G4Media.ro

BREAKING Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului „să ia toate măsurile care…

foto: Curtea Internațională de Justiție

BREAKING Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului „să ia toate măsurile care îi stau în putere” pentru a preveni un genocid în Gaza

UPDATE 14:51 Președinta CIJ a anunțat că instanța a decis că Israelul trebuie să „ia toate măsurile care îi stau în putere” pentru a preveni toate actele care intră în domeniul de aplicare al convenției privind genocidul, potrivit The Guardian.

Ea adaugă că Israelul trebuie să se asigure „cu efect imediat” că forțele sale nu comit niciunul dintre actele prevăzute în convenția privind genocidul.

De asemenea, Israelul trebuie să ia măsuri imediate pentru a îmbunătăți situația umanitară din Gaza.

Știrea inițială

Curtea Internațională de Justiție a respins cererea Israelului de anulare a cazului Africii de Sud, a declarat judecătorul Joan Donoghue, relatează The Guardian și Sky News.

„Curtea consideră că nu poate da curs solicitării Israelului ca acest caz să fie scos de pe lista generală”, a afirmat ea.

Judecătorul Donoghue spune că instanța a ajuns la concluzia că are jurisdicție „prima facie” în acest caz, ceea ce înseamnă că poate continua.

  • Câteva informații despre ceea ce înseamnă „prima facie” în acest caz: Pentru a obține orice măsură temporară vineri, Africa de Sud nu trebuie să dovedească faptul că a avut loc un genocid. Tot ce trebuie să dovedească este că instanța are jurisdicție la prima vedere, sau „prima facie”, și că unele dintre actele de care se plânge – în acest caz, inclusiv numărul de morți și strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza – ar putea intra sub incidența convenției privind genocidul.

„În opinia instanței, cel puțin unele dintre actele și omisiunile invocate de Africa de Sud, care ar fi fost comise de Israel în Gaza, par să poată fi încadrate în prevederile” convenției privind genocidul, a declarat judecătoarea Joan Donoghue.

Donoghue, care a prezentat raționamentul instanței înainte de anunț, a declarat că palestinienii, ca popor, îndeplinesc criteriile necesare pentru a fi luați în considerare în conformitate cu prevederile convenției privind genocidul.

„Palestinienii par să constituie un grup național, etnic, rasial sau religios distinct și, prin urmare, un grup protejat, în sensul articolului 2 din Convenția privind genocidul”, a spus ea.

O parte din dovezile Africii de Sud au fost exemple de limbaj incendiar folosit de oficialii israelieni care, în opinia sa, arată intenția țării de a comite un genocid.

Judecătoarea a enumerat câteva exemple, inclusiv un citat al ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant. Ea spune că acesta a anunțat un „asediu complet” al Gazei și a spus că Israelul se lupta cu „animale umane”.

De asemenea, ea prezintă un citat din octombrie al ministrului israelian al infrastructurii de atunci, care a declarat pe X: „Vom lupta împotriva organizației teroriste Hamas și o vom distruge”.

„Toată populația civilă din Gaza are ordin să plece imediat. Vom învinge. Nu vor primi nici măcar o picătură de apă sau o singură baterie până când nu vor pleca”.

Context

CIJ a început să se pronunțe cu privire la măsurile de urgență solicitate de Africa de Sud în cazul genocidului împotriva Israelului.

Președinta CIJ, judecătoarea Joan Donoghue ,a afirmat că instanța este „extrem de conștientă de amploarea tragediei umane” care se desfășoară în Gaza.

Ea a explicat ce încearcă să obțină Africa de Sud în procesul său împotriva Israelului și care sunt cerințele Curții.

În termeni simpli, Africa de Sud acuză Israelul de genocid în Gaza și dorește să fie aprobate măsuri provizorii pentru a opri luptele până când instanța își audiază cauza – ceea ce ar putea dura ani de zile.

Israelul a negat acuzațiile, afirmând că respectă dreptul internațional și că se apără împotriva Hamas.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. oprirea operatiunii din gaza inseamna victoria hamas-ului. nu se va intampla asta, degeaba africa de sud e avocatul teRoRistiloR. de ce hamas nu se preda si elibereaza toti ostaticii isrelieni? asa s-ar incheia razboiul a doua zi

    • @ionut_dobrescu – Pana la urma CJI nu a cerut oprirea operatiunii ci doar grija mai mare pentru po.p.ula.tia civila si asta spune multe.

  2. Mai degraba ar condamna Hamas-ul pentru terorism si rapiri de persoane. Practica de lua ostatici arata feudalismul acestei organizatii si a religiei pacii…