G4Media.ro

BREAKING Comisia Europeană a declanșat procedura de pre-infringement împotriva României, în urma…

Sursa Foto: Asociația Accept

BREAKING Comisia Europeană a declanșat procedura de pre-infringement împotriva României, în urma unei plângeri formulate de asociația Accept, care acuză statul român că nu respectă deciziile CJUE și CCR în cazul Coman – Hamilton

Comisia Europeană a declanșat în urmă cu câteva săptămâni procedura de pre-infringement împotriva României, în urma unei plângeri formulate de asociația Accept, care a acuzat statul român că nu respectă deciziile CJUE și CCR pronunțate în cazul Coman, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles.

Potrivit acestora, Comisia a declanșat procedura în urmă cu câteva săptămâni, transmițând plângerea asociției către aplicația EU Piolot. Acesta este un prim pas prin care Comisia Europeană încearcă să clarifice problemele cu statele membre pentru a evita, dacă este posibil, declanșarea procedurii de infringement.

Totuși, procedura se declanșează atunci când există suspiciuni serioase că un stat membru încalcă legislația europeană, au explicat pentru G4Media.ro Teodora Roseti, Directoare Executiva ACCEPT.

Potrivit surselor G4Media.ro, dialogul Comisiei cu statul român este încă în desfășurare, autoritățile având la dispoziție de regulă circa 10 săptămâni pentru a clarifica problemele apărute.

Adrian Coman şi Robert Clai Hamilton s-au căsătorit în 2010, în Bruxelles. Ei au cerut ca uniunea lor să fie recunoscută şi pe teritoriul României, fiind vorba despre cetăţeni europeni cu drepturi egale.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis pe 5 iunie 2018, răspunzând unei întrebări adresate de CCR,  că un cuplu căsătorit format din două persoane de același sex este recunoscut ca atare în orice țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește libera circulație.

CJUE a statuat că, deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor.

După decizia CJUE, și Curtea Constituțională din România a decis, în iulie 2018, că statul trebuie să recunoască dreptul de ședere în România al persoanelor de acelaşi sex căsătorite, dacă unul dintre membrii cuplului este cetățean UE.

”Inspectoratul General pentru Imigrări îi tratează în continuare pe soții din cuplurile de același sex ca pe cetățenii străini, ca și cum n-ar avea liberă circulație, și refuză în continuare să acorde cartea de rezidență (dreptul de ședere) soțului care vine în România împreună cu cetățeanul român”, a declarat pentru G4Media Iustina Ionescu, avocata Accept.

Potrivit reprezentanților Asociației, România încalcă legislația UE privind libera circulație, dat fiind că soții persoanelor gay ar trebui să beneficieze de dreptul la coasigure și alte drepturi civile, de care nu pot beneficia câtă vreme statul român le refuză cartea de rezidență.

Asociația Accept a depus plângerea la Comisia Europeană după ce un alt cuplu gay a avut probleme cu obținerea cărții de rezidență. E vorba de un cetățean român căsătorit în Germania cu un cetățean al unui stat terț din regiune, căruia Inspectoratul General pentru Imigrări i-ar fi refuzat acordarea cărții de rezidență.

 

 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

74 comentarii

 1. Alooo… pastore ? dom’ Vela vezi ca din cauza ca mata esti un ‘traditionalist’ cu frica de Dumnezeu o sa ajungem la Infringement !

  PS. Pe tine te-o durea in basca dar pe altii ii intereseaza sa nu-si piarda drepturile din cauza ta ! Pune-ti la treaba subalternii !

 2. Partzarii din USR exulta de fericire!!!!

 3. Agenda stângii trebuie pusă în practică, vă mai intrebati de ce se radicalizează lumea, din cauza asta, că ti-e indesata corectitudinea politică pe gât, bunăstarea gheilor pare să primeze, restul nu mai contează

  • @vitruvian „Bunastarea gheilor”

   Despre ce vorbesti?

  • Habar nu are !

