G4Media.ro

Comisia Europeană vrea să dea liber statelor membre la depășirea deficitului bugetar…

sursa foto: Comisia Europeană

Comisia Europeană vrea să dea liber statelor membre la depășirea deficitului bugetar de 3% din PIB în cazul unei ”crize economice severe”

Comisia Europeană va propune Consiliului UE (format din statele membre) să activeze o clauză care permite statelor membre să depășească limita maximă admisă de 3% din PIB a deficitului bugetar ”în cazul unei crize economice severe în zona euro sau în întreaga UE”, se arată într-un comunicat al executivului european.

Informația este esențială pentru România, în cazul căreia Comisia a declanșat deja procedura de deficit excesiv pentru că anul trecut am avut un deficit de 4,6% din PIB.

  • De ce important pentru România? Pentru că bugetul României e deja sub o presiune majoră din cauza creșterii pensiilor și salariilor bugetarilor, iar criza coronavirusului va pune o presiune suplimentară (cheltuieli neprevăzute, scăderea previzibilă a încasărilor bugetare în sectoarele economice afectate etc). Or, dacă Bruxelles-ul va permite depășirea ținteti de 3%, e de așteptat ca reacția piețelor și a agențiilor de rating la adresa României să fie mult mai ”blândă”, ceea ce înseamnă că există o șansă să nu crească costurile de finanțare pentru România.

Comisia Europeană a mai anunțat o serie de alte facilități pentru a ajuta statele membre să lupte cu epidemia de coronavirus:

– modificări legislative care să permită statelor membre să direcționeze spre sănătate fonduri de coeziune
– ajutor pentru IMM-uri
– permiterea unor noi tipuri de ajutor de stat pentru angajații disponibilizați

Măsuri anunțate de Comisia Europeană si prezentate anterior si de europarlamentarul Siegfried Mureșan:

  • Mobilizarea de investiții în valoare de 37 de miliarde de euro pentru sprijinirea sistemului medical, a IMM-urilor, pieței muncii și a tuturor sectoarele economice vulnerabile din Europa. Aceste investiții vor veni în susținerea investițiilor de la nivel național. Ele vor fi susținute la început prin lichidități de la bugetul Uniunii Europene. De asemenea, Fondul European de Investiții, gestionat de Banca Europeană de Investiții, va garanta împrumuturi în valoare de 8 miliarde de euro.
  • Flexibilizarea temporară a regulilor privind utilizarea ajutoarelor de stat și Pactul de Stabilitate și Creștere
  • Uniunea Europeană are reguli foarte clare care prevăd ca statele membre să nu abuzeze de ajutoarele de stat și să mențină un nivel redus al deficitului bugetar și al datoriei publice. În această situație excepțională, vom relaxa pe o perioadă scurtă de timp aceste reguli astfel încât statele membre să poată lua mai multe măsuri de sprijin pentru a combate efectele epidemiei de coronavirus.
  • Comisia Europeană va aproba în cel mai scurt timp toate solicitările de ajutor de stat. Spre exemplu, statele membre vor putea adopta ajutoare de stat pentru sprijinirea mediul privat, în special al IMM-urilor. Statele membre vor putea compensa pierderile mediului privat generate de anularea evenimentelor.
  • De asemenea, Comisia Europeană va sprijini cu asistență toate statele membre pentru a vedea ce măsuri pot fi luate la nivel național.
  • Modificarea regulamentelor în domeniul transportului aerian. Legislația europeană actuală obligă companiile aeriene să folosească timpii alocați de zbor în proporție de minimum 80% altfel îl pierd. Cum în această perioadă mulți oameni și-au anulat zborurile din cauza epidemiei, companiile aeriene s-au văzut nevoite să zboare cu avioanele goale (așa numitele zboruri-fantomă) doar pentru a nu pierde acești timpi alocați de zbor. Comisia propune să eliminăm temporar această obligație pentru a reduce din pierderile companiilor aeriene.

Foto: Ursula Von Der Leyen (sursa: Comisia Europeană)

În curs de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Cine spunea ca „La omul sarac nici boii nu trag” ? Ba din contra : „La barza chioara ii face Dumnezeu cuib” ! :)))))))))

  2. Catu e fericit poate sa faca alte imprumuturi .

  3. Ce, mai sunt ceva găuri lăsate de chiparosul deerbedeu, discotecarul de la mafia PRO-PSD?

  4. Liber la abuzuri bugetare si de imprumuturi straine pe spinarea voastra, a muncitorilor.

    PSD, PNL, tocmai au scapat.

  5. nu mai dati drumul la stirile astea asa direct altfel toata lumea se culca pe o ureche si ajungem la o inflatie de ne iese pe nas!!

  6. Eu am citit ca se da liber la furat… voi?

    • Acelasi lucru. Va fi cel mai mare jaf din ultimele decenii. Marii corupții vor avea grija sa pompeze fondurile si ajutoarele in firmele lor si ale șmecherilor.

      Noi dacă suntem isteți ar trebui sa facem o evidenta cu cât a primit fiecare persoana de la stat in ultimii 30 de ani din: salarii la stat, contracte cu statul, indemnizații de asistați, șamd.
      Nu este corect ca unii doar sa plătească si alții doar sa se înfrupte din buget!! Acum aceeași ticăloși vor profita.
      Ar trebui sa dam in judecată decidenții la Curtea Internațională de justiție pentru corupție si discriminarea celorlalți cetățeni, mai ales cand ceilalți cetățeni sunt mai onesti, muncitori, inteligenți si mai merituoși decât privilegiații.

  7. oare Sclavii mai au dreptul la A GANDI ???