui, să îl caute și să il ia la întrebări.
    Scrieți pe adresa lui de e-mail.
    Luați-l la palme dacă trebuie

  30. Omul speră ca liberalii să se erodeze și USR să obțină un scor mai mare.
    Și eu vreau să-i văd mai mult pe liberali, vreau să văd banii ăia europeni cu care se laudă Iohannis, vreau să-i văd și pe useristi.
    Care-i problema?

    • Încercați și mâine, dar cu un nume de rezonanță: Elena din Troia, Elena Ceaușescu, Elena Udrea sau Elena Băsescu !
      Succesuri!

  31. Problema este ca asta a fost dat afara din usr si o sa l gasiti la parlamemtare pe listele psd.Asta i trocul.

  32. -PSD, decis să nu voteze prelungirea stării de alertă
    -Cum a modificat PSD legea carantinei. Internarea poate fi atacată în justiție, tratamentul în izolare – doar pentru cine vrea
    -PSD blochează legea carantinei și îl cheamă pe premierul Orban să dea explicații în Parlament

    Also, prostul satului, „se stabileste IN ziua x” ≠ „se stabilieste PENTRU ziua x”.

  33. Stati linistiti alegerile se vor tine pe 6 decembrie
    Iohannis va trage de timp lejer nici nu avenit motivarea de la ailalta

  34. Ah Dohotaru, neimplinitul asta, care in 2016 a candidat pt consilier local pe listele psd Cluj, s-a inscris in USR dupa o lunga procedura de verificare si care si-a dat demisia pt ca ideologia lui de stanga nu mai corespundea cu ideologia de centru dreapta a partidului, spune el.
    Adevarul este ca dupa ce au inceput verificarile tuturor membrilor de partid, privind legaturile cu securitatea, tovarasul Dohotaru, apropiat de SIE + legaturi cu Iliescu, a trebuit sa-si ia talpasita.
    A introdus proiectul de lege ca sa mai ciupeasca cateva luni in parlament. Ce jeg de om !

    • Nici aia cu verificarile nu au fost prea destepti daca nu si-au dat seama cu cine au de a face inainte de a-l face parlamentar si a pierde astfel un vot pentru USR.
      Bine ar fi sa invete din asta, politica e si munca riguroasa.

  35. În curând pornește propaganda A3.
    ,,USR propune amânarea alegerilor”. Știu proști că ăsta este bolșevic. Nu cred

  36. Intrebare: ce se intampla cu bugetul pe 2021?

  37. Ăsta va apărea pe listele PZD la viitoarele alegeri parlamentare, oricând vor fi ele…

  38. Asta trebuia starpit de mic !,,,

  39. Înca o secătură pupin….tă fără coloană vertebrală (pleonasm). Este șocant cîți tineri sînt deformați de „educația” de după 1989 asigurată de politicienii de tip șoferi, sindicaliști, securiști, turnători și alții de același calibru fătați de PCR după „revoluție”.
    PS: cei cu usrpluspsd, alte otrepe ale antenelor

  40. Clar acest sobolan este rosu,toti psdii fug de vot si are sa o ia in bot

  41. Ce de intelectuali???Si cata eleganta in exprimare,cat bun simt!!!!Civilizati cu ghioaga !Vocabular abject,vulgar,obscen!!!Educatie maxima!!!!

  42. Acest traseist sa se duca acasa la el, sa faca norme si legi ptr. familia lui , nu in parlament , ptr. mine si familia mea. Noi vrem alegeri parlamentare imediat , ptr. a-l trimite acasa pe acest retrograd , precum si pe tovarasii lui paraziti cu diplome cumparate si cu haine Armani , parfum Gucci si pantofi…de nu stiu ce firma de lux…care mai vor sa raman ptr. a manca si banii imprumutati de Romania. .