  • Vezi că nu înțelegi problema? Problema de drept e foarte simplă. O căsătorie sau un parteneriat civil încheiat într-un stat membru UE trebuie să fie recunoscute ca atare în orice alt stat membru UE, la fel și drepturile care decurg din această căsătorie sau parteneriat civil conform tratatelor europene. Căsătoria între cei doi e încheiată în Belgia, conform legii belgiene. Cetățeanul american capătă astfel drept de ședere oriunde în Uniunea Europeană ca soț al cetățeanului român.

   Aici nu e vorba de schimbarea regulilor aplicabile căsătoriilor sau parteneriatelor civile din România ci de onorarea obligațiilor statului român față de căsătoriile și parteneriatele civile încheiate conform legii altui stat UE. Nu-ți bagă nimeni nimic pe gât. Asta ai semnat la aderare. Că (1) fiecare stat își stabilește singur regulile pentru căsătorie și (2) orice familie formată prin căsătorie într-un alt stat UE beneficiază de drepturi echivalente cu cele formate prin căsătorie în România, chiar dacă regulile aplicabile căsătoriilor din alte state nu sunt poate compatibile cu cele din România. Cealaltă variantă era să se stabilească ce înseamnă căsătoria și care sunt regulile la nivel central UE și atunci erai nemulțumit că decid alții asupra căsătoriilor noastre.

   Ce nu vrei tu să accepți e că instituția civilă a familiei (fie că e vorba de căsătorie, fie că vorbim de parteneriatul civil) e o chestie practică, care furnizează un pachet de reguli pe baza cărora niște oameni să poată trăi în comun fără să aibă nevoie de un avocat și un notar care să le facă câte un contract pentru fiecare situație de viață, începând cu o ipotecă și terminând cu deținerea în comun a bunurilor și regulile de urmat în caz de partaj. Familia din legea civilă reglemetează practic o stare de fapt, aceea că niște oameni partajează timp și resurse într-un mod care nu mai permite separarea lor în condiții raționale și de eficiență și că se află la un nivel de intimitate care face ca în caz de incapacitate de decizie să aibă sens să lași decizia în mâna partenerului, nu în mâna familiei extinse. Nu are treabă cu nicio religie, nici cu ateismul nici cu nimic altceva. Căsătoria civilă e o înțelegere cu statul, un contract, nu o taină bisericească. Ea nu se încheie în fața lui Dumnezeu ci doar în fața oamenilor și nu are valoare morală intrinsecă. E un construct de mecanisme, reguli și practicalități. Atât și nimic mai mult. Florile, petrecerile și fluturii pe care îi pun oamenii în jurul ceremoniei sunt doar fanteziile și proiecțiile lor mentale, nu au valoare logică sau juridică.

  • Despre ce mizerii vorbim. Comportamente josnice, degradarea omului până în ultimul stadiu… Mai e si statul șantajat. Cata rușine
   Ne fac de ras ca oameni.

 4. Alaturi de pedofili, zoofili…o noua specie de degenerati, anomalii si rebuturi de adn infectat , chipurile trebuie sa invatam sa-i suportam.Pai, nici Bunul D- zeu nu- i suporta, nicio religie-budismul, islamismul, mozaica, hindusa, firii, naturii, etc.

  • exista nenumarate cazuri de homosexualitate la animale, natura si ‘firea’ nu au absolut nimic impotriva a fi gay, doar trogloditii din zilele noastre nu mai pot de grija lor.

  • Poate ar trebui sa va interesați mai bine despre religiile pe care pretindeți ca le cunoasteti. Va dau exemplu numai cu hinduismul acum.

  • Alaturi de popii pedofili, din mana carora iei in gura bucatica de paine si din paharul carora bei stropul de zaibar sfintit !

  • PLIN DE LEGIBITISTI PE ACEST SITE.CUM VA REPRODUCETI????????

  • @Seb
   Ai gresit intrebarea.
   Mai bine intrebi, care sunt legile pe care trebuie sa le respectam?

 5. Pai nu era vorba ca R#@$#a e cel mai tolerant entitate de pe planeta?!

 6. Nici o anchetă despre finanțarea „accepților”?
  S-ar putea să avem surprize…

  • soros! bil gheiț! săriți, mamă, că ne pradă țărișoara!

  • Crezi că ar fi departe de adevăr? Pe boia de exemplu l-a decorat pe față statul maghiar după ce s-a zis ani de zile că ar fi coafa de topor a Budapestei! Ghici ce? Este!

  • ah, doar coiful de staniol ne mai poate ajuta in aceste vremuri grele, nu?

  • Habar n-am, pot să-ți donez o rolă, dacă vrei să testezi! Am și hârtie de copt și folie alimentară, dacă te ajută!

  • eh, lasa, lasa, nu trebuie sa fii modest, este clar din ce scoti pe gura in ce categorie te aflii.

 7. Rugam comisia sa mai aiba putintica rabdare.
  Suntem in UE, dar avem ceva intarzieri in a ne schimba mentalitatea. Nu ne-am gasit ragaz sa citim si noi carti, nici nu ne intereseaza legile europene, asa ca si concluzie. Sursa: comentariile scrise pe acest site pe tema homosexualitatii. Va rugam reveniti. Mai avem de munca mult.

  • eh, o sa vina decizia cedo care va obliga practic Romania sa adopte parteneriatul civil – sa speram ca inclusiv pentru persoanele heterosexuale – si lumea o sa mearga mai departe, in timp ce unii stau si plang de soarta tarisoarei si a lumii

  • N-ar fi mai simplu sa-i internam in spitale de psihiatrie unde sa primeasca asistenta specializata, dupa ce in prealabil au fost castrati chimic? Si ei si pedofilii, studii clinice demonstrand stransa legatura dintre homosexualitate si pedofilie.

  • @Sadiku
   Unde sunt studiile astea clinice? In creierul tau?

  • Meh, majoritatea dintre noi ne „simtem” foarte bine, să-și țină „progresul dorsal” și „multiculturalsmul exploziv” acolo la ei!

  • @Garett
   Iar acolo la tine, intereseaza-te daca se mai tin cursuri de romana, sau de scris fleacuri fara litere lipsa.

  • Isus avea o vorba: lasati copilele sa vina la mine. Mai lasa gargara sadikule, cred ca te-ai nascut cu jumatate de creier. E plin BOR-ul de ghei, doar ei promoveaza asta, nu se imbraca ei in rochii negre? Dumnezeu e mort!!!

  • Da’ multi pidosnici mai sunteti bei! Chiar nu mai gasiti normal sa va …impuiati decat asa??? Pe din dos? Sc arbelor!

  • @”It”: care to explain și pe românește? Sau aștepți să dea cjue o hotărâre și în favoarea analfabeților, să te simți protejat?

  • Isi scria @Garett …

  • @Sadiku:
   Sa nu ti se implineasca cea ce iti doresti si apoi sa te trezesti dintr-o data ca nu iti mai gasesti parintii acasa !

 8. Păcatul este rușinea popoarelor!!

 9. Nu mai sariti in sus cu USR, leftistii, gay, etc.

  Ideea e ca statul roman nu respecta deciziile CJUE și CCR. Asta e grav indiferent despre ce decizie e vorba.

  • Depinde de decizie, până acum cedo moare de grija criminalilor și violatorilor din pușcării uar cjue de grija homosexualilor…
   De oamenii normali nu îi pasă nici unei oficine europene!

  • pe unii nu-i intereseaza respectarea legii decat daca le convine lor, iubesc atat de mult democratia incat vor ca toti sa gandeasca si sa traiasca ca ei. ce e cu un centimetru diferit i se pune o eticheta, indiferent care e aia. hm, a ce una asta? sigur nu a regimuri totalitare

  • Prea putin ii intereseaza asta ! Ba cred ca daca si-ar fi indeplinit indatoririle mai avea pana acum guvernul Orban o buba in cap !
   PS. Oricum o sa o aiba guvernul viitor, doar ca atunci injuraturile le vor incasa ministrii useristi !

  • @Ana: ironic, cjue ne cere fix să nu respectăm legile! Legile ROMÂNIEI spun că nu se poate, curtea vrea să ignorăm legile în vigoare. Păi e frumos?

  • @Garett, deciziile instanțelor fac parte din lege și pot modifica (clarifica) legea. Deciziile CJUE sunt mai tari decât legea națională, cât timp facem parte din UE. Tratatele internaționale sunt și ele lege și acolo unde intră în conflict cu legea națională, tratatul are prioritate. Așa funcționează ordinea internațională. Dacă nu vrei să ajungi la conflict între tratate la care ești parte și legea națională, atunci trebuie să caști ochii ce tratate semnezi. Aplicarea legii în diverse spețe e lămurită, în caz de conflict, de diverse instanțe judecătorești, dintre care CJUE e printre cele mai puternice. Deciziile acestor instanțe clarifică și detaliază cum se aplică legea, tranșează incompatibilitățile dintre diverse legi și devin ele însele parte din lege. În plus, există înțelegerile în care intră diverse persoane private care semenază contracte. Și contractul e tot lege, doar că nu bate legislația națională sau internațională, deci în caz de incompatibiliate, prevederile contractuale care nu sunt permise de lege devin caduce. Pe scurt, tratatele internaționale la care România este parte bat Constituția României care, la rândul ei bate orice lege emisă de Parlamentul României care la rândul ei bate orice act administrativ sau contract. În caz de neclarități, incompatibilitățile sunt tranșate de instanțele judecătorești naționale și internaționale, între care CJUE și CEDO sunt printre cele mai sus. Cu alte cuvinte, decizia CJUE e noua ta lege în speța asta.

 10. De ei nu prea îmi place ,dar cu lesbiencele nu am nimic, unele sunt chiar draguțe😀😀

  • Nu ma mir, si va fi tot mai rau pana a deveni- eventual- inapoi bine si normal
   Tot ce traim in acesti ani de „progres” cultural este agenda stangii radicale. Comunismul a cazut si nu mai este viabil, insa oamenii aceia care 80 de ani au urmarit dinamitarea ierarhiilor au mostenitori demni. S-au adaptat si acum se ocupa de divizarea societatii, de confuzia tinerilor, de subiecte lăturalnice. Tinta este sa ne distruga unitatea culturala si sociala. E dureros veacul in care traim. Macar de-ar fi fost un tiran sa ne chinuie, stiam impotrova cui sa ne unim. Asa, suntem mituiți intr-o comoditate urata, in idei distorsionate si ne preocupam cu circari.

 11. Cartoon Network susține persoanele gay, lesbiene și bisexuale, persoanele trans și persoanele de culoare.Acesta este efectiv canalul TV care formează copiii de mici. În curând toată populația lumii va fi queer!!!

 12. Gaozari, uniti-va!

  • liberte…aaa….fraternite….aaaa…egalite….aaa…dar numa’ pentru ko uristi! Restul…sa ne dea copiii ca stim noi ce sa facem cu ei…educatie sexuala!

 13. Parca am auzit undeva de Comisia Europeana….nu mai tin minte…

 14. Homalaii de la Brucsel baga infrigement ca de ce nu suntem si noi homalai ca ei

  • In limba romana nu stii sa scrii, in engleza nici atat !
   PS. Cu toate acestea tu esti Master ! :)))))))))))))))

 15. Chestiunea e mai simpla.
  Nu are nimeni nimic cu personajele in cauza. Momentan in romania casatoria/parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex( nu gen!) nu este permis.
  Domnul poate sedea cat vrea el in romania, dar nu poate modifica legislatia unei tari pentru ca el in alta tara are niste drepturi in plus.
  Cum ar fi eu sa cer dreptul la harem daca am si cetatenie kuweitiana, sau dreptul la arme de asalt daca am si cetatenie SUA ?
  Pana una alta, constitutia UE lasa la latitudinea tarilor decizia referitoare la definitia institutiei casatoriei.

  • Nu ai inteles pt ca nu ai citit cu atentie articolul pana la sfarsit !
   Procedura de pre infringement a fost declansata ca urmare a nerespectarii de catre Romania a unei hotarari CJUE care statua cu privire recunoasterea dreptului de sedere in Romania al persoanelor de acelasi sex casatorite daca unul din membri cuplului este cetatean al , chestiune asupra careia s-a pronuntat in acelasi sens si CCR.

   PS. Deci nicio treaba cu recunoasterea casatoriei intre doi homosexuali/ doua lesbiene…. deocamdata !

  • @toader, @garett

   puneti mana pe constitutie, veti vedea ca deciziile cjue si cedo sunt obligatorii, nu conteaza ce lege ai tu. iar cjue nu se ocupa de de drepturile omului, in schimb cedo – da. vezi cum a dat decizii in cazul italiei si greciei, care s-au conformat. de iesit din consiliul europei, poti sa iesi matale si sa-ti fac un stat independent si suveran pe ceahlau, nici macar rusia si turcia nu au iesit.

  • Pai poți veni în Romania dacă ai o armă de asalt in US (nu te sfătuiesc să te urci sa te îmbraci într-un avion american cu acea armă totuși). Dacă reușești totuși s-o aduci te incadrezi la trafic de arme, incriminat și în US. Dacă vrei s-o cumperi în RO nu poți cum nu putem nici noi, probabil din motive de siguranță națională.
   Legat de kuweitian și harem, in RO e permisă căsătoria doar între un două persoane, ca la restul românilor.

   In cazul de mai sus, că un cetățean român s-a căsătorit cu un cetățean străin în altă țară nu e nicio problema – nimic nu interzice. Iar în România egalitatea între sexe e garantată de constituție. Mai mult în articolul legat de căsătorie se precizează de două persoane și nu de sex (așa că pică visul dulce cu haremul 🙂 ). In România constituția e legea supremă.

 16. Mi-e scarba de g4media si de Usr ca promoveaza homalaii.

 17. Alo balcanismele de evul mediu …. ipocrizia,curvasaria,mafiotzeala,homofobia,etc …. nu salveaza Romania 🇷🇴. Cat despre „acuzele” p$deilor neo bolsevici (ciuma rosie mafiotizata)la opozantzi,sa vedem ce zic cei de la partidul socialist European/PES (grupare ai caror membrii sunt si cei de la p$d): https://www.pes.eu/en/news-events/news/detail/PES-on-IDAHOT-Fighting-discrimination-based-on-sexuality-is-at-the-core-of-what-we-stand-for/ ….

 18. Va rog, multe e-mail-uri la oana.prisecaru@uefiscdi.ro.

  IGPR a trimis petitia mea pe Magheru, la ANSPDCP inregistrata sub nr 19269 di 28/09/2020, aceasta raspunzand ca existenta adresei chiar si dupa solicitarea mea de stergere, nu exista suficiente indicii pentru a efectua o investigatie. cu toate ca este incalcat art.6, din Regulamentul UE 2016/679, ceea ce inseamna ca UEFISCDI, condus de Adrian Curaj, ministrul Educatiei lui Ciolos, prelucreaza ILEGAL numele de Oana Prisecaru.

 19. Sfatul din Gheorghe Magheru este identic cu cel al ITM PENELIST, sa ma adresez instantelor de judecata. Basta!

 20. A si cei doi care au despus plangere de ultraj, dupa ce m-au capacit la data de 19 noiembrie 2019, ma intrebau cum este doamna sociolog treaba cu TRAFICUL de PERSOANE.

 21. Printre altele, azi am avut deosebita placere sa descopar un culcus de vampe si vampi trumpisti, ce urla prin Kutra ca lupta antifasticista bla, bla, bla, Demos Romania are finatare de la Trump, nu de Bideu.

 22. Anyway, sunt singura care afla tot ultima despre tradarea fam. Voinescu, ca familia Carjan este o carja importanta a regalistilor, dar asa in straie de uzina, ca este mai chic.

 23. Pentru bizoni, ho cu tata! E vorba de un drept de ședere oriunde în Uniunea Europeană în virtutea unei căsătorii efectuate pe teritoriul Uniunii Europene, angajament pe care ROMÂNIA L – A SEMNAT ca stat membru ( adică nu i – a băgat nimeni nimic pe gât, putea să nu semneze și să i se refuze apartenenţa ), doar atât. Când semnezi ceva și nu respecţi shit happens. Pe lângă asta, dacă tot vă deranjează acest aspect, aflați că tot în baza acestui tratat puteți munci și vă puteți stabili așa ușor în alte state membre ale Uniunii Europene. Așa că dacă vrei să călătorii cu viză și să aveți nevoie de un munte de acte și aprobări care să vi se refuze și să vi se caute nod în papură, cum era înainte, be my guest. Tot voi aveți mai multă nevoie de Uniunea Europeană decât are Uniunea Europeană nevoie de voi